Blog
Jak rozpoznać wysokiej jakości warzywa?
Nowoczesne sposoby upraw pozwalają dziś w bezpieczny sposób zachować świeżość warzyw poza okresem wegetacyjnym. To ważne nie tylko ze względów smakowych, ale przede wszystkim zdrowotnych – jakościowe warzywa to bogactwo witamin i składników odżywczych. Jak wybrać te najlepsze?
Jak czyścić warzywa z gospodarstw rolnych?
Podczas uprawy warzyw wielu rolników wykorzystuje pestycydy, dzięki którym zwalczane są pojawiające się na nich szkodniki. Celem zastosowania pestycydów jest więc ochrona warzyw przed niebezpiecznymi dla nich czynnikami zewnętrznymi, czyli między innymi przed szkodnikami żywymi plądrującymi pola. Należy pamiętać również o tym, że rośliny uprawne mogą więdnąć przez rozprzestrzeniające się na obszarze uprawy tzw. chwasty, co stanowi bezpośrednią przyczynę strat dla rolnika – również na ten problem odpowiada użycie odpowiednio dobranych do specyfiki uprawy pestycydów.
Czy kolor miąższu ziemniaka ma znaczenie?
W Polsce uprawiane są ziemniaki o białym i o żółtym miąższu. Pierwsze z nich wyrastają we wschodniej części kraju i w Warszawie, drugie natomiast na zachodzie, północy i południu. Choć wydaje się, że różnią się wyłącznie swoją charakterystyczną barwą, to odmienność pomiędzy nimi tkwi również w innych kwestiach. Czy kolor ziemniaków przesądza o ich jakości?
Charakterystyka ziemniaków odmiany Acoustic
Ziemniak jest najpopularniejszym warzywem w Polsce. Zarejestrowanych jest ich wiele odmian, które różnią się między sobą kolorem skórki, miąższem, smakiem, zawartością witamin i skrobi, no i oczywiście możliwościami wykorzystania. Warto poznać odmianę Acoustic i wiedzieć, czym się wyróżnia.
Co zrobić, by uzyskać maksymalny plon ziemniaków?
Ziemniaki to jedno z powszechnie używanych warzyw w polskiej kuchni. Dziś niewielu z nas wyobraża sobie obiad bez gotowanych lub pieczonych ziemniaczków, jako dodatek. Dlatego popyt na to warzywo utrzymuje się na równym poziomie, a nawet rośnie, co sprawia, że hodowcy dążą do optymalizacji swoich plonów. Sprawdź, jak uzyskać maksymalny plon ziemniaków.
Jakie ziemniaki najlepiej nadają się na placki?
Stara dobra prawda przekazywana od pokoleń między gospodyniami w każdym regionie kraju mówi, że mając dobre składniki, każda potrawa uda się i będzie pyszna. I coś w tym jest. Dziś mamy wiele odmian mąk, kasz, warzyw, więc wybór konkretnej do przygotowania dania wydaje się logiczna. Jakie więc ziemniaki powinny zostać użyte, aby placki ziemniaczane były pyszne i chrupiące?
Jakie ziemniaki najlepiej nadają się do zup?
Ziemniaki to warzywo świetnie nadające się nie tylko jako dodatek do pierwszego dania, ale również do zup, które dzięki nim stają się jeszcze bardziej pożywne. Który ich rodzaj najlepiej sprawdzi się w tej sytuacji oraz dlaczego? Serdecznie zachęcamy do lektury oraz poznania szczegółów w tym zakresie.
Czy poszczególne odmiany ziemniaków różnią się w smaku?
Na polskim rynku dostępne jest wiele odmian ziemniaków. Różnią się między sobą smakiem, kolorem skórki, miąższem, ilością skrobi oraz przeznaczeniem. W zależności od gatunku ziemniaki można wykorzystać do przygotowania sałatki, zupy, ciasta lub zjeść na obiad w towarzystwie kotleta. Podpowiadamy, jakie ziemniaki wybrać, aby cieszyć się niepowtarzalnym smakiem.