Blog
Ziemniaki odmiany Markies. Czym się wyróżniają?
Markies jest późną odmianą ziemniaków, stosowaną do produkcji frytek, chipsów, rynek fast food. Ma żółtą skórkę, jasnożółty kolor miąższu, owalno-podłużny kształt bulw i płytkie oczka. Rozmiar ziemniaka jest jednolity, a plon bardzo opłacalny. Dzięki dobrej zawartości suchej masy doskonała jest jakość smażenia i gotowania frytek.
Na co zwracać uwagę przy kupnie warzyw?
Warzywa dostarczają wiele składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Aby jednak taka korzyść mogła mieć miejsce, warzywa muszą być świeże i najlepiej pochodzić z bezpiecznych upraw.
Czy ziemniaki występują w odmianach półśrednich?
Ziemniak to jedno z najczęściej pojawiających się w daniach kuchni polskiej warzyw. Cenimy go jako dodatek do dań głównych, ale również dodajemy do sałatek i tworzymy z niego smaczne przekąski. Dostępnych jest kilka typów ziemniaków, jednak zazwyczaj nie zwracamy uwagi, który przynosimy do domu. Które można określić jako półśrednie i co to oznacza?
Najważniejsze zasady obowiązujące przy nawożeniu ziemniaków
Nawożenie ziemniaków to jeden z najważniejszych czynników, mających bezpośredni wpływ na plon i jakość bulw. Bez względu na odmianę czy przeznaczenie ziemniaków, w uprawie trzeba uwzględnić nie tylko wymagania glebowe i pokarmowe tych roślin, lecz także nawozy, w tym zarówno naturalne, jak i mineralne.
Czym charakteryzują się ziemniaki Fontane?
W ofercie naszego gospodarstwa rolnego znajdziesz szeroki wybór różnych gatunków ziemniaków, które cechują się odmiennymi cechami i przeznaczone są do nieco innych celów konsumpcyjnych. Spośród różnych odmian na uwagę zasługują ziemniaki Fontane. Czym się wyróżniają? Dlaczego i kiedy warto je wybrać? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części naszego wpisu.
Jak dostarczane są hurtowe ilości warzyw?
Sklepy, restauracje, firmy zajmujące się cateringiem czy zakłady produkujące wyroby garmażeryjne albo dania gotowe, a także stołówki zwykle potrzebują wielu produktów spożywczych w dużych ilościach. Rozwiązaniem, które idealnie trafia w ich potrzeby, jest hurtowa sprzedaż warzyw, prowadzona bezpośrednio przez wytwarzające je gospodarstwa rolne. Wyeliminowanie pośredników i odbiór wprost od producenta jest gwarancją korzystnej ceny, lokalnego pochodzenia, a co najistotniejsze, również ich wysokiej jakości. Przyjrzyjmy się bliżej sposobom pakowania płodów rolnych.
Z jakich ziemniaków wykonuje się puree?
Ziemniaki to jedno z najczęściej wykorzystywanych warzyw w polskiej kuchni. Są niskokaloryczne i lekkostrawne, stanowią dobre źródło energii, błonnika i łatwo przyswajalnego białka, a także witamin oraz minerałów. Można z nich stworzyć wiele różnorodnych potraw, chociaż zdecydowanie najczęściej wykonywane w naszym kraju jest purée ziemniaczane. Stanowi doskonały dodatek do mięsa, ryb i warzyw. Aby jednak purée wyszło prawidłowo, powinno być wykonane z odpowiednich gatunków ziemniaków. Jakich? Dowiesz się, czytając dalszą część naszego wpisu.
Dlaczego warto jeść marchewkę?
Z dobroczynnych właściwości marchewki może skorzystać naprawdę każdy. To wartościowe, smaczne i zdrowe warzywo uprawiane jest na całym świecie. Marchewka ma ponad 100 odmian i co ciekawe, nie każda jest pomarańczowa. Można spotkać odmiany w kolorze białym, żółtym, czerwonym, a nawet ciemnofioletowym. Dlaczego warto regularnie jeść marchew?