Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk

 
Rodzinne Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk Sp. z o. o. zlokalizowane są w Warcie Bolesławieckiej koło Raciborowic Górnych w województwie dolnośląskim. Początek działalności gospodarstwa przypada na 1973 rok. Wtedy to założyciel firmy, Pan Stanisław Kuduk zakupił pierwsze grunty rolne w województwie dolnośląskim. Od tego czasu, wraz z rozwojem firmy, są one systematycznie powiększane. Obecny areał ziemi wynosi już 2420 hektarów. Nasze rodzinne gospodarstwo rozwija się jednak nie tylko pod względem wielkości. Staramy się także wprowadzać nowatorskie metody uprawy ziemi i nowoczesne rozwiązania, takie jak specjalistyczny system nawadniania pól. Jednocześnie dbamy o zachowanie wysokiej kultury rolnej i kultywowanie tradycji, popartych naszym wieloletnim doświadczeniem w branży.

 
Czym zajmujemy się w naszym rodzinnym gospodarstwie rolnym?

 
Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk to przede wszystkim producent ziemniaków. Nasze warzywa zawdzięczają swoją wysoką jakość i walory smakowe między innymi współpracy, jaką nawiązaliśmy z wieloma ekspertami i fachowcami. Przeprowadzają oni coroczne kontrole jakości i zasobności gleb. Od tego czynnika bowiem zależy nie tylko jak obfite uzyskamy plony, ale też jakiej klasy będą zebrane ziemniaki oraz inne warzywa: buraki, marchew oraz cebula. Co ważne, dzięki inwestycji w specjalistyczny system nawadniania pól jesteśmy w stanie pozyskać stałe zbiory, niezależnie od warunków atmosferycznych, panujących w danym roku. Średnio produkujemy około 30 000 ton ziemniaków, 2100 ton cebuli, 2200 ton marchwi, 1400 ton buraków ćwikłowych, 2800 ton rzepaku ozimego i 8700 ton pszenicy ozimej.


Działalność spółki Produkcja Warzyw Kuduk

 
Również nasza spółka Produkcja Warzyw Kuduk przykłada ogromną wagę do systematycznego badania pozyskanych zbiorów. Przeprowadzamy regularne testy fitosanitarne bulw ziemniaka w specjalistycznych laboratoriach. Dzięki temu jesteśmy w stanie sprawdzić, czy w naszych warzywach obecne są pestycydy. A wszystko to dlatego, że jako producent warzyw chcemy zapewnić naszym klientom nie tylko smaczny, ale też zdrowy i pełnowartościowy towar.

Traktor i kombajn

Gospodarstwo rolne Stanisław Kuduk

Gospodarstwo rolne Państwa Kuduk stale powiększa kolekcję nagród i wyróżnień. Regularnie powiększane gospodarstwo ma powierzchnię 2420 ha. Każdy kierunek produkcji jest doglądany osobiście przez członków rodziny Kuduk – zaufanie i pasja to gwarancja sukcesu.

Produkcja warzyw
Kuduk sp. z o.o.

Jak osiągnąć najwyższą jakość produktów? Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk stawia na profesjonalizm – wysoki standard sprzętu, korzystanie z nowoczesnych materiałów, innowacyjne metody badań, stałe monitorowanie stanu produktów rolnych.

Pole uprawne

 
Dlaczego warto wybrać warzywa z naszego gospodarstwa?

 
W naszej firmie wieloletnie doświadczenie idzie w parze z poszukiwaniem nowych metod uprawiania roli. Choć cenimy tradycję, to staramy się aby nasze gospodarstwo rolne było otwarte na nowoczesne, innowacyjne rozwiązania techniczne. Organizacja prac polowych jest osobiście doglądana przez założyciela gospodarstwa, Pana Stanisława Kuduka za pomocą wiatrakowca. Wszystkie płody rolne są hermetycznie przechowywane w nowoczesnych magazynach. Dzięki temu warzywa zachowują świeżość i nie tracą swoich właściwości. Mogą być dostarczane klientom praktycznie przez cały rok, niezależnie od warunków atmosferycznych.

 
Wysoka kultura rolna, nowoczesne metody uprawy ziemi oraz integrowana ochrona roślin to cechy wyróżniające Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk. Dzięki temu nasza firma może zapewnić produkty o najwyższym standardzie jakości.

Blog

ziemniak

Czy poszczególne odmiany ziemniaków różnią się w smaku?

Na polskim rynku dostępne jest wiele odmian ziemniaków. Różnią się między sobą smakiem, kolorem skórki, miąższem, ilością skrobi oraz przeznaczeniem. W zależności od gatunku ziemniaki można wykorzystać do przygotowania sałatki, zupy, ciasta lub zjeść na obiad w towarzystwie kotleta. Podpowiadamy, jakie ziemniaki wybrać, aby cieszyć się niepowtarzalnym smakiem.

Czytaj więcej

marchewka

Uprawa marchwi w gospodarstwie rolnym. Jak to wygląda w praktyce?

W zdrowym ciele zdrowy duch — doskonale znamy to powiedzenie, dlatego coraz więcej uwagi poświęcamy na dobór zdrowych produktów żywnościowych, zwłaszcza jeśli chodzi o źródło witamin i mikroelementów w diecie, jakim są warzywa. Spośród najczęściej uprawianych i jednocześnie chętnie kupowanych wyróżnia się marchew. Na czym polega sekret zdrowej, chrupiącej marchewki?

Czytaj więcej

analiza ziemniaka

Wykorzystanie analiz laboratoryjnych w uprawie ziemniaka

Ziemniak to podstawowy produkt spożywczy nie tylko w Polsce, ale również w wielu innych krajach. Z tego powodu, że produkowany jest w tak dużych i wciąż rosnących ilościach, hodowcy są zmuszeni do poszukiwania coraz lepszych i wydajniejszych sposobów uprawy. Pomagają w tym również analizy laboratoryjne, dzięki którym hodowla ziemniaka może być zdecydowanie bardziej efektywna. Z czego dokładnie to wynika?

Czytaj więcej

ziemniaki

Cechy i zastosowania ziemniaków odmiany Excellency

Ziemniak to podstawowe warzywo używane w polskich kuchniach od wieków. Mimo olbrzymiej popularności na naszych stołach mało kto wie, że istnieje kilka rodzajów odmian kulinarnych tego warzywa, które determinuje ich zastosowanie. Ziemniak ziemniakowi nie równy, a w myśl zasady, że to, co jest do wszystkiego jest do niczego warto zapamiętać jaki rodzaj ziemniaka najlepszy będzie na kluski, a jaki na sałatkę. Dziś będzie o kartoflach odmiany Excellency. Do jakiego rodzaju potraw ich używać?

Czytaj więcej

ziemniak

O czym świadczy gładkość skóry ziemniaka?

Uprawa ziemniaków jest łatwa i można je sadzić nawet na działce. Warzywa wyrosną praktycznie w każdej glebie, przewiewnej i spulchnionej. Uprawa w ogródku nie jest specjalnie opłacalna, bo możemy je kupić w każdym sklepie spożywczym i na rynku. Ich produkcją na dużą skalę zajmują się duże gospodarstwa. Mają w swojej ofercie różnorodne odmiany, dlatego zaspokoją gusta wszystkich klientów.

Czytaj więcej

marchew

Co to znaczy: marchew szczotkowana?

Marchew po umyciu w zwykłej myjce wygląda nieciekawie: skórka i końcówki korzeni są uszkodzone, a po wyschnięciu mają białawe zabarwienie. Jeśli marchew jest myta, przechodzi również dokładne szczotkowanie. Oznacza to, że ścierana jest jej skórka, korzenie stają się gładkie i błyszczące. Tak przygotowane korzenie, powinny być bezwzględnie przetrzymywane w warunkach chłodniczych w temperaturze około 0–2°C.

Czytaj więcej

ziemniaki

Ziemniaki odmiany Markies. Czym się wyróżniają?

Markies jest późną odmianą ziemniaków, stosowaną do produkcji frytek, chipsów, rynek fast food. Ma żółtą skórkę, jasnożółty kolor miąższu, owalno-podłużny kształt bulw i płytkie oczka. Rozmiar ziemniaka jest jednolity, a plon bardzo opłacalny. Dzięki dobrej zawartości suchej masy doskonała jest jakość smażenia i gotowania frytek.

Czytaj więcej

kupno warzyw

Na co zwracać uwagę przy kupnie warzyw?

Warzywa dostarczają wiele składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Aby jednak taka korzyść mogła mieć miejsce, warzywa muszą być świeże i najlepiej pochodzić z bezpiecznych upraw.

Czytaj więcej