Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Blog

zupa

Jakie ziemniaki najlepiej nadają się do zup?

Ziemniaki to warzywo świetnie nadające się nie tylko jako dodatek do pierwszego dania, ale również do zup, które dzięki nim stają się jeszcze bardziej pożywne. Który ich rodzaj najlepiej sprawdzi się w tej sytuacji oraz dlaczego? Serdecznie zachęcamy do lektury oraz poznania szczegółów w tym zakresie.

Czytaj więcej

ziemniak

Czy poszczególne odmiany ziemniaków różnią się w smaku?

Na polskim rynku dostępne jest wiele odmian ziemniaków. Różnią się między sobą smakiem, kolorem skórki, miąższem, ilością skrobi oraz przeznaczeniem. W zależności od gatunku ziemniaki można wykorzystać do przygotowania sałatki, zupy, ciasta lub zjeść na obiad w towarzystwie kotleta. Podpowiadamy, jakie ziemniaki wybrać, aby cieszyć się niepowtarzalnym smakiem.

Czytaj więcej

marchewka

Uprawa marchwi w gospodarstwie rolnym. Jak to wygląda w praktyce?

W zdrowym ciele zdrowy duch — doskonale znamy to powiedzenie, dlatego coraz więcej uwagi poświęcamy na dobór zdrowych produktów żywnościowych, zwłaszcza jeśli chodzi o źródło witamin i mikroelementów w diecie, jakim są warzywa. Spośród najczęściej uprawianych i jednocześnie chętnie kupowanych wyróżnia się marchew. Na czym polega sekret zdrowej, chrupiącej marchewki?

Czytaj więcej

analiza ziemniaka

Wykorzystanie analiz laboratoryjnych w uprawie ziemniaka

Ziemniak to podstawowy produkt spożywczy nie tylko w Polsce, ale również w wielu innych krajach. Z tego powodu, że produkowany jest w tak dużych i wciąż rosnących ilościach, hodowcy są zmuszeni do poszukiwania coraz lepszych i wydajniejszych sposobów uprawy. Pomagają w tym również analizy laboratoryjne, dzięki którym hodowla ziemniaka może być zdecydowanie bardziej efektywna. Z czego dokładnie to wynika?

Czytaj więcej

ziemniaki

Cechy i zastosowania ziemniaków odmiany Excellency

Ziemniak to podstawowe warzywo używane w polskich kuchniach od wieków. Mimo olbrzymiej popularności na naszych stołach mało kto wie, że istnieje kilka rodzajów odmian kulinarnych tego warzywa, które determinuje ich zastosowanie. Ziemniak ziemniakowi nie równy, a w myśl zasady, że to, co jest do wszystkiego jest do niczego warto zapamiętać jaki rodzaj ziemniaka najlepszy będzie na kluski, a jaki na sałatkę. Dziś będzie o kartoflach odmiany Excellency. Do jakiego rodzaju potraw ich używać?

Czytaj więcej

ziemniak

O czym świadczy gładkość skóry ziemniaka?

Uprawa ziemniaków jest łatwa i można je sadzić nawet na działce. Warzywa wyrosną praktycznie w każdej glebie, przewiewnej i spulchnionej. Uprawa w ogródku nie jest specjalnie opłacalna, bo możemy je kupić w każdym sklepie spożywczym i na rynku. Ich produkcją na dużą skalę zajmują się duże gospodarstwa. Mają w swojej ofercie różnorodne odmiany, dlatego zaspokoją gusta wszystkich klientów.

Czytaj więcej

marchew

Co to znaczy: marchew szczotkowana?

Marchew po umyciu w zwykłej myjce wygląda nieciekawie: skórka i końcówki korzeni są uszkodzone, a po wyschnięciu mają białawe zabarwienie. Jeśli marchew jest myta, przechodzi również dokładne szczotkowanie. Oznacza to, że ścierana jest jej skórka, korzenie stają się gładkie i błyszczące. Tak przygotowane korzenie, powinny być bezwzględnie przetrzymywane w warunkach chłodniczych w temperaturze około 0–2°C.

Czytaj więcej

ziemniaki

Ziemniaki odmiany Markies. Czym się wyróżniają?

Markies jest późną odmianą ziemniaków, stosowaną do produkcji frytek, chipsów, rynek fast food. Ma żółtą skórkę, jasnożółty kolor miąższu, owalno-podłużny kształt bulw i płytkie oczka. Rozmiar ziemniaka jest jednolity, a plon bardzo opłacalny. Dzięki dobrej zawartości suchej masy doskonała jest jakość smażenia i gotowania frytek.

Czytaj więcej