Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk

 
Rodzinne Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk Sp. z o. o. zlokalizowane są w Warcie Bolesławieckiej koło Raciborowic Górnych w województwie dolnośląskim. Początek działalności gospodarstwa przypada na 1973 rok. Wtedy to założyciel firmy, Pan Stanisław Kuduk zakupił pierwsze grunty rolne w województwie dolnośląskim. Od tego czasu, wraz z rozwojem firmy, są one systematycznie powiększane. Obecny areał ziemi wynosi już 2420 hektarów. Nasze rodzinne gospodarstwo rozwija się jednak nie tylko pod względem wielkości. Staramy się także wprowadzać nowatorskie metody uprawy ziemi i nowoczesne rozwiązania, takie jak specjalistyczny system nawadniania pól. Jednocześnie dbamy o zachowanie wysokiej kultury rolnej i kultywowanie tradycji, popartych naszym wieloletnim doświadczeniem w branży.

 
Czym zajmujemy się w naszym rodzinnym gospodarstwie rolnym?

 
Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk to przede wszystkim producent ziemniaków. Nasze warzywa zawdzięczają swoją wysoką jakość i walory smakowe między innymi współpracy, jaką nawiązaliśmy z wieloma ekspertami i fachowcami. Przeprowadzają oni coroczne kontrole jakości i zasobności gleb. Od tego czynnika bowiem zależy nie tylko jak obfite uzyskamy plony, ale też jakiej klasy będą zebrane ziemniaki oraz inne warzywa: buraki, marchew oraz cebula. Co ważne, dzięki inwestycji w specjalistyczny system nawadniania pól jesteśmy w stanie pozyskać stałe zbiory, niezależnie od warunków atmosferycznych, panujących w danym roku. Średnio produkujemy około 30 000 ton ziemniaków, 2100 ton cebuli, 2200 ton marchwi, 1400 ton buraków ćwikłowych, 2800 ton rzepaku ozimego i 8700 ton pszenicy ozimej.


Działalność spółki Produkcja Warzyw Kuduk

 
Również nasza spółka Produkcja Warzyw Kuduk przykłada ogromną wagę do systematycznego badania pozyskanych zbiorów. Przeprowadzamy regularne testy fitosanitarne bulw ziemniaka w specjalistycznych laboratoriach. Dzięki temu jesteśmy w stanie sprawdzić, czy w naszych warzywach obecne są pestycydy. A wszystko to dlatego, że jako producent warzyw chcemy zapewnić naszym klientom nie tylko smaczny, ale też zdrowy i pełnowartościowy towar.

Traktor i kombajn

Gospodarstwo rolne Stanisław Kuduk

Gospodarstwo rolne Państwa Kuduk stale powiększa kolekcję nagród i wyróżnień. Regularnie powiększane gospodarstwo ma powierzchnię 2420 ha. Każdy kierunek produkcji jest doglądany osobiście przez członków rodziny Kuduk – zaufanie i pasja to gwarancja sukcesu.

Produkcja warzyw
Kuduk sp. z o.o.

Jak osiągnąć najwyższą jakość produktów? Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk stawia na profesjonalizm – wysoki standard sprzętu, korzystanie z nowoczesnych materiałów, innowacyjne metody badań, stałe monitorowanie stanu produktów rolnych.

Pole uprawne

 
Dlaczego warto wybrać warzywa z naszego gospodarstwa?

 
W naszej firmie wieloletnie doświadczenie idzie w parze z poszukiwaniem nowych metod uprawiania roli. Choć cenimy tradycję, to staramy się aby nasze gospodarstwo rolne było otwarte na nowoczesne, innowacyjne rozwiązania techniczne. Organizacja prac polowych jest osobiście doglądana przez założyciela gospodarstwa, Pana Stanisława Kuduka za pomocą wiatrakowca. Wszystkie płody rolne są hermetycznie przechowywane w nowoczesnych magazynach. Dzięki temu warzywa zachowują świeżość i nie tracą swoich właściwości. Mogą być dostarczane klientom praktycznie przez cały rok, niezależnie od warunków atmosferycznych.

 
Wysoka kultura rolna, nowoczesne metody uprawy ziemi oraz integrowana ochrona roślin to cechy wyróżniające Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk. Dzięki temu nasza firma może zapewnić produkty o najwyższym standardzie jakości.

Blog

ziemniaki w kuchni

Kuchnia polska, czyli ziemniaki na różne sposoby

Na polskich stołach ziemniaki goszczą od pokoleń. Bez nich często nie można sobie wyobrazić wielu tradycyjnych potraw. Ich fenomen polega zarówno na pysznym smaku, jak i łatwości ich przyrządzania. W poniższym artykule przedstawiamy kilka pomysłów na wykorzystanie ziemniaka do obiadu.

Czytaj więcej

ziemniaki

W czym tkwi sekret popularności polskich ziemniaków?

Ziemniak to gatunek rośliny, który zaliczany jest do rodziny psiankowatych. Wywodzi się z Ameryki Południowej, do Europy został przywieziony końcem XVI wieku, a na całym świecie zyskał uznanie na przestrzeni kolejnych stuleci. Obecnie wyróżnia się jego wiele odmian, a jedną z nich jest Lady Amarilla, której poświęciliśmy dzisiejszy artykuł. Sprawdź, co ją charakteryzuje. Zapraszamy do lektury.

Czytaj więcej

Farmer trzymający ziemniaki

Właściwości i parametry ziemniaków Lady Amarilla

Ziemniak to gatunek rośliny, który zaliczany jest do rodziny psiankowatych. Wywodzi się z Ameryki Południowej, do Europy został przywieziony końcem XVI wieku, a na całym świecie zyskał uznanie na przestrzeni kolejnych stuleci. Obecnie wyróżnia się jego wiele odmian, a jedną z nich jest Lady Amarilla, której poświęciliśmy dzisiejszy artykuł. Sprawdź, co ją charakteryzuje. Zapraszamy do lektury.

Czytaj więcej

burak ćwikłowy

Czym charakteryzują się buraki ćwikłowe?

Choć jest to warzywo wykorzystywane w kuchni w niemal każdym domu, to nie wszyscy wiedzą, co je tak naprawdę cechuje. Burak ćwikłowy przyjmuje trojaką formę: jednoroczną, dwuletnia i trwałą. Do jego cech charakterystycznych należy przede wszystkim kolor. Znany jest ze swojego czerwonego korzenia spichrzowego i czerwonawych liści. Należy jednak podkreślić, że burak ćwikłowy może też mieć biały lub żółty korzeń. Jest to roślina jadalna, która ma szerokie zastosowanie w gastronomii – o czym opowiemy nieco szerzej w dalszej części przygotowanego przez nas artykułu.

Czytaj więcej

pieczenie ziemniaków

Które ziemniaki można piec w piekarniku?

Wbrew pozorom nie wszystkie ziemniaki nadają się do pieczenie w piekarniku. Istnieją ich różne odmiany i to właśnie one, mające konkretną specyfikę przesądzają o tym, czy wybrany ziemniak jest dobry do sałatek, tradycyjnego obiadu z kotletem, czy najlepiej zrobić z niego frytki czy dodatek w formie pieczonych ziemniaczków. Jakie więc są rodzaje ziemniaków i który z nich będzie idealny do pieczenia w piekarniku? Sprawdź to!

Czytaj więcej

kosz warzyw

Jak rozpoznać wysokiej jakości warzywa?

Nowoczesne sposoby upraw pozwalają dziś w bezpieczny sposób zachować świeżość warzyw poza okresem wegetacyjnym. To ważne nie tylko ze względów smakowych, ale przede wszystkim zdrowotnych – jakościowe warzywa to bogactwo witamin i składników odżywczych. Jak wybrać te najlepsze?

Czytaj więcej

mycie warzyw

Jak czyścić warzywa z gospodarstw rolnych?

Podczas uprawy warzyw wielu rolników wykorzystuje pestycydy, dzięki którym zwalczane są pojawiające się na nich szkodniki. Celem zastosowania pestycydów jest więc ochrona warzyw przed niebezpiecznymi dla nich czynnikami zewnętrznymi, czyli między innymi przed szkodnikami żywymi plądrującymi pola. Należy pamiętać również o tym, że rośliny uprawne mogą więdnąć przez rozprzestrzeniające się na obszarze uprawy tzw. chwasty, co stanowi bezpośrednią przyczynę strat dla rolnika – również na ten problem odpowiada użycie odpowiednio dobranych do specyfiki uprawy pestycydów.

Czytaj więcej

pokrojone ziemniaki

Czy kolor miąższu ziemniaka ma znaczenie?

W Polsce uprawiane są ziemniaki o białym i o żółtym miąższu. Pierwsze z nich wyrastają we wschodniej części kraju i w Warszawie, drugie natomiast na zachodzie, północy i południu. Choć wydaje się, że różnią się wyłącznie swoją charakterystyczną barwą, to odmienność pomiędzy nimi tkwi również w innych kwestiach. Czy kolor ziemniaków przesądza o ich jakości?

Czytaj więcej