Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Blog

cebula

Jaką cebulę wybrać do handlu?

Cebula jest rośliną, której uprawa najlepiej sprawdza się w klimacie umiarkowanym. Nie ma zbyt dużych wymagań cieplnych, a optymalna temperatura kiełkowania nasion to 5-6 stopni. Siewki mogą przetrwać nawet kilka stopni poniżej zera. Poza temperaturą w uprawie kluczowe znaczenie odgrywa nawodnienie, szczególnie istotne w suchych, letnich miesiącach. Polska, która znajduje się w strefie klimatu umiarkowanego, według danych Eurostatu odpowiada za ponad 13,5% powierzchni uprawy tego warzywa w UE. Tym samym w 2019 roku nasz kraj uplasował się na 9 miejscu wśród światowych eksporterów. Na polskim rynku znaleźć można wiele odmian tego warzywa, jednakże dla czołowych hodowców liczą się takie rodzaje, które zapewnią im jak najwydajniejsze plony przeznaczone do konkretnych segmentów spożywczych.

Czytaj więcej

skrobia

Czy skrobia ziemniaczana jest dobra dla zdrowia?

Skrobia ziemniaczana to substancja, która naturalnie występuje w ziemniakach. Jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym, a także w naszych kuchniach, np. do zagęszczania zup i sosów. Ze względu na jej powszechne użycie, warto dowiedzieć się, jaki ma wpływ na nasze zdrowie.

Czytaj więcej

ziemniaki

Charakterystyka ziemniaków odmiany Omega

W Polsce znaleźć możemy różne odmiany ziemniaków. Pomimo, że wielu z nas na co dzień nie zwraca większej uwagi na typ ziemniaków, które kupuje, wybór właściwej odmiany ma bardzo duże znaczenie. Każda odmiana cechuje się bowiem innymi właściwościami, dlatego też różne gatunki sprawdzą się podczas przygotowania różnego typu potraw. Na szczególną uwagę zasługują ziemniaki odmiany Omega. Warto więc poznać ich zastosowanie oraz charakterystykę.

Czytaj więcej

grupa ludzi trzymająca ziemniaki

Fakty i mity na temat ziemniaków

Nie ma chyba tygodnia, w którym na polskim stole nie wylądowałby talerz z ziemniakami. Kochamy je pod różną postacią - gotowane, pieczone, w formie frytek czy puree. Ostatnio jednak, w związku z modą na zdrowe odżywianie, narosło wokół ziemniaków wiele mitów.

Czytaj więcej

ziemniaki na patelni

A, B i C - typy kulinarne ziemniaków

Każdy z nas zna ziemniaki pod różną postacią. Mama podawała nam je gotowane, w formie smażonych frytek, pieczone w piekarniku lub pod postacią puree. Najsmaczniejsze były te młode, polane masełkiem. Na tym kończy się wiedza przeciętnego Polaka na temat ziemniaków.

Czytaj więcej

obieranie ziemniaka

Ziemniaki Lady Rosetta - ideany materiał na przekąski?

Polacy znają i kochają ziemniaki pod różnymi postaciami. Uwielbiamy je gotowane, polane na talerzu masełkiem, pieczone w piekarniku, w formie puree, smażone jako pyszne frytki, a także w formie chrupiących chipsów, które kocha cały świat.

Czytaj więcej

młode ziemniaki

Jak odróżnić młode ziemniaki od wczesnych?

Ziemniaki - jedne z najpopularniejszych warzyw w Polsce, często goszczące w polskich gospodarstwach. Bulwy ziemniaka w uprawie nie są skomplikowane, więc bez problemu można je sadzić w przydomowym ogródku lub działce.

Czytaj więcej

ziemniaki w ziemi

Jakie wartości odżywcze kryją się w ziemniakach?

Ziemniak jest jednym z podstawowych produktów spożywczych dostępnych cały rok, bez ograniczeń. Jego wartość energetyczna, w zależności od kierunku użytkowania, wynosi od 50 do 90 kcal na 100 g świeżej masy bulw. Porównując ziemniaka do ryżu, ma on o 30 kcal na 100 g mniej.

Czytaj więcej

rolnik trzymający buraka cukrowego

Co warto wiedzieć o burakach ćwikłowych?

Buraki ćwikłowe to jedne z najpopularniejszych warzyw uprawianych w naszym kraju. Wykorzystywane do zup, sałatek, surówek i kiszonek charakteryzują się nie tylko intensywną barwą, ale również wyśmienitym smakiem. Co więcej, od lat znane są też ich właściwości prozdrowotne.

Czytaj więcej

Produkcja ziemniaków w Polsce

Ile ziemniaków produkuje się rocznie w Polsce?

Polska znajduje się w czołówce krajów spożywających oraz produkujących ziemniaki. Chociaż jego spożycie w ostatnich latach spada, to jednak nadal jest ono wyższe niż w większości krajów UE. Zwiększa się jednak areału uprawy, co jest podyktowane rosnącym popytem na te warzywa z przeznaczeniem do przetwórstwa spożywczego (m.in. frytki, chipsy).

Czytaj więcej

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.