Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Blog

ziemniaki

Charakterystyka ziemniaków odmiany Omega

W Polsce znaleźć możemy różne odmiany ziemniaków. Pomimo, że wielu z nas na co dzień nie zwraca większej uwagi na typ ziemniaków, które kupuje, wybór właściwej odmiany ma bardzo duże znaczenie. Każda odmiana cechuje się bowiem innymi właściwościami, dlatego też różne gatunki sprawdzą się podczas przygotowania różnego typu potraw. Na szczególną uwagę zasługują ziemniaki odmiany Omega. Warto więc poznać ich zastosowanie oraz charakterystykę.

Czytaj więcej

grupa ludzi trzymająca ziemniaki

Fakty i mity na temat ziemniaków

Nie ma chyba tygodnia, w którym na polskim stole nie wylądowałby talerz z ziemniakami. Kochamy je pod różną postacią - gotowane, pieczone, w formie frytek czy puree. Ostatnio jednak, w związku z modą na zdrowe odżywianie, narosło wokół ziemniaków wiele mitów.

Czytaj więcej

ziemniaki na patelni

A, B i C - typy kulinarne ziemniaków

Każdy z nas zna ziemniaki pod różną postacią. Mama podawała nam je gotowane, w formie smażonych frytek, pieczone w piekarniku lub pod postacią puree. Najsmaczniejsze były te młode, polane masełkiem. Na tym kończy się wiedza przeciętnego Polaka na temat ziemniaków.

Czytaj więcej

obieranie ziemniaka

Ziemniaki Lady Rosetta - ideany materiał na przekąski?

Polacy znają i kochają ziemniaki pod różnymi postaciami. Uwielbiamy je gotowane, polane na talerzu masełkiem, pieczone w piekarniku, w formie puree, smażone jako pyszne frytki, a także w formie chrupiących chipsów, które kocha cały świat.

Czytaj więcej

młode ziemniaki

Jak odróżnić młode ziemniaki od wczesnych?

Ziemniaki - jedne z najpopularniejszych warzyw w Polsce, często goszczące w polskich gospodarstwach. Bulwy ziemniaka w uprawie nie są skomplikowane, więc bez problemu można je sadzić w przydomowym ogródku lub działce.

Czytaj więcej

ziemniaki w ziemi

Jakie wartości odżywcze kryją się w ziemniakach?

Ziemniak jest jednym z podstawowych produktów spożywczych dostępnych cały rok, bez ograniczeń. Jego wartość energetyczna, w zależności od kierunku użytkowania, wynosi od 50 do 90 kcal na 100 g świeżej masy bulw. Porównując ziemniaka do ryżu, ma on o 30 kcal na 100 g mniej.

Czytaj więcej

rolnik trzymający buraka cukrowego

Co warto wiedzieć o burakach ćwikłowych?

Buraki ćwikłowe to jedne z najpopularniejszych warzyw uprawianych w naszym kraju. Wykorzystywane do zup, sałatek, surówek i kiszonek charakteryzują się nie tylko intensywną barwą, ale również wyśmienitym smakiem. Co więcej, od lat znane są też ich właściwości prozdrowotne.

Czytaj więcej

Produkcja ziemniaków w Polsce

Ile ziemniaków produkuje się rocznie w Polsce?

Polska znajduje się w czołówce krajów spożywających oraz produkujących ziemniaki. Chociaż jego spożycie w ostatnich latach spada, to jednak nadal jest ono wyższe niż w większości krajów UE. Zwiększa się jednak areału uprawy, co jest podyktowane rosnącym popytem na te warzywa z przeznaczeniem do przetwórstwa spożywczego (m.in. frytki, chipsy).

Czytaj więcej

Ziemniaki Gala

Czym charakteryzują się ziemniaki Gala?

Gala to jedna z najpopularniejszych odmian ziemniaka jadalnego sadzonego i spożywanego w Polsce. Produkowana jest również w naszym gospodarstwie rolnym. W tym wpisie przedstawimy najważniejsze cechy ziemniaków Gala.

Czytaj więcej

Selekcja ziemniaków na chipsy

Jakiej obróbce podlegają ziemniaki na chipsy?

Chipsy ziemniaczane to jedna z najczęściej wybieranych słonych przekąsek na całym świecie. Dużą popularnością cieszą się również w naszym kraju, chociaż wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że nie należą do najzdrowszych przysmaków.

Czytaj więcej

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.