Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk

 
Rodzinne Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk Sp. z o. o. zlokalizowane są w Warcie Bolesławieckiej koło Raciborowic Górnych w województwie dolnośląskim. Początek działalności gospodarstwa przypada na 1973 rok. Wtedy to założyciel firmy, Pan Stanisław Kuduk zakupił pierwsze grunty rolne w województwie dolnośląskim. Od tego czasu, wraz z rozwojem firmy, są one systematycznie powiększane. Obecny areał ziemi wynosi już 2420 hektarów. Nasze rodzinne gospodarstwo rozwija się jednak nie tylko pod względem wielkości. Staramy się także wprowadzać nowatorskie metody uprawy ziemi i nowoczesne rozwiązania, takie jak specjalistyczny system nawadniania pól. Jednocześnie dbamy o zachowanie wysokiej kultury rolnej i kultywowanie tradycji, popartych naszym wieloletnim doświadczeniem w branży.

 
Czym zajmujemy się w naszym rodzinnym gospodarstwie rolnym?

 
Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk to przede wszystkim producent ziemniaków. Nasze warzywa zawdzięczają swoją wysoką jakość i walory smakowe między innymi współpracy, jaką nawiązaliśmy z wieloma ekspertami i fachowcami. Przeprowadzają oni coroczne kontrole jakości i zasobności gleb. Od tego czynnika bowiem zależy nie tylko jak obfite uzyskamy plony, ale też jakiej klasy będą zebrane ziemniaki oraz inne warzywa: buraki, marchew oraz cebula. Co ważne, dzięki inwestycji w specjalistyczny system nawadniania pól jesteśmy w stanie pozyskać stałe zbiory, niezależnie od warunków atmosferycznych, panujących w danym roku. Średnio produkujemy około 30 000 ton ziemniaków, 2100 ton cebuli, 2200 ton marchwi, 1400 ton buraków ćwikłowych, 2800 ton rzepaku ozimego i 8700 ton pszenicy ozimej.


Działalność spółki Produkcja Warzyw Kuduk

 
Również nasza spółka Produkcja Warzyw Kuduk przykłada ogromną wagę do systematycznego badania pozyskanych zbiorów. Przeprowadzamy regularne testy fitosanitarne bulw ziemniaka w specjalistycznych laboratoriach. Dzięki temu jesteśmy w stanie sprawdzić, czy w naszych warzywach obecne są pestycydy. A wszystko to dlatego, że jako producent warzyw chcemy zapewnić naszym klientom nie tylko smaczny, ale też zdrowy i pełnowartościowy towar.

Traktor i kombajn

Gospodarstwo rolne Stanisław Kuduk

Gospodarstwo rolne Państwa Kuduk stale powiększa kolekcję nagród i wyróżnień. Regularnie powiększane gospodarstwo ma powierzchnię 2420 ha. Każdy kierunek produkcji jest doglądany osobiście przez członków rodziny Kuduk – zaufanie i pasja to gwarancja sukcesu.

Produkcja warzyw
Kuduk sp. z o.o.

Jak osiągnąć najwyższą jakość produktów? Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk stawia na profesjonalizm – wysoki standard sprzętu, korzystanie z nowoczesnych materiałów, innowacyjne metody badań, stałe monitorowanie stanu produktów rolnych.

Pole uprawne

 
Dlaczego warto wybrać warzywa z naszego gospodarstwa?

 
W naszej firmie wieloletnie doświadczenie idzie w parze z poszukiwaniem nowych metod uprawiania roli. Choć cenimy tradycję, to staramy się aby nasze gospodarstwo rolne było otwarte na nowoczesne, innowacyjne rozwiązania techniczne. Organizacja prac polowych jest osobiście doglądana przez założyciela gospodarstwa, Pana Stanisława Kuduka za pomocą wiatrakowca. Wszystkie płody rolne są hermetycznie przechowywane w nowoczesnych magazynach. Dzięki temu warzywa zachowują świeżość i nie tracą swoich właściwości. Mogą być dostarczane klientom praktycznie przez cały rok, niezależnie od warunków atmosferycznych.

 
Wysoka kultura rolna, nowoczesne metody uprawy ziemi oraz integrowana ochrona roślin to cechy wyróżniające Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk. Dzięki temu nasza firma może zapewnić produkty o najwyższym standardzie jakości.

Blog

surowe ziemniaki

Cechy ziemniaków odmiany Arsenal

Zgodnie z zaleceniami dietetyków warzywa są podstawą piramidy żywieniowej i powinny być spożywane w dużych ilościach ze względu na dostarczane substancje odżywcze – znaczną zawartość łatwo przyswajanego białka, błonnika, a także witamin i mikroelementów oraz dość niewielką ilość cukrów. Wśród chętniej wybieranych warzyw na szczególną uwagę zasługują rozmaite odmiany kartofli o przeznaczeniu kulinarnym. Poza klasycznymi gatunkami, stworzonymi z myślą o dodawaniu do zup i sałatek, użyciu jako dodatku do mięs czy gotowaniu na pure sprzedawanymi w handlu, dostępne są też takie, które powstały na potrzeby przetwórstwa spożywczego. Firmy wytwarzające dania gotowe i przekąski zaopatrują się w nie zwykle u dużych producentów ziemniaków. W Raciborowicach Górnych szeroką ofertę różnych gatunków ma Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk.

Czytaj więcej

ziemniaki

Jakie rodzaje ziemniaków są najpopularniejsze w Polsce?

Czy wiesz, że w Polsce występuje nawet sto różnych odmian ziemniaków? Każda z nich charakteryzuje się wyjątkowymi cechami i sprawdza się do przygotowywania innych potraw. Przeczytaj poniższy artykuł, aby dowiedzieć się, jakie typy i odmiany ziemniaków są najczęściej spotykane w Polsce i w jakim celu je wykorzystać.

Czytaj więcej

sadzeniak

Jakie bulwy ziemniaków określamy mianem sadzeniaków?

Ziemniak to jedno z popularniejszych warzyw spożywanych przez Polaków. Oprócz walorów smakowych wyróżnia się też tym, że jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit i zwiększa uczucie sytości. Mówiąc o ziemniakach, warto poświęcić szczególną uwagę sadzeniakom. Które bulwy określamy w ten sposób?  Na co zwracać uwagę, wybierając je?

Czytaj więcej

warzywa i owoce

Czym jest certyfikat GlobalGAP?

Działalność rolnicza wiąże się z koniecznością spełnienia wielu wymagań, co ma na celu dostarczanie bezpiecznych i dobrych jakościowo produktów. Mowa tutaj na przykład o różnego rodzaju certyfikatach. Do najpopularniejszych zaliczamy Global G.A.P, który jest globalnie akceptowalny i potwierdza stosowanie dobrych praktyk rolniczych. Jakie dokładnie informacje zawiera i kto musi się o niego starać?

Czytaj więcej

ziemniaki w kuchni

Kuchnia polska, czyli ziemniaki na różne sposoby

Na polskich stołach ziemniaki goszczą od pokoleń. Bez nich często nie można sobie wyobrazić wielu tradycyjnych potraw. Ich fenomen polega zarówno na pysznym smaku, jak i łatwości ich przyrządzania. W poniższym artykule przedstawiamy kilka pomysłów na wykorzystanie ziemniaka do obiadu.

Czytaj więcej

ziemniaki

W czym tkwi sekret popularności polskich ziemniaków?

Ziemniak to gatunek rośliny, który zaliczany jest do rodziny psiankowatych. Wywodzi się z Ameryki Południowej, do Europy został przywieziony końcem XVI wieku, a na całym świecie zyskał uznanie na przestrzeni kolejnych stuleci. Obecnie wyróżnia się jego wiele odmian, a jedną z nich jest Lady Amarilla, której poświęciliśmy dzisiejszy artykuł. Sprawdź, co ją charakteryzuje. Zapraszamy do lektury.

Czytaj więcej

Farmer trzymający ziemniaki

Właściwości i parametry ziemniaków Lady Amarilla

Ziemniak to gatunek rośliny, który zaliczany jest do rodziny psiankowatych. Wywodzi się z Ameryki Południowej, do Europy został przywieziony końcem XVI wieku, a na całym świecie zyskał uznanie na przestrzeni kolejnych stuleci. Obecnie wyróżnia się jego wiele odmian, a jedną z nich jest Lady Amarilla, której poświęciliśmy dzisiejszy artykuł. Sprawdź, co ją charakteryzuje. Zapraszamy do lektury.

Czytaj więcej

burak ćwikłowy

Czym charakteryzują się buraki ćwikłowe?

Choć jest to warzywo wykorzystywane w kuchni w niemal każdym domu, to nie wszyscy wiedzą, co je tak naprawdę cechuje. Burak ćwikłowy przyjmuje trojaką formę: jednoroczną, dwuletnia i trwałą. Do jego cech charakterystycznych należy przede wszystkim kolor. Znany jest ze swojego czerwonego korzenia spichrzowego i czerwonawych liści. Należy jednak podkreślić, że burak ćwikłowy może też mieć biały lub żółty korzeń. Jest to roślina jadalna, która ma szerokie zastosowanie w gastronomii – o czym opowiemy nieco szerzej w dalszej części przygotowanego przez nas artykułu.

Czytaj więcej