Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk

 
Rodzinne Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk Sp. z o. o. zlokalizowane są w Warcie Bolesławieckiej koło Raciborowic Górnych w województwie dolnośląskim. Początek działalności gospodarstwa przypada na 1973 rok. Wtedy to założyciel firmy, Pan Stanisław Kuduk zakupił pierwsze grunty rolne w województwie dolnośląskim. Od tego czasu, wraz z rozwojem firmy, są one systematycznie powiększane. Obecny areał ziemi wynosi już 2420 hektarów. Nasze rodzinne gospodarstwo rozwija się jednak nie tylko pod względem wielkości. Staramy się także wprowadzać nowatorskie metody uprawy ziemi i nowoczesne rozwiązania, takie jak specjalistyczny system nawadniania pól. Jednocześnie dbamy o zachowanie wysokiej kultury rolnej i kultywowanie tradycji, popartych naszym wieloletnim doświadczeniem w branży.

 
Czym zajmujemy się w naszym rodzinnym gospodarstwie rolnym?

 
Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk to przede wszystkim producent ziemniaków. Nasze warzywa zawdzięczają swoją wysoką jakość i walory smakowe między innymi współpracy, jaką nawiązaliśmy z wieloma ekspertami i fachowcami. Przeprowadzają oni coroczne kontrole jakości i zasobności gleb. Od tego czynnika bowiem zależy nie tylko jak obfite uzyskamy plony, ale też jakiej klasy będą zebrane ziemniaki oraz inne warzywa: buraki, marchew oraz cebula. Co ważne, dzięki inwestycji w specjalistyczny system nawadniania pól jesteśmy w stanie pozyskać stałe zbiory, niezależnie od warunków atmosferycznych, panujących w danym roku. Średnio produkujemy około 30 000 ton ziemniaków, 2100 ton cebuli, 2200 ton marchwi, 1400 ton buraków ćwikłowych, 2800 ton rzepaku ozimego i 8700 ton pszenicy ozimej.


Działalność spółki Produkcja Warzyw Kuduk

 
Również nasza spółka Produkcja Warzyw Kuduk przykłada ogromną wagę do systematycznego badania pozyskanych zbiorów. Przeprowadzamy regularne testy fitosanitarne bulw ziemniaka w specjalistycznych laboratoriach. Dzięki temu jesteśmy w stanie sprawdzić, czy w naszych warzywach obecne są pestycydy. A wszystko to dlatego, że jako producent warzyw chcemy zapewnić naszym klientom nie tylko smaczny, ale też zdrowy i pełnowartościowy towar.

Traktor i kombajn

Gospodarstwo rolne Stanisław Kuduk

Gospodarstwo rolne Państwa Kuduk stale powiększa kolekcję nagród i wyróżnień. Regularnie powiększane gospodarstwo ma powierzchnię 2420 ha. Każdy kierunek produkcji jest doglądany osobiście przez członków rodziny Kuduk – zaufanie i pasja to gwarancja sukcesu.

Produkcja warzyw
Kuduk sp. z o.o.

Jak osiągnąć najwyższą jakość produktów? Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk stawia na profesjonalizm – wysoki standard sprzętu, korzystanie z nowoczesnych materiałów, innowacyjne metody badań, stałe monitorowanie stanu produktów rolnych.

Pole uprawne

 
Dlaczego warto wybrać warzywa z naszego gospodarstwa?

 
W naszej firmie wieloletnie doświadczenie idzie w parze z poszukiwaniem nowych metod uprawiania roli. Choć cenimy tradycję, to staramy się aby nasze gospodarstwo rolne było otwarte na nowoczesne, innowacyjne rozwiązania techniczne. Organizacja prac polowych jest osobiście doglądana przez założyciela gospodarstwa, Pana Stanisława Kuduka za pomocą wiatrakowca. Wszystkie płody rolne są hermetycznie przechowywane w nowoczesnych magazynach. Dzięki temu warzywa zachowują świeżość i nie tracą swoich właściwości. Mogą być dostarczane klientom praktycznie przez cały rok, niezależnie od warunków atmosferycznych.

 
Wysoka kultura rolna, nowoczesne metody uprawy ziemi oraz integrowana ochrona roślin to cechy wyróżniające Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk. Dzięki temu nasza firma może zapewnić produkty o najwyższym standardzie jakości.

Od Zedlitzów do Kuduków – dzieje pałacu

Na terenie gospodarstwa rolnego znajduje się zabytkowy dwór. Wcześniej ruina, dziś cieszy oko wszystkich gości. Odbudowa pałacu to prywatna inicjatywa Stanisława Kuduka, który od 2006 roku jest właścicielem tego historycznego obiektu. Środki pieniężne, które zostały wypracowane w firmie produkcja warzyw Kuduk sp. z o.o. , wykorzystano do tego, by zlecić kompleksowe prace renowacyjne i restauracyjne. Historia odbudowy pałacu to ważny element polityki biznesowej gospodarstwa rolnego – nowoczesne metody rolne harmonijnie wiążą się z szacunkiem do historii i ziemi dolnośląskiej.

Dwór, zamieszkiwany przez arystokratyczny dwór Zedlitzów, powstał w I połowie XVI wieku i był typowym przykładem renesansowej architektury na Dolnym Śląsku. Obiekt, otoczony fosą, w kolejnych latach był częstokrotnie przebudowywany i powiększany. Niestety, front wojenny, który przeszedł przez okolice Warty Bolesławieckiej, był katastrofalny w skutkach. Pałac doszczętnie zniszczono, a jego wnętrza zostały zgrabione i szabrowane.

Historia powojennej Polski także nie oszczędzała obiektu pałacowego. Aż do lat 70-tych mieścił się tam PGR. Po transformacji ustrojowej w roku 1989 popadł już w kompletną ruinę. Pałac w Warcie Bolesławieckiej czekał aż 4 lata, by ktoś zainteresował się jego losem. W 1993 roku ogłoszono przetarg, który wygrał Stanisław Kuduk.

W następnych latach folwark był wielokrotnie odnawiany i porządkowany. Stanisław Kuduk dołożył wszelkich starań, by odbudować dawną sławę pałacu w Warcie Bolesławieckiej. Zlecono prace nad renowacją mostu nad fosą, główną fasadą dworu i dekoracji sgraffitowej.

 

pałac w warcie

 

malowidło pałacu

pałac przed remontem

pałac po remoncie

Kiedyś

Przed remontem

Po remoncie