Blog
Fakty i mity na temat ziemniaków
Nie ma chyba tygodnia, w którym na polskim stole nie wylądowałby talerz z ziemniakami. Kochamy je pod różną postacią - gotowane, pieczone, w formie frytek czy puree. Ostatnio jednak, w związku z modą na zdrowe odżywianie, narosło wokół ziemniaków wiele mitów.
A, B i C - typy kulinarne ziemniaków
Każdy z nas zna ziemniaki pod różną postacią. Mama podawała nam je gotowane, w formie smażonych frytek, pieczone w piekarniku lub pod postacią puree. Najsmaczniejsze były te młode, polane masełkiem. Na tym kończy się wiedza przeciętnego Polaka na temat ziemniaków.
Ziemniaki Lady Rosetta - ideany materiał na przekąski?
Polacy znają i kochają ziemniaki pod różnymi postaciami. Uwielbiamy je gotowane, polane na talerzu masełkiem, pieczone w piekarniku, w formie puree, smażone jako pyszne frytki, a także w formie chrupiących chipsów, które kocha cały świat.
Jak odróżnić młode ziemniaki od wczesnych?
Ziemniaki - jedne z najpopularniejszych warzyw w Polsce, często goszczące w polskich gospodarstwach. Bulwy ziemniaka w uprawie nie są skomplikowane, więc bez problemu można je sadzić w przydomowym ogródku lub działce.
Jakie wartości odżywcze kryją się w ziemniakach?
Ziemniak jest jednym z podstawowych produktów spożywczych dostępnych cały rok, bez ograniczeń. Jego wartość energetyczna, w zależności od kierunku użytkowania, wynosi od 50 do 90 kcal na 100 g świeżej masy bulw. Porównując ziemniaka do ryżu, ma on o 30 kcal na 100 g mniej.
Co warto wiedzieć o burakach ćwikłowych?
Buraki ćwikłowe to jedne z najpopularniejszych warzyw uprawianych w naszym kraju. Wykorzystywane do zup, sałatek, surówek i kiszonek charakteryzują się nie tylko intensywną barwą, ale również wyśmienitym smakiem. Co więcej, od lat znane są też ich właściwości prozdrowotne.
Ile ziemniaków produkuje się rocznie w Polsce?
Polska znajduje się w czołówce krajów spożywających oraz produkujących ziemniaki. Chociaż jego spożycie w ostatnich latach spada, to jednak nadal jest ono wyższe niż w większości krajów UE. Zwiększa się jednak areału uprawy, co jest podyktowane rosnącym popytem na te warzywa z przeznaczeniem do przetwórstwa spożywczego (m.in. frytki, chipsy).
Czym charakteryzują się ziemniaki Gala?
Gala to jedna z najpopularniejszych odmian ziemniaka jadalnego sadzonego i spożywanego w Polsce. Produkowana jest również w naszym gospodarstwie rolnym. W tym wpisie przedstawimy najważniejsze cechy ziemniaków Gala.