Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk

 
Rodzinne Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk Sp. z o. o. zlokalizowane są w Warcie Bolesławieckiej koło Raciborowic Górnych w województwie dolnośląskim. Początek działalności gospodarstwa przypada na 1973 rok. Wtedy to założyciel firmy, Pan Stanisław Kuduk zakupił pierwsze grunty rolne w województwie dolnośląskim. Od tego czasu, wraz z rozwojem firmy, są one systematycznie powiększane. Obecny areał ziemi wynosi już 2420 hektarów. Nasze rodzinne gospodarstwo rozwija się jednak nie tylko pod względem wielkości. Staramy się także wprowadzać nowatorskie metody uprawy ziemi i nowoczesne rozwiązania, takie jak specjalistyczny system nawadniania pól. Jednocześnie dbamy o zachowanie wysokiej kultury rolnej i kultywowanie tradycji, popartych naszym wieloletnim doświadczeniem w branży.

 
Czym zajmujemy się w naszym rodzinnym gospodarstwie rolnym?

 
Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk to przede wszystkim producent ziemniaków. Nasze warzywa zawdzięczają swoją wysoką jakość i walory smakowe między innymi współpracy, jaką nawiązaliśmy z wieloma ekspertami i fachowcami. Przeprowadzają oni coroczne kontrole jakości i zasobności gleb. Od tego czynnika bowiem zależy nie tylko jak obfite uzyskamy plony, ale też jakiej klasy będą zebrane ziemniaki oraz inne warzywa: buraki, marchew oraz cebula. Co ważne, dzięki inwestycji w specjalistyczny system nawadniania pól jesteśmy w stanie pozyskać stałe zbiory, niezależnie od warunków atmosferycznych, panujących w danym roku. Średnio produkujemy około 30 000 ton ziemniaków, 2100 ton cebuli, 2200 ton marchwi, 1400 ton buraków ćwikłowych, 2800 ton rzepaku ozimego i 8700 ton pszenicy ozimej.


Działalność spółki Produkcja Warzyw Kuduk

 
Również nasza spółka Produkcja Warzyw Kuduk przykłada ogromną wagę do systematycznego badania pozyskanych zbiorów. Przeprowadzamy regularne testy fitosanitarne bulw ziemniaka w specjalistycznych laboratoriach. Dzięki temu jesteśmy w stanie sprawdzić, czy w naszych warzywach obecne są pestycydy. A wszystko to dlatego, że jako producent warzyw chcemy zapewnić naszym klientom nie tylko smaczny, ale też zdrowy i pełnowartościowy towar.

Traktor i kombajn

Gospodarstwo rolne Stanisław Kuduk

Gospodarstwo rolne Państwa Kuduk stale powiększa kolekcję nagród i wyróżnień. Regularnie powiększane gospodarstwo ma powierzchnię 2420 ha. Każdy kierunek produkcji jest doglądany osobiście przez członków rodziny Kuduk – zaufanie i pasja to gwarancja sukcesu.

Produkcja warzyw
Kuduk sp. z o.o.

Jak osiągnąć najwyższą jakość produktów? Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk stawia na profesjonalizm – wysoki standard sprzętu, korzystanie z nowoczesnych materiałów, innowacyjne metody badań, stałe monitorowanie stanu produktów rolnych.

Pole uprawne

 
Dlaczego warto wybrać warzywa z naszego gospodarstwa?

 
W naszej firmie wieloletnie doświadczenie idzie w parze z poszukiwaniem nowych metod uprawiania roli. Choć cenimy tradycję, to staramy się aby nasze gospodarstwo rolne było otwarte na nowoczesne, innowacyjne rozwiązania techniczne. Organizacja prac polowych jest osobiście doglądana przez założyciela gospodarstwa, Pana Stanisława Kuduka za pomocą wiatrakowca. Wszystkie płody rolne są hermetycznie przechowywane w nowoczesnych magazynach. Dzięki temu warzywa zachowują świeżość i nie tracą swoich właściwości. Mogą być dostarczane klientom praktycznie przez cały rok, niezależnie od warunków atmosferycznych.

 
Wysoka kultura rolna, nowoczesne metody uprawy ziemi oraz integrowana ochrona roślin to cechy wyróżniające Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk. Dzięki temu nasza firma może zapewnić produkty o najwyższym standardzie jakości.

Blog

Produkcja ziemniaków w Polsce

Ile ziemniaków produkuje się rocznie w Polsce?

Polska znajduje się w czołówce krajów spożywających oraz produkujących ziemniaki. Chociaż jego spożycie w ostatnich latach spada, to jednak nadal jest ono wyższe niż w większości krajów UE. Zwiększa się jednak areału uprawy, co jest podyktowane rosnącym popytem na te warzywa z przeznaczeniem do przetwórstwa spożywczego (m.in. frytki, chipsy).

Czytaj więcej

Ziemniaki Gala

Czym charakteryzują się ziemniaki Gala?

Gala to jedna z najpopularniejszych odmian ziemniaka jadalnego sadzonego i spożywanego w Polsce. Produkowana jest również w naszym gospodarstwie rolnym. W tym wpisie przedstawimy najważniejsze cechy ziemniaków Gala.

Czytaj więcej

Selekcja ziemniaków na chipsy

Jakiej obróbce podlegają ziemniaki na chipsy?

Chipsy ziemniaczane to jedna z najczęściej wybieranych słonych przekąsek na całym świecie. Dużą popularnością cieszą się również w naszym kraju, chociaż wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że nie należą do najzdrowszych przysmaków.

Czytaj więcej

Zbiory ziemniaków

Jak oszacować optymalny termin zbioru ziemniaka?

Ziemniaki są gotowe do zbioru średnio od ok. 90 do 150 dni od posadzenia. Wszystko zależy jednak od tego, jaką odmianę uprawiamy. Dokładny termin zbiorów zależy również od warunków pogodowych (przede wszystkim temperatury) oraz wilgotności gleby.

Czytaj więcej

Odmiany ziemniaków

Odmiany ziemniaków jadalnych w Polsce

Ziemniaki odgrywały i odgrywają bardzo ważną rolę zarówno w polskiej kuchni, jak i w krajowym przemyśle spożywczym. To jedno z najczęściej uprawianych warzyw w Polsce. Obecnie rolnicy mają do wyboru ponad 130 różnych odmian, wśród których wyróżniamy ziemniaki jadalne, ziemniaki przeznaczone do przetwórstwa oraz ziemniaki skrobiowe.

Czytaj więcej

Kupowanie warzyw

Dlaczego warto kupować warzywa już myte?

Warzywa są składnikiem naszej codziennej diety. Znajdują się w większości potraw, które spożywamy każdego dnia. W kanapkach są cennym dopełnieniem, w daniach obiadowych często nieodzownym składnikiem. Przygotowanie potraw pełnych warzyw bywa jednak pracochłonne. Umycie i obranie warzyw zajmuje sporo czasu, a często też nie mamy odpowiednich warunków, aby przed jedzeniem dokładnie wyczyścić i usunąć skórkę.

Czytaj więcej

ziemniaki i chipsy

Z jakich ziemniaków produkuje się chipsy?

Ziemniak to pod wieloma względami bardzo szczególne warzywo. Po pierwsze pod kątem sposobu przygotowania. Ziemniaka można bowiem zarówno gotować, jak i piec czy też smażyć. Bogata jest też lista dań, które przyrządza się z ziemniaków, zwłaszcza w rejonie geograficznym, do którego należy także i Polska, czyli w Europie Środkowej.

Czytaj więcej

pokrojone ziemniaki na frytki

Jak wybrać ziemniaki na frytki?

Frytki to potrawa znana w większości krajów, choć ich udokumentowana historia rozpoczęła się w Belgii w XVIII wieku. Już wtedy wiedziano, że kluczem do ich przyrządzenia są odpowiednie ziemniaki. Jakie kryteria powinny one spełniać?

Czytaj więcej