Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jak wygląda rynek uprawy cebuli w Polsce?

Uprawa warzyw jest istotną częścią produkcji rolnej w naszym kraju, a ich udział w stosunku do pozostałych roślin utrzymuje się na bardzo wysokim poziomie. Wśród wytwarzanych na największą skalę znajdują się ziemniaki, marchew i kapusta. Poczesne miejsce, jeżeli chodzi o wielkość zbiorów, zajmują także producenci cebuli. Przekonajmy się, z czego wynika popularność tego warzywa i sprawdźmy, gdzie jest ono uprawiane na najpowszechniej.

Co trzeba wiedzieć o cebuli?

Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw, uprawianych dziś na całym świecie. Jej powszechne zastosowania kulinarne wynikają zarówno z atrakcyjnego smaku ożywiającego potrawy, do których się ją dodaje, jak i z właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Cebula zawiera duże ilości witamin i minerałów, jest też niezwykle bogata w błonnik pokarmowy oraz niskokaloryczna. Można w niej znaleźć witaminę C oraz witaminy z grupy B, w tym pirydoksynę czy kwas foliowy, a także mikro- i makroelementy takie jak wapń, potas, żelazo, mangan i magnez oraz siarka. Znajduje się w niej również kwercetyna. Cebulę jada się na surowo, a także duszoną, smażoną lub pieczoną. Stanowi składnik sałatek, sosów oraz wielu potraw od zup po pasztety. W zależności od preferencji można zdecydować się na cebulę żółtą, białą lub czerwoną, a także na odmianę słodką albo szalotkę. Jej odbiorcami są zarówno konsumenci, jak i firmy zajmujące się przetwórstwem oraz wytwarzaniem żywności gotowej.

Różne odmiany cebuli

Jak wygląda uprawa cebuli w Polsce?

Polska jest znaczącym producentem cebuli, odpowiadając za do 10% zbiorów tego warzywa. Jest ona w dużej części kierowana na eksport, co sprawia, że nasz kraj wytwarza ok. 2,5% ogólnej podaży cebuli. Większość produkcji trafia do Wielkiej Brytanii oraz krajów Unii Europejskiej. Uprawa cebuli jest skoncentrowana w trzech województwach: kujawsko-pomorskim oraz wielkopolskim, choć jej producenci działają także w innych regionach. Gospodarstwa specjalizujące się w uprawie cebuli współpracują zwykle z firmami zajmującymi się przetwórstwem lub oferują ją podmiotom z branży HoReCa.