Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk

 
Rodzinne Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk Sp. z o. o. zlokalizowane są w Warcie Bolesławieckiej koło Raciborowic Górnych w województwie dolnośląskim. Początek działalności gospodarstwa przypada na 1973 rok. Wtedy to założyciel firmy, Pan Stanisław Kuduk zakupił pierwsze grunty rolne w województwie dolnośląskim. Od tego czasu, wraz z rozwojem firmy, są one systematycznie powiększane. Obecny areał ziemi wynosi już 2420 hektarów. Nasze rodzinne gospodarstwo rozwija się jednak nie tylko pod względem wielkości. Staramy się także wprowadzać nowatorskie metody uprawy ziemi i nowoczesne rozwiązania, takie jak specjalistyczny system nawadniania pól. Jednocześnie dbamy o zachowanie wysokiej kultury rolnej i kultywowanie tradycji, popartych naszym wieloletnim doświadczeniem w branży.

 
Czym zajmujemy się w naszym rodzinnym gospodarstwie rolnym?

 
Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk to przede wszystkim producent ziemniaków. Nasze warzywa zawdzięczają swoją wysoką jakość i walory smakowe między innymi współpracy, jaką nawiązaliśmy z wieloma ekspertami i fachowcami. Przeprowadzają oni coroczne kontrole jakości i zasobności gleb. Od tego czynnika bowiem zależy nie tylko jak obfite uzyskamy plony, ale też jakiej klasy będą zebrane ziemniaki oraz inne warzywa: buraki, marchew oraz cebula. Co ważne, dzięki inwestycji w specjalistyczny system nawadniania pól jesteśmy w stanie pozyskać stałe zbiory, niezależnie od warunków atmosferycznych, panujących w danym roku. Średnio produkujemy około 30 000 ton ziemniaków, 2100 ton cebuli, 2200 ton marchwi, 1400 ton buraków ćwikłowych, 2800 ton rzepaku ozimego i 8700 ton pszenicy ozimej.


Działalność spółki Produkcja Warzyw Kuduk

 
Również nasza spółka Produkcja Warzyw Kuduk przykłada ogromną wagę do systematycznego badania pozyskanych zbiorów. Przeprowadzamy regularne testy fitosanitarne bulw ziemniaka w specjalistycznych laboratoriach. Dzięki temu jesteśmy w stanie sprawdzić, czy w naszych warzywach obecne są pestycydy. A wszystko to dlatego, że jako producent warzyw chcemy zapewnić naszym klientom nie tylko smaczny, ale też zdrowy i pełnowartościowy towar.

Traktor i kombajn

Gospodarstwo rolne Stanisław Kuduk

Gospodarstwo rolne Państwa Kuduk stale powiększa kolekcję nagród i wyróżnień. Regularnie powiększane gospodarstwo ma powierzchnię 2420 ha. Każdy kierunek produkcji jest doglądany osobiście przez członków rodziny Kuduk – zaufanie i pasja to gwarancja sukcesu.

Produkcja warzyw
Kuduk sp. z o.o.

Jak osiągnąć najwyższą jakość produktów? Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk stawia na profesjonalizm – wysoki standard sprzętu, korzystanie z nowoczesnych materiałów, innowacyjne metody badań, stałe monitorowanie stanu produktów rolnych.

Pole uprawne

 
Dlaczego warto wybrać warzywa z naszego gospodarstwa?

 
W naszej firmie wieloletnie doświadczenie idzie w parze z poszukiwaniem nowych metod uprawiania roli. Choć cenimy tradycję, to staramy się aby nasze gospodarstwo rolne było otwarte na nowoczesne, innowacyjne rozwiązania techniczne. Organizacja prac polowych jest osobiście doglądana przez założyciela gospodarstwa, Pana Stanisława Kuduka za pomocą wiatrakowca. Wszystkie płody rolne są hermetycznie przechowywane w nowoczesnych magazynach. Dzięki temu warzywa zachowują świeżość i nie tracą swoich właściwości. Mogą być dostarczane klientom praktycznie przez cały rok, niezależnie od warunków atmosferycznych.

 
Wysoka kultura rolna, nowoczesne metody uprawy ziemi oraz integrowana ochrona roślin to cechy wyróżniające Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk. Dzięki temu nasza firma może zapewnić produkty o najwyższym standardzie jakości.

Jak wygląda rynek uprawy cebuli w Polsce?

Uprawa warzyw jest istotną częścią produkcji rolnej w naszym kraju, a ich udział w stosunku do pozostałych roślin utrzymuje się na bardzo wysokim poziomie. Wśród wytwarzanych na największą skalę znajdują się ziemniaki, marchew i kapusta. Poczesne miejsce, jeżeli chodzi o wielkość zbiorów, zajmują także producenci cebuli. Przekonajmy się, z czego wynika popularność tego warzywa i sprawdźmy, gdzie jest ono uprawiane na najpowszechniej.

Co trzeba wiedzieć o cebuli?

Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw, uprawianych dziś na całym świecie. Jej powszechne zastosowania kulinarne wynikają zarówno z atrakcyjnego smaku ożywiającego potrawy, do których się ją dodaje, jak i z właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Cebula zawiera duże ilości witamin i minerałów, jest też niezwykle bogata w błonnik pokarmowy oraz niskokaloryczna. Można w niej znaleźć witaminę C oraz witaminy z grupy B, w tym pirydoksynę czy kwas foliowy, a także mikro- i makroelementy takie jak wapń, potas, żelazo, mangan i magnez oraz siarka. Znajduje się w niej również kwercetyna. Cebulę jada się na surowo, a także duszoną, smażoną lub pieczoną. Stanowi składnik sałatek, sosów oraz wielu potraw od zup po pasztety. W zależności od preferencji można zdecydować się na cebulę żółtą, białą lub czerwoną, a także na odmianę słodką albo szalotkę. Jej odbiorcami są zarówno konsumenci, jak i firmy zajmujące się przetwórstwem oraz wytwarzaniem żywności gotowej.

Różne odmiany cebuli

Jak wygląda uprawa cebuli w Polsce?

Polska jest znaczącym producentem cebuli, odpowiadając za do 10% zbiorów tego warzywa. Jest ona w dużej części kierowana na eksport, co sprawia, że nasz kraj wytwarza ok. 2,5% ogólnej podaży cebuli. Większość produkcji trafia do Wielkiej Brytanii oraz krajów Unii Europejskiej. Uprawa cebuli jest skoncentrowana w trzech województwach: kujawsko-pomorskim oraz wielkopolskim, choć jej producenci działają także w innych regionach. Gospodarstwa specjalizujące się w uprawie cebuli współpracują zwykle z firmami zajmującymi się przetwórstwem lub oferują ją podmiotom z branży HoReCa.