Cechy ziemniaków odmiany Arsenal
Zgodnie z zaleceniami dietetyków warzywa są podstawą piramidy żywieniowej i powinny być spożywane w dużych ilościach ze względu na dostarczane substancje odżywcze – znaczną zawartość łatwo przyswajanego białka, błonnika, a także witamin i mikroelementów oraz dość niewielką ilość cukrów. Wśród chętniej wybieranych warzyw na szczególną uwagę zasługują rozmaite odmiany kartofli o przeznaczeniu kulinarnym. Poza klasycznymi gatunkami, stworzonymi z myślą o dodawaniu do zup i sałatek, użyciu jako dodatku do mięs czy gotowaniu na pure sprzedawanymi w handlu, dostępne są też takie, które powstały na potrzeby przetwórstwa spożywczego. Firmy wytwarzające dania gotowe i przekąski zaopatrują się w nie zwykle u dużych producentów ziemniaków. W Raciborowicach Górnych szeroką ofertę różnych gatunków ma Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk.
Co warto wiedzieć o ziemniakach Arsenal?
Arsenal to odmiana ziemniaka wyhodowana przez firmę Agrico Research B.V., przez połączenie cech ziemniaków Silvester z AR 92-1146. Jest ona odporna na mątwika ziemniaczanego i wirus Yn, lecz stosunkowo podatna na parcha zwykłego. Można ją uprawiać na większości typów gleb. Jej stosowanie pozwala na uzyskiwanie dość wysokich zbiorów.
Co wyróżnia odmianę Arsenal?
Odmiana Arsenal należy do jadalnych i przeznaczonych dla przetwórstwa spożywczego. Jest używana przez producentów dań gotowych i przekąsek. Zalicza się ją do średnio-wczesnych, a cechami charakterystycznymi są okrągło-owalne i regularne kształty bulw, jasnożółty miąższ, średni rozmiar i umiarkowanie płytkie oczka. Plonowanie odmiany Arsenal jest wysokie, a bulwy wyróżniają się zawartością suchej masy i mączystością, przez co idealnie nadają się do produkcji frytek i chipsów. Ziemniaki te nadają się do średniookresowego przechowywania.