Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk

 
Rodzinne Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk Sp. z o. o. zlokalizowane są w Warcie Bolesławieckiej koło Raciborowic Górnych w województwie dolnośląskim. Początek działalności gospodarstwa przypada na 1973 rok. Wtedy to założyciel firmy, Pan Stanisław Kuduk zakupił pierwsze grunty rolne w województwie dolnośląskim. Od tego czasu, wraz z rozwojem firmy, są one systematycznie powiększane. Obecny areał ziemi wynosi już 2420 hektarów. Nasze rodzinne gospodarstwo rozwija się jednak nie tylko pod względem wielkości. Staramy się także wprowadzać nowatorskie metody uprawy ziemi i nowoczesne rozwiązania, takie jak specjalistyczny system nawadniania pól. Jednocześnie dbamy o zachowanie wysokiej kultury rolnej i kultywowanie tradycji, popartych naszym wieloletnim doświadczeniem w branży.

 
Czym zajmujemy się w naszym rodzinnym gospodarstwie rolnym?

 
Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk to przede wszystkim producent ziemniaków. Nasze warzywa zawdzięczają swoją wysoką jakość i walory smakowe między innymi współpracy, jaką nawiązaliśmy z wieloma ekspertami i fachowcami. Przeprowadzają oni coroczne kontrole jakości i zasobności gleb. Od tego czynnika bowiem zależy nie tylko jak obfite uzyskamy plony, ale też jakiej klasy będą zebrane ziemniaki oraz inne warzywa: buraki, marchew oraz cebula. Co ważne, dzięki inwestycji w specjalistyczny system nawadniania pól jesteśmy w stanie pozyskać stałe zbiory, niezależnie od warunków atmosferycznych, panujących w danym roku. Średnio produkujemy około 30 000 ton ziemniaków, 2100 ton cebuli, 2200 ton marchwi, 1400 ton buraków ćwikłowych, 2800 ton rzepaku ozimego i 8700 ton pszenicy ozimej.


Działalność spółki Produkcja Warzyw Kuduk

 
Również nasza spółka Produkcja Warzyw Kuduk przykłada ogromną wagę do systematycznego badania pozyskanych zbiorów. Przeprowadzamy regularne testy fitosanitarne bulw ziemniaka w specjalistycznych laboratoriach. Dzięki temu jesteśmy w stanie sprawdzić, czy w naszych warzywach obecne są pestycydy. A wszystko to dlatego, że jako producent warzyw chcemy zapewnić naszym klientom nie tylko smaczny, ale też zdrowy i pełnowartościowy towar.

Traktor i kombajn

Gospodarstwo rolne Stanisław Kuduk

Gospodarstwo rolne Państwa Kuduk stale powiększa kolekcję nagród i wyróżnień. Regularnie powiększane gospodarstwo ma powierzchnię 2420 ha. Każdy kierunek produkcji jest doglądany osobiście przez członków rodziny Kuduk – zaufanie i pasja to gwarancja sukcesu.

Produkcja warzyw
Kuduk sp. z o.o.

Jak osiągnąć najwyższą jakość produktów? Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk stawia na profesjonalizm – wysoki standard sprzętu, korzystanie z nowoczesnych materiałów, innowacyjne metody badań, stałe monitorowanie stanu produktów rolnych.

Pole uprawne

 
Dlaczego warto wybrać warzywa z naszego gospodarstwa?

 
W naszej firmie wieloletnie doświadczenie idzie w parze z poszukiwaniem nowych metod uprawiania roli. Choć cenimy tradycję, to staramy się aby nasze gospodarstwo rolne było otwarte na nowoczesne, innowacyjne rozwiązania techniczne. Organizacja prac polowych jest osobiście doglądana przez założyciela gospodarstwa, Pana Stanisława Kuduka za pomocą wiatrakowca. Wszystkie płody rolne są hermetycznie przechowywane w nowoczesnych magazynach. Dzięki temu warzywa zachowują świeżość i nie tracą swoich właściwości. Mogą być dostarczane klientom praktycznie przez cały rok, niezależnie od warunków atmosferycznych.

 
Wysoka kultura rolna, nowoczesne metody uprawy ziemi oraz integrowana ochrona roślin to cechy wyróżniające Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk. Dzięki temu nasza firma może zapewnić produkty o najwyższym standardzie jakości.

Jakie ziemniaki najlepiej nadają się do zup?

Ziemniaki to warzywo świetnie nadające się nie tylko jako dodatek do pierwszego dania, ale również do zup, które dzięki nim stają się jeszcze bardziej pożywne. Który ich rodzaj najlepiej sprawdzi się w tej sytuacji oraz dlaczego? Serdecznie zachęcamy do lektury oraz poznania szczegółów w tym zakresie.

Typ B, czyli ziemniaki idealne do zupy

W przypadku zup warto sięgnąć przede wszystkim po ziemniaki ogólnoużytkowe, które nie rozsypują się podczas obróbki cieplnej. Będzie to istotne w przypadku zup zwłaszcza jarzynowych, gdy warzywa powinny zachowywać swą strukturę.

O jakie dokładnie odmiany chodzi? Przede wszystkim o Irgę, Flaminga, Orlika oraz Sante, które oferujemy również jako sprzedawca ziemniaków w ramach naszej oferty.

Jakie ziemniaki do zupy krem?

zupa

Oczywiście liczba dostępnych wariacji na temat zup jest ogromna, stąd też propozycji odnośnie doboru ziemniaków może być więcej. W ostatnim czasie sporą popularnością cieszą się także różnego rodzaj zupy kremy, które mają sporo wartości odżywczych i doskonale sprawdzają się również jako elegancka przystawka. W tym przypadku warzywa są miksowane, stąd też przy doborze ziemniaków można sięgnąć również po te odmiany, które łatwiej rozpadają się podczas gotowania. Przykładem jest m.in. popularny Denar, ale także Vineta czy Ditta.

Jakie typy ziemniaków nie są zazwyczaj polecane do zup?

Rodzajem, który raczej nie jest polecany w przypadku tego typu dań okazuje się być typ C. Są to ziemniaki bardziej mączyste, które dzięki wysokiej zawartości skrobi zdecydowanie lepiej sprawdzają się do takich potraw ja kluski, kopytka oraz babki ziemniaczane. O jakie odmiany w praktyce chodzi? Przykłady to m.in. Ibis, Bryza oraz Gustaw.

Jak doskonale widać, dwie odmiany ziemniaków szczególnie dobrze nadają się do zup. Dzięki dobremu doborowi można upewnić się, że danie będzie naprawdę smaczne, co jest oczywiście kluczowe, aby czerpać przyjemność z jego spożywania. W przypadku chęci hurtowego zakupu ziemniaków serdecznie zachęcamy do sprawdzenia naszej oferty.