Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk

 
Rodzinne Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk Sp. z o. o. zlokalizowane są w Warcie Bolesławieckiej koło Raciborowic Górnych w województwie dolnośląskim. Początek działalności gospodarstwa przypada na 1973 rok. Wtedy to założyciel firmy, Pan Stanisław Kuduk zakupił pierwsze grunty rolne w województwie dolnośląskim. Od tego czasu, wraz z rozwojem firmy, są one systematycznie powiększane. Obecny areał ziemi wynosi już 2420 hektarów. Nasze rodzinne gospodarstwo rozwija się jednak nie tylko pod względem wielkości. Staramy się także wprowadzać nowatorskie metody uprawy ziemi i nowoczesne rozwiązania, takie jak specjalistyczny system nawadniania pól. Jednocześnie dbamy o zachowanie wysokiej kultury rolnej i kultywowanie tradycji, popartych naszym wieloletnim doświadczeniem w branży.

 
Czym zajmujemy się w naszym rodzinnym gospodarstwie rolnym?

 
Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk to przede wszystkim producent ziemniaków. Nasze warzywa zawdzięczają swoją wysoką jakość i walory smakowe między innymi współpracy, jaką nawiązaliśmy z wieloma ekspertami i fachowcami. Przeprowadzają oni coroczne kontrole jakości i zasobności gleb. Od tego czynnika bowiem zależy nie tylko jak obfite uzyskamy plony, ale też jakiej klasy będą zebrane ziemniaki oraz inne warzywa: buraki, marchew oraz cebula. Co ważne, dzięki inwestycji w specjalistyczny system nawadniania pól jesteśmy w stanie pozyskać stałe zbiory, niezależnie od warunków atmosferycznych, panujących w danym roku. Średnio produkujemy około 30 000 ton ziemniaków, 2100 ton cebuli, 2200 ton marchwi, 1400 ton buraków ćwikłowych, 2800 ton rzepaku ozimego i 8700 ton pszenicy ozimej.


Działalność spółki Produkcja Warzyw Kuduk

 
Również nasza spółka Produkcja Warzyw Kuduk przykłada ogromną wagę do systematycznego badania pozyskanych zbiorów. Przeprowadzamy regularne testy fitosanitarne bulw ziemniaka w specjalistycznych laboratoriach. Dzięki temu jesteśmy w stanie sprawdzić, czy w naszych warzywach obecne są pestycydy. A wszystko to dlatego, że jako producent warzyw chcemy zapewnić naszym klientom nie tylko smaczny, ale też zdrowy i pełnowartościowy towar.

Traktor i kombajn

Gospodarstwo rolne Stanisław Kuduk

Gospodarstwo rolne Państwa Kuduk stale powiększa kolekcję nagród i wyróżnień. Regularnie powiększane gospodarstwo ma powierzchnię 2420 ha. Każdy kierunek produkcji jest doglądany osobiście przez członków rodziny Kuduk – zaufanie i pasja to gwarancja sukcesu.

Produkcja warzyw
Kuduk sp. z o.o.

Jak osiągnąć najwyższą jakość produktów? Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk stawia na profesjonalizm – wysoki standard sprzętu, korzystanie z nowoczesnych materiałów, innowacyjne metody badań, stałe monitorowanie stanu produktów rolnych.

Pole uprawne

 
Dlaczego warto wybrać warzywa z naszego gospodarstwa?

 
W naszej firmie wieloletnie doświadczenie idzie w parze z poszukiwaniem nowych metod uprawiania roli. Choć cenimy tradycję, to staramy się aby nasze gospodarstwo rolne było otwarte na nowoczesne, innowacyjne rozwiązania techniczne. Organizacja prac polowych jest osobiście doglądana przez założyciela gospodarstwa, Pana Stanisława Kuduka za pomocą wiatrakowca. Wszystkie płody rolne są hermetycznie przechowywane w nowoczesnych magazynach. Dzięki temu warzywa zachowują świeżość i nie tracą swoich właściwości. Mogą być dostarczane klientom praktycznie przez cały rok, niezależnie od warunków atmosferycznych.

 
Wysoka kultura rolna, nowoczesne metody uprawy ziemi oraz integrowana ochrona roślin to cechy wyróżniające Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk. Dzięki temu nasza firma może zapewnić produkty o najwyższym standardzie jakości.

Jakie ziemniaki najlepiej nadają się na placki?

Stara dobra prawda przekazywana od pokoleń między gospodyniami w każdym regionie kraju mówi, że mając dobre składniki, każda potrawa uda się i będzie pyszna. I coś w tym jest. Dziś mamy wiele odmian mąk, kasz, warzyw, więc wybór konkretnej do przygotowania dania wydaje się logiczna. Jakie więc ziemniaki powinny zostać użyte, aby placki ziemniaczane były pyszne i chrupiące?

Placki ziemniaczane, czyli smak dzieciństwa

Większość z nas doskonale pamięta smak placków ziemniaczanych z dzieciństwa. Z czasów, gdy nikt się nie kłócił o to, czy smażyć je na maśle, oleju czy może na smalcu. Za to z pewnością w każdym domu pojawiał się rozłam, czy lepsze są placki na słodko ze śmietaną i cukrem, czy wytrawne z cebulą i czosnkiem. Dzisiaj, kiedy dostawcy ziemniaków oferują nam tak wiele odmian, często zadajemy sobie pytanie, który gatunek będzie najlepszy do przygotowania tego pysznego dania i dlaczego.

Podobnie jak w przypadku innych dań, przygotowanie potrawy zależy w dużej mierze od rodzaju, ilości, ale również świeżości składników, sposobu ich przechowywania i obróbki. Dlatego jeden z najczęściej wybieranych przez nas dodatków do dań, ziemniak, nie różni się w tym zakresie niczym.

placki ziemniaczane

Jakie ziemniaki są najlepsze na placki?

Chcąc przygotować chrupiące, pełne smaku i aromatu placki, należy sięgać po ziemniaki typu B, ewentualnie C. Trudno wyobrazić sobie smak placków z ziemniaków, które są słodkie w smaku. Nieważne, ile mąki się doda, trudno będzie je uformować ze zbyt wodnistych odmian. Dlatego najlepsze są te, które nie są ani wodniste, ani zbyt mączyste, ale mają wystarczająca ilość skrobi.

Ziemniaki typu B mają idealną twardością, dzięki której po starciu na tarce, zachowują formę i nie rozpadają się podczas przekręcania na patelni. Mają też ładny żółty kolor. Sprawiają, że możemy cieszyć się plackami chrupiącymi od zewnątrz i miękkimi wewnątrz. Polecane są odmiany jak Sante, Irga, Flaming, Orlik, Irys, Gala, Ignacy. Ziemniaki typu C mają bardziej mączysty miąższ, do placków sprawdzą się Bryza, Omega i Jurata.