Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Czy kolor miąższu ziemniaka ma znaczenie?

W Polsce uprawiane są ziemniaki o białym i o żółtym miąższu. Pierwsze z nich wyrastają we wschodniej części kraju i w Warszawie, drugie natomiast na zachodzie, północy i południu. Choć wydaje się, że różnią się wyłącznie swoją charakterystyczną barwą, to odmienność pomiędzy nimi tkwi również w innych kwestiach. Czy kolor ziemniaków przesądza o ich jakości?

 

Genotyp (inaczej mówiąc odmiana) ziemniaka wpływa na smak, wartość agrotechniczną, odżywczą, technologiczną i kulinarną, a także stopień trudności jego uprawy: ziemniaki mające biały miąższ nieco trudniej wyhodować, niż ziemniaki żółte. Kolor miąższu nie ma jednak związku z wartością odżywczą, kulinarną i technologiczną ziemniaka. Jego wybór powinien być podyktowany przede wszystkim indywidualnymi preferencjami czy przyzwyczajeniami.

Co wpływa na jakość ziemniaków?

Jakie więc cechy ziemniaka mają związek z jego jakością? Ważne jest to, by producenci ziemniaków uprawiali je na jakościowych gruntach, które poddawane są systematycznej kontroli. Niezwykle istotne jest również właściwe nawadnianie ziemi, najlepiej za pomocą nowoczesnych systemów wodnych. Cenieni producenci ziemniaków słyną także z tego, że mają dużą wiedzę i doświadczenie w prowadzeniu upraw, co pozwala im na odpowiednią, świetnie zaprojektowaną i zrealizowaną produkcję ziemniaka.

 

pokrojone ziemniaki

Warto przy tym wspomnieć o rosnącej popularności budowaniu własnych laboratoriów wśród producentów ziemniaków. My również zdecydowaliśmy się na taką inwestycję, co w znacznym stopniu przyczyniło się do rozwoju naszego przedsiębiorstwa. Dzięki badaniom laboratoryjnym nasza uprawa stała się wydajniejsza. Co więcej, umożliwiają nam one precyzyjne określenie terminu zbioru ziemniaków – nie ma więc ryzyka, że zbierzemy je w nieodpowiednim czasie.