Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Ziemniaki w diecie wegańskiej

Dieta wegańska zdobywa coraz większą popularność i jest wybierana zarówno z powodów etycznych, jak i dla poprawy zdrowia i samopoczucia. Wyeliminowanie pokarmów odzwierzęcych, a więc nie tylko mięsa oraz jego przetworów, lecz również mleka, nabiału, jajek czy miodu oznacza konieczność zastąpienia ich roślinami, które będą w stanie dostarczyć wszystkie niezbędne substancje odżywcze. Ważnym sojusznikiem dla osób jedzących wyłącznie surowe lub przetworzone roślinny są producenci ziemniaków. Warzywo to okazuje się bogatym źródłem składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przekonajmy się, co można znaleźć w ziemniakach i sprawdźmy, w jakiej formie będą najsmaczniejsze.

Jakie zalety mają ziemniaki?

Ziemniaki są obfitym i cennym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, będąc dla wegan nieocenionym źródłem kalorii. Mają też stosunkowo dużą ilość witaminy C oraz witamin z grupy B. Szczególne znaczenie ma obecność sporej liczby aminokwasów egzogennych, a więc niewytwarzanych samodzielnie przez organizm, takich jak treonina, lizyna, leucyna czy fenyloalanina. Liczą się znajdujące się w nich mikro- i makroelementy. Dużą rolę odgrywa tu potas, korzystnie wpływający na pracę układu krążenia, magnez pomagający w walce ze stresem i zmęczeniem czy żelazo będące ważnym składnikiem krwi oraz wapń stanowiący budulec kości i zębów. W ziemniakach są też biodostępny jod, miedź oraz cynk.

Jak jeść ziemniaki?

pieczone ziemniaki

Ziemniaki to warzywo, które jest uniwersalne. Poza klasycznymi ziemniakami z wody przygotowuje się z nich także placki ziemniaczane oraz tradycyjne kluski śląski i kopytka. Będą idealne na pożywną babę ziemniaczaną. Nadają się znakomicie do pieczenia czy przygotowywania sałatek, a także zup. Jedną z największych zalet ziemniaków jest to, że wspaniale komponują się z innymi warzywami, sprawiając, że potrawy stają się bardziej sycące.