Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Ziemniaki Lady Rosetta - ideany materiał na przekąski?

Polacy znają i kochają ziemniaki pod różnymi postaciami. Uwielbiamy je gotowane, polane na talerzu masełkiem, pieczone w piekarniku, w formie puree, smażone jako pyszne frytki, a także w formie chrupiących chipsów, które kocha cały świat.

Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że do każdej z tych potraw używać można najróżniejszych odmian warzywa, jakim jest pospolity ziemniak. Odmian tych istnieje ponad dwa tysiące! Jakie więc odmiany wybrać, gdy chcemy własnoręcznie zrobić pyszne przekąski? Dziś podpowiadamy Wam w tym temacie!

Odmiany ziemniaków

Zanim poznamy bliżej odmianę, która najlepiej nadaje się do robienia popularnych przekąsek, zastanówmy się skąd wzięło się tak wiele odmian ziemniaków i czym się one od siebie różnią. Choć w Polsce ziemniaki są bardzo popularne, tak naprawdę roślina ta pierwotnie wywodzi się z Ameryki Południowej. Wszystkie dzisiaj znane odmiany, według najnowszych badań genetycznych, pochodzą od gatunku uprawianego od tysięcy lat na terenach dzisiejszego Peru. Setki lat uprawiania ziemniaków w różnych kulturach i krzyżowania ich odmian sprawiły jednak, że dziś znamy ponad tysiąc odmian uprawnych tej rośliny. Ziemniaki szybko stały się jednym z głównych składników diety Europejczyków.

ziemniaki lady rosetta

 

W Polsce zarejestrowanych jest 107 odmian ziemniaka. Wiele regionów naszego kraju ma jednak własną nazwę na to popularne warzywo: kartofel, pyra, bulba, grula czy ziymniok. Każda z odmian ziemniaka ma jednak własną, oficjalną nazwę. Odmiany hodowane w Polsce to między innymi: Osira, Lady Britta, Gala, Lady Rosetta, Colomba, Priska, Acoustic, Lady Claire, Lady Amarilla, Omega, Innovator, Arsenal, Excelence, Taurus, Markies, Lady Ann czy Fontane. Czym różnią się one od siebie? Przede wszystkim terminem zbioru, ale także pewnymi cechami, które sprawiają, że jedna odmiana lepiej nada się na przykład na frytki czy puree, a inna na przekąski typu chipsy. Znajomość tych odmian jest więc szczególnie ważna dla masowych producentów tego typu przekąsek - w końcu im lepszej jakości będzie ziemniak, tym lepszy będzie produkt końcowy.

Ziemniaki Lady Rosetta

Ziemniaki Lady Rosetta, uprawiane między innymi przez Gospodarstwo Rolne Kuduk, są odmianą wyjątkową. Dlaczego możemy tak powiedzieć? Odmiana ta charakteryzuje się wysoką zawartością suchej masy (około 25%), a także niską zawartością cukrów redukujących, czerwonawą skórką i ładnymi, okrągłymi bulwami, które to osiąga już na początku sezonu. Jest to też jedna z wcześniej dojrzewających odmian, dlatego ma zielone liście. Co więcej, zapewnia wysoką pewność zbioru. Dzięki wszystkim tym cechom ziemniaki Lady Rosetta po odpowiednim przyrządzeniu są wyjątkowo kruche i chrupiące, co robi z nich idealny materiał na... chipsy! To właśnie z tej odmiany ziemniaka wielu producentów z całego świata produkuje pyszne, chrupiące przekąski, które później są nieodzownym elementem każdej imprezy. Dzięki idealnym kształtom i płytkim oczkom, z tego typu ziemniaków pozostaje jak najmniej odpadu, a chipsy wychodzą piękne, duże i okrągłe. Ziemniaki Lady Rosetta mogą być wykorzystane jednak nie tylko jako przekąska. Dobrze nadają się także na puree, ale też do produkcji skrobi.

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.