Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zasady składowania i przechowywania ziemniaków

Ziemniak to najbardziej popularne warzywo na świecie. Występuje w różnych formach i odmianach, a w Polsce cieszy się niezrównaną popularnością już od pokoleń. Uprawa ziemniaków, przez niskie wymagania glebowe tych roślin, stała się w historiach wielu ludności najskuteczniejszym ratunkiem przed głodem. Mylne jest jednak stwierdzenie, że ich produkcja nie przysparza żadnych kłopotów. Jednym z bardziej skomplikowanych zagadnień jest przechowywanie ziemniaka, które powinno odbywać się w szczegółowo określonych warunkach. 

Konsekwencje nieodpowiedniego składowania 

W dzisiejszych czasach wiele uwagi poświęca się temu, w jakich warunkach są sadzane rośliny oraz czym są one pielęgnowane na etapie wzrostu (ze szczególnym naciskiem na wykorzystywane w tym celu chemikalia). Znacznie mniej uwagi otrzymuje sam proces magazynowania już zebranych plonów. Okazuje się jednak, że jest to etap równie istotny pod względem wartości odżywczych produktów rolnych, w tym także ziemniaków.

Ziemniak to roślina, która dostarcza organizmowi potas i magnez, jest także bardzo dobrym źródłem witaminy C, a także niektórych witamin z grupy „B”. Warto jednak pamiętać, że źle składowane ziemniaki będą zieleniały lub więdły. Nieodpowiednie warunki przechowywania sprawią, że ziemniaki będą pozbawione cennych właściwości odżywczych. W ich składzie może pojawić się za to solanina, toksyczny związek chemiczny, który ma negatywny wpływ na ludzki organizm.

Najlepsze warunki przechowywania ziemniaków 

Chcąc uzyskać zatem ziemniaki najwyższej jakości, należy poświęcić dużo uwagi ich odpowiedniemu składowaniu, szczególnie gdy ilości oraz terminy ich plonów wymagają długotrwałego przechowywania. Optymalne warunki dla już zebranego ziemniaka, to: wysoka wilgotność powietrza, całkowity brak dostępu do światła, odpowiednia wentylacja oraz temperatura w pomieszczeniu ok. 7-10 stopni Celsjusza.

W przypadku prywatnych gospodarstw lub działek najbardziej popularnymi sposobami na składowanie ziemniaków okazują się przydomowe piwnice lub specjalnie kopce. W odpowiednio przygotowanych kopcach, oprócz ziemniaków można niekiedy umieścić także zbiory takich warzyw jak: buraki, marchewki, a nawet pietruszkę. Z kolei, ziemniaki pochodzące z profesjonalnego gospodarstwa rolnego są przechowywane w nowoczesnych magazynach pozwalających na osiągnięcie możliwie najlepszych warunków dla tych roślin.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.