Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk

 
Rodzinne Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk Sp. z o. o. zlokalizowane są w Warcie Bolesławieckiej koło Raciborowic Górnych w województwie dolnośląskim. Początek działalności gospodarstwa przypada na 1973 rok. Wtedy to założyciel firmy, Pan Stanisław Kuduk zakupił pierwsze grunty rolne w województwie dolnośląskim. Od tego czasu, wraz z rozwojem firmy, są one systematycznie powiększane. Obecny areał ziemi wynosi już 2420 hektarów. Nasze rodzinne gospodarstwo rozwija się jednak nie tylko pod względem wielkości. Staramy się także wprowadzać nowatorskie metody uprawy ziemi i nowoczesne rozwiązania, takie jak specjalistyczny system nawadniania pól. Jednocześnie dbamy o zachowanie wysokiej kultury rolnej i kultywowanie tradycji, popartych naszym wieloletnim doświadczeniem w branży.

 
Czym zajmujemy się w naszym rodzinnym gospodarstwie rolnym?

 
Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk to przede wszystkim producent ziemniaków. Nasze warzywa zawdzięczają swoją wysoką jakość i walory smakowe między innymi współpracy, jaką nawiązaliśmy z wieloma ekspertami i fachowcami. Przeprowadzają oni coroczne kontrole jakości i zasobności gleb. Od tego czynnika bowiem zależy nie tylko jak obfite uzyskamy plony, ale też jakiej klasy będą zebrane ziemniaki oraz inne warzywa: buraki, marchew oraz cebula. Co ważne, dzięki inwestycji w specjalistyczny system nawadniania pól jesteśmy w stanie pozyskać stałe zbiory, niezależnie od warunków atmosferycznych, panujących w danym roku. Średnio produkujemy około 30 000 ton ziemniaków, 2100 ton cebuli, 2200 ton marchwi, 1400 ton buraków ćwikłowych, 2800 ton rzepaku ozimego i 8700 ton pszenicy ozimej.


Działalność spółki Produkcja Warzyw Kuduk

 
Również nasza spółka Produkcja Warzyw Kuduk przykłada ogromną wagę do systematycznego badania pozyskanych zbiorów. Przeprowadzamy regularne testy fitosanitarne bulw ziemniaka w specjalistycznych laboratoriach. Dzięki temu jesteśmy w stanie sprawdzić, czy w naszych warzywach obecne są pestycydy. A wszystko to dlatego, że jako producent warzyw chcemy zapewnić naszym klientom nie tylko smaczny, ale też zdrowy i pełnowartościowy towar.

Traktor i kombajn

Gospodarstwo rolne Stanisław Kuduk

Gospodarstwo rolne Państwa Kuduk stale powiększa kolekcję nagród i wyróżnień. Regularnie powiększane gospodarstwo ma powierzchnię 2420 ha. Każdy kierunek produkcji jest doglądany osobiście przez członków rodziny Kuduk – zaufanie i pasja to gwarancja sukcesu.

Produkcja warzyw
Kuduk sp. z o.o.

Jak osiągnąć najwyższą jakość produktów? Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk stawia na profesjonalizm – wysoki standard sprzętu, korzystanie z nowoczesnych materiałów, innowacyjne metody badań, stałe monitorowanie stanu produktów rolnych.

Pole uprawne

 
Dlaczego warto wybrać warzywa z naszego gospodarstwa?

 
W naszej firmie wieloletnie doświadczenie idzie w parze z poszukiwaniem nowych metod uprawiania roli. Choć cenimy tradycję, to staramy się aby nasze gospodarstwo rolne było otwarte na nowoczesne, innowacyjne rozwiązania techniczne. Organizacja prac polowych jest osobiście doglądana przez założyciela gospodarstwa, Pana Stanisława Kuduka za pomocą wiatrakowca. Wszystkie płody rolne są hermetycznie przechowywane w nowoczesnych magazynach. Dzięki temu warzywa zachowują świeżość i nie tracą swoich właściwości. Mogą być dostarczane klientom praktycznie przez cały rok, niezależnie od warunków atmosferycznych.

 
Wysoka kultura rolna, nowoczesne metody uprawy ziemi oraz integrowana ochrona roślin to cechy wyróżniające Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk. Dzięki temu nasza firma może zapewnić produkty o najwyższym standardzie jakości.

Zasady składowania i przechowywania ziemniaków

Ziemniak to najbardziej popularne warzywo na świecie. Występuje w różnych formach i odmianach, a w Polsce cieszy się niezrównaną popularnością już od pokoleń. Uprawa ziemniaków, przez niskie wymagania glebowe tych roślin, stała się w historiach wielu ludności najskuteczniejszym ratunkiem przed głodem. Mylne jest jednak stwierdzenie, że ich produkcja nie przysparza żadnych kłopotów. Jednym z bardziej skomplikowanych zagadnień jest przechowywanie ziemniaka, które powinno odbywać się w szczegółowo określonych warunkach. 

Konsekwencje nieodpowiedniego składowania 

W dzisiejszych czasach wiele uwagi poświęca się temu, w jakich warunkach są sadzane rośliny oraz czym są one pielęgnowane na etapie wzrostu (ze szczególnym naciskiem na wykorzystywane w tym celu chemikalia). Znacznie mniej uwagi otrzymuje sam proces magazynowania już zebranych plonów. Okazuje się jednak, że jest to etap równie istotny pod względem wartości odżywczych produktów rolnych, w tym także ziemniaków.

Ziemniak to roślina, która dostarcza organizmowi potas i magnez, jest także bardzo dobrym źródłem witaminy C, a także niektórych witamin z grupy „B”. Warto jednak pamiętać, że źle składowane ziemniaki będą zieleniały lub więdły. Nieodpowiednie warunki przechowywania sprawią, że ziemniaki będą pozbawione cennych właściwości odżywczych. W ich składzie może pojawić się za to solanina, toksyczny związek chemiczny, który ma negatywny wpływ na ludzki organizm.

ziemniaki w skrzyni

Najlepsze warunki przechowywania ziemniaków 

Chcąc uzyskać zatem ziemniaki najwyższej jakości, należy poświęcić dużo uwagi ich odpowiedniemu składowaniu, szczególnie gdy ilości oraz terminy ich plonów wymagają długotrwałego przechowywania. Optymalne warunki dla już zebranego ziemniaka, to: wysoka wilgotność powietrza, całkowity brak dostępu do światła, odpowiednia wentylacja oraz temperatura w pomieszczeniu ok. 7-10 stopni Celsjusza.

W przypadku prywatnych gospodarstw lub działek najbardziej popularnymi sposobami na składowanie ziemniaków okazują się przydomowe piwnice lub specjalnie kopce. W odpowiednio przygotowanych kopcach, oprócz ziemniaków można niekiedy umieścić także zbiory takich warzyw jak: buraki, marchewki, a nawet pietruszkę. Z kolei, ziemniaki pochodzące z profesjonalnego gospodarstwa rolnego są przechowywane w nowoczesnych magazynach pozwalających na osiągnięcie możliwie najlepszych warunków dla tych roślin.