Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Z jakich ziemniaków produkuje się chipsy?

Ziemniak to pod wieloma względami bardzo szczególne warzywo. Po pierwsze pod kątem sposobu przygotowania. Ziemniaka można bowiem zarówno gotować, jak i piec czy też smażyć. Bogata jest też lista dań, które przyrządza się z ziemniaków, zwłaszcza w rejonie geograficznym, do którego należy także i Polska, czyli w Europie Środkowej.

 

Ziemniaka można jeść oczywiście w formie najprostszej, czyli gotowanej ze skórką lub bez skórki. Warzywo to może jednak stać się też podstawą wielu bardziej skomplikowanych dań, takich jak kluski, pyzy czy knedle. Właściwie prawie każdy region ma swoją potrawę z ziemniaka. Popularnością cieszą się także przekąski produkowane z tego warzywa, takie jak frytki czy chipsy. Choć można je przygotowywać na własną rękę, jest to dość czasochłonne zajęcie, do którego w dodatku najlepiej jest mieć szczególne narzędzia, takie jak frytkownica. Dlatego też, jeśli nachodzi ochota na chipsy, prawie zawsze wybiera się te, które są dostępne w gotowej formie w sklepach. Masowa produkcja tej przekąski sprawia, że wykorzystywane do jej wytworzenia ziemniaki liczy się w naprawdę dużych ilościach.

Specyfika ziemniaków chipsowych

Ziemniaki, z których produkuje się chipsy, nie występują naturalnie w przyrodzie, tylko są wytworem działalności człowieka. Poprzez różnego rodzaju techniki możliwe staje się uzyskanie odmian, których własności pozwalają na masową produkcję przekąski, jaką są chipsy ziemniaczane.

 

ziemniaki na chipsy

 

Chipsy nie powstają więc z tych samych odmian ziemniaków, które jadamy w postaci dodatków do dań obiadowych, a nawet z tych samych, z których produkuje się frytki czy inne ziemniaczane przekąski, takie jak łódeczki czy kuleczki. Każdy ziemniaczany produkt powstaje ze starannie wyhodowanej w tym celu odmiany ziemniaka. Jeśli chodzi o odmiany ziemniaków chipsowych, to ich uprawą zajmują się producenci chipsów. Ze względu na konkurencję na rynku tego produktu szczegółowe właściwości i sposoby uprawy danych odmian ziemniaków chipsowych nie są powszechnie dostępne. Każdy producent strzeże bowiem swoich tajników ze względu na to, aby jego rozwiązania nie były podbierane i kopiowane przez konkurencję. Istnieją jednak pewne podstawowe cechy, którymi musi się charakteryzować właściwie każda odmiana ziemniaka chipsowego:

  • niski poziom cukrów,
  • nierozpadający się miąższ,
  • zawartość skrobi na poziomie 16-21%.

To właśnie te cechy są bazą do produkcji dobrego ziemniaka chipsowego. Natomiast jeśli chodzi o drobniejsze niuanse, to leżą już one w gestii poszczególnych producentów.

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.