Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk

 
Rodzinne Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk Sp. z o. o. zlokalizowane są w Warcie Bolesławieckiej koło Raciborowic Górnych w województwie dolnośląskim. Początek działalności gospodarstwa przypada na 1973 rok. Wtedy to założyciel firmy, Pan Stanisław Kuduk zakupił pierwsze grunty rolne w województwie dolnośląskim. Od tego czasu, wraz z rozwojem firmy, są one systematycznie powiększane. Obecny areał ziemi wynosi już 2420 hektarów. Nasze rodzinne gospodarstwo rozwija się jednak nie tylko pod względem wielkości. Staramy się także wprowadzać nowatorskie metody uprawy ziemi i nowoczesne rozwiązania, takie jak specjalistyczny system nawadniania pól. Jednocześnie dbamy o zachowanie wysokiej kultury rolnej i kultywowanie tradycji, popartych naszym wieloletnim doświadczeniem w branży.

 
Czym zajmujemy się w naszym rodzinnym gospodarstwie rolnym?

 
Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk to przede wszystkim producent ziemniaków. Nasze warzywa zawdzięczają swoją wysoką jakość i walory smakowe między innymi współpracy, jaką nawiązaliśmy z wieloma ekspertami i fachowcami. Przeprowadzają oni coroczne kontrole jakości i zasobności gleb. Od tego czynnika bowiem zależy nie tylko jak obfite uzyskamy plony, ale też jakiej klasy będą zebrane ziemniaki oraz inne warzywa: buraki, marchew oraz cebula. Co ważne, dzięki inwestycji w specjalistyczny system nawadniania pól jesteśmy w stanie pozyskać stałe zbiory, niezależnie od warunków atmosferycznych, panujących w danym roku. Średnio produkujemy około 30 000 ton ziemniaków, 2100 ton cebuli, 2200 ton marchwi, 1400 ton buraków ćwikłowych, 2800 ton rzepaku ozimego i 8700 ton pszenicy ozimej.


Działalność spółki Produkcja Warzyw Kuduk

 
Również nasza spółka Produkcja Warzyw Kuduk przykłada ogromną wagę do systematycznego badania pozyskanych zbiorów. Przeprowadzamy regularne testy fitosanitarne bulw ziemniaka w specjalistycznych laboratoriach. Dzięki temu jesteśmy w stanie sprawdzić, czy w naszych warzywach obecne są pestycydy. A wszystko to dlatego, że jako producent warzyw chcemy zapewnić naszym klientom nie tylko smaczny, ale też zdrowy i pełnowartościowy towar.

Traktor i kombajn

Gospodarstwo rolne Stanisław Kuduk

Gospodarstwo rolne Państwa Kuduk stale powiększa kolekcję nagród i wyróżnień. Regularnie powiększane gospodarstwo ma powierzchnię 2420 ha. Każdy kierunek produkcji jest doglądany osobiście przez członków rodziny Kuduk – zaufanie i pasja to gwarancja sukcesu.

Produkcja warzyw
Kuduk sp. z o.o.

Jak osiągnąć najwyższą jakość produktów? Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk stawia na profesjonalizm – wysoki standard sprzętu, korzystanie z nowoczesnych materiałów, innowacyjne metody badań, stałe monitorowanie stanu produktów rolnych.

Pole uprawne

 
Dlaczego warto wybrać warzywa z naszego gospodarstwa?

 
W naszej firmie wieloletnie doświadczenie idzie w parze z poszukiwaniem nowych metod uprawiania roli. Choć cenimy tradycję, to staramy się aby nasze gospodarstwo rolne było otwarte na nowoczesne, innowacyjne rozwiązania techniczne. Organizacja prac polowych jest osobiście doglądana przez założyciela gospodarstwa, Pana Stanisława Kuduka za pomocą wiatrakowca. Wszystkie płody rolne są hermetycznie przechowywane w nowoczesnych magazynach. Dzięki temu warzywa zachowują świeżość i nie tracą swoich właściwości. Mogą być dostarczane klientom praktycznie przez cały rok, niezależnie od warunków atmosferycznych.

 
Wysoka kultura rolna, nowoczesne metody uprawy ziemi oraz integrowana ochrona roślin to cechy wyróżniające Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk. Dzięki temu nasza firma może zapewnić produkty o najwyższym standardzie jakości.

Z jakich ziemniaków produkuje się chipsy?

Ziemniak to pod wieloma względami bardzo szczególne warzywo. Po pierwsze pod kątem sposobu przygotowania. Ziemniaka można bowiem zarówno gotować, jak i piec czy też smażyć. Bogata jest też lista dań, które przyrządza się z ziemniaków, zwłaszcza w rejonie geograficznym, do którego należy także i Polska, czyli w Europie Środkowej.

 

Ziemniaka można jeść oczywiście w formie najprostszej, czyli gotowanej ze skórką lub bez skórki. Warzywo to może jednak stać się też podstawą wielu bardziej skomplikowanych dań, takich jak kluski, pyzy czy knedle. Właściwie prawie każdy region ma swoją potrawę z ziemniaka. Popularnością cieszą się także przekąski produkowane z tego warzywa, takie jak frytki czy chipsy. Choć można je przygotowywać na własną rękę, jest to dość czasochłonne zajęcie, do którego w dodatku najlepiej jest mieć szczególne narzędzia, takie jak frytkownica. Dlatego też, jeśli nachodzi ochota na chipsy, prawie zawsze wybiera się te, które są dostępne w gotowej formie w sklepach. Masowa produkcja tej przekąski sprawia, że wykorzystywane do jej wytworzenia ziemniaki liczy się w naprawdę dużych ilościach.

Specyfika ziemniaków chipsowych

Ziemniaki, z których produkuje się chipsy, nie występują naturalnie w przyrodzie, tylko są wytworem działalności człowieka. Poprzez różnego rodzaju techniki możliwe staje się uzyskanie odmian, których własności pozwalają na masową produkcję przekąski, jaką są chipsy ziemniaczane.

 

ziemniaki na chipsy

 

Chipsy nie powstają więc z tych samych odmian ziemniaków, które jadamy w postaci dodatków do dań obiadowych, a nawet z tych samych, z których produkuje się frytki czy inne ziemniaczane przekąski, takie jak łódeczki czy kuleczki. Każdy ziemniaczany produkt powstaje ze starannie wyhodowanej w tym celu odmiany ziemniaka. Jeśli chodzi o odmiany ziemniaków chipsowych, to ich uprawą zajmują się producenci chipsów. Ze względu na konkurencję na rynku tego produktu szczegółowe właściwości i sposoby uprawy danych odmian ziemniaków chipsowych nie są powszechnie dostępne. Każdy producent strzeże bowiem swoich tajników ze względu na to, aby jego rozwiązania nie były podbierane i kopiowane przez konkurencję. Istnieją jednak pewne podstawowe cechy, którymi musi się charakteryzować właściwie każda odmiana ziemniaka chipsowego:

  • niski poziom cukrów,
  • nierozpadający się miąższ,
  • zawartość skrobi na poziomie 16-21%.

To właśnie te cechy są bazą do produkcji dobrego ziemniaka chipsowego. Natomiast jeśli chodzi o drobniejsze niuanse, to leżą już one w gestii poszczególnych producentów.