Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk

 
Rodzinne Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk Sp. z o. o. zlokalizowane są w Warcie Bolesławieckiej koło Raciborowic Górnych w województwie dolnośląskim. Początek działalności gospodarstwa przypada na 1973 rok. Wtedy to założyciel firmy, Pan Stanisław Kuduk zakupił pierwsze grunty rolne w województwie dolnośląskim. Od tego czasu, wraz z rozwojem firmy, są one systematycznie powiększane. Obecny areał ziemi wynosi już 2420 hektarów. Nasze rodzinne gospodarstwo rozwija się jednak nie tylko pod względem wielkości. Staramy się także wprowadzać nowatorskie metody uprawy ziemi i nowoczesne rozwiązania, takie jak specjalistyczny system nawadniania pól. Jednocześnie dbamy o zachowanie wysokiej kultury rolnej i kultywowanie tradycji, popartych naszym wieloletnim doświadczeniem w branży.

 
Czym zajmujemy się w naszym rodzinnym gospodarstwie rolnym?

 
Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk to przede wszystkim producent ziemniaków. Nasze warzywa zawdzięczają swoją wysoką jakość i walory smakowe między innymi współpracy, jaką nawiązaliśmy z wieloma ekspertami i fachowcami. Przeprowadzają oni coroczne kontrole jakości i zasobności gleb. Od tego czynnika bowiem zależy nie tylko jak obfite uzyskamy plony, ale też jakiej klasy będą zebrane ziemniaki oraz inne warzywa: buraki, marchew oraz cebula. Co ważne, dzięki inwestycji w specjalistyczny system nawadniania pól jesteśmy w stanie pozyskać stałe zbiory, niezależnie od warunków atmosferycznych, panujących w danym roku. Średnio produkujemy około 30 000 ton ziemniaków, 2100 ton cebuli, 2200 ton marchwi, 1400 ton buraków ćwikłowych, 2800 ton rzepaku ozimego i 8700 ton pszenicy ozimej.


Działalność spółki Produkcja Warzyw Kuduk

 
Również nasza spółka Produkcja Warzyw Kuduk przykłada ogromną wagę do systematycznego badania pozyskanych zbiorów. Przeprowadzamy regularne testy fitosanitarne bulw ziemniaka w specjalistycznych laboratoriach. Dzięki temu jesteśmy w stanie sprawdzić, czy w naszych warzywach obecne są pestycydy. A wszystko to dlatego, że jako producent warzyw chcemy zapewnić naszym klientom nie tylko smaczny, ale też zdrowy i pełnowartościowy towar.

Traktor i kombajn

Gospodarstwo rolne Stanisław Kuduk

Gospodarstwo rolne Państwa Kuduk stale powiększa kolekcję nagród i wyróżnień. Regularnie powiększane gospodarstwo ma powierzchnię 2420 ha. Każdy kierunek produkcji jest doglądany osobiście przez członków rodziny Kuduk – zaufanie i pasja to gwarancja sukcesu.

Produkcja warzyw
Kuduk sp. z o.o.

Jak osiągnąć najwyższą jakość produktów? Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk stawia na profesjonalizm – wysoki standard sprzętu, korzystanie z nowoczesnych materiałów, innowacyjne metody badań, stałe monitorowanie stanu produktów rolnych.

Pole uprawne

 
Dlaczego warto wybrać warzywa z naszego gospodarstwa?

 
W naszej firmie wieloletnie doświadczenie idzie w parze z poszukiwaniem nowych metod uprawiania roli. Choć cenimy tradycję, to staramy się aby nasze gospodarstwo rolne było otwarte na nowoczesne, innowacyjne rozwiązania techniczne. Organizacja prac polowych jest osobiście doglądana przez założyciela gospodarstwa, Pana Stanisława Kuduka za pomocą wiatrakowca. Wszystkie płody rolne są hermetycznie przechowywane w nowoczesnych magazynach. Dzięki temu warzywa zachowują świeżość i nie tracą swoich właściwości. Mogą być dostarczane klientom praktycznie przez cały rok, niezależnie od warunków atmosferycznych.

 
Wysoka kultura rolna, nowoczesne metody uprawy ziemi oraz integrowana ochrona roślin to cechy wyróżniające Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk. Dzięki temu nasza firma może zapewnić produkty o najwyższym standardzie jakości.

Wykorzystanie analiz laboratoryjnych w uprawie ziemniaka

Ziemniak to podstawowy produkt spożywczy nie tylko w Polsce, ale również w wielu innych krajach. Z tego powodu, że produkowany jest w tak dużych i wciąż rosnących ilościach, hodowcy są zmuszeni do poszukiwania coraz lepszych i wydajniejszych sposobów uprawy. Pomagają w tym również analizy laboratoryjne, dzięki którym hodowla ziemniaka może być zdecydowanie bardziej efektywna. Z czego dokładnie to wynika?

Jakie zastosowanie mają analizy laboratoryjne w produkcji ziemniaków?

Badania oraz analizy przeprowadzane w laboratoriach to sposób na to, aby uprawa ziemniaków była zdecydowanie bardziej wydajna i nowoczesna. Jakie są jednak praktyczne korzyści? Przede wszystkim można bardzo precyzyjnie określić, kiedy odbędzie się termin zbioru ziemniaków, co powala trafić na idealny moment i tym samym pozyskać najbardziej dorodne sztuki, z małą ilością skaz oraz dobrze wyrośnięte.

Kolejną korzyścią wynikającą z budowy laboratoriów jest możliwość poddawania badaniom poszczególnych odmian ziemniaków, np. pod kątem obecności pestycydów. Dane te mogą zostać zaprezentowane również nabywcom po to, aby byli oni pewni co do ich jakości. Jako producent ziemniaków działamy w dokładnie taki sposób, również bowiem posiadamy własne laboratorium badawcze, dzięki któremu możemy na bieżąco analizować zbiory i tym samym gwarantować naszym klientom możliwie najwyższą jakość.

badanie ziemniaka

Własne laboratorium przy produkcji ziemniaków – czy warto?

Pomimo oczywistych korzyści, można zadać sobie pytanie, czy inwestycja w takie laboratorium jest opłacalna. Tak, jednak przede wszystkim w dłuższym okresie czasu. Zwrot następuje bowiem w miarę kolejnych sezonów zbiorów, które tym samym są zdecydowanie bardziej efektywne. Analizy laboratoryjne przemawiają też na korzyść potencjalnych klientów, w oczach których producent jest bardziej rzetelny, zaś jego działalność nowoczesna, co przekłada się również na wyższą jakość oferowanych produktów.

Jak widać analizy laboratoryjne w uprawie ziemniaka rzeczywiście są użyteczne, dlatego wykorzystujemy je również w naszej firmie.