Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk

 
Rodzinne Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk Sp. z o. o. zlokalizowane są w Warcie Bolesławieckiej koło Raciborowic Górnych w województwie dolnośląskim. Początek działalności gospodarstwa przypada na 1973 rok. Wtedy to założyciel firmy, Pan Stanisław Kuduk zakupił pierwsze grunty rolne w województwie dolnośląskim. Od tego czasu, wraz z rozwojem firmy, są one systematycznie powiększane. Obecny areał ziemi wynosi już 2420 hektarów. Nasze rodzinne gospodarstwo rozwija się jednak nie tylko pod względem wielkości. Staramy się także wprowadzać nowatorskie metody uprawy ziemi i nowoczesne rozwiązania, takie jak specjalistyczny system nawadniania pól. Jednocześnie dbamy o zachowanie wysokiej kultury rolnej i kultywowanie tradycji, popartych naszym wieloletnim doświadczeniem w branży.

 
Czym zajmujemy się w naszym rodzinnym gospodarstwie rolnym?

 
Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk to przede wszystkim producent ziemniaków. Nasze warzywa zawdzięczają swoją wysoką jakość i walory smakowe między innymi współpracy, jaką nawiązaliśmy z wieloma ekspertami i fachowcami. Przeprowadzają oni coroczne kontrole jakości i zasobności gleb. Od tego czynnika bowiem zależy nie tylko jak obfite uzyskamy plony, ale też jakiej klasy będą zebrane ziemniaki oraz inne warzywa: buraki, marchew oraz cebula. Co ważne, dzięki inwestycji w specjalistyczny system nawadniania pól jesteśmy w stanie pozyskać stałe zbiory, niezależnie od warunków atmosferycznych, panujących w danym roku. Średnio produkujemy około 30 000 ton ziemniaków, 2100 ton cebuli, 2200 ton marchwi, 1400 ton buraków ćwikłowych, 2800 ton rzepaku ozimego i 8700 ton pszenicy ozimej.


Działalność spółki Produkcja Warzyw Kuduk

 
Również nasza spółka Produkcja Warzyw Kuduk przykłada ogromną wagę do systematycznego badania pozyskanych zbiorów. Przeprowadzamy regularne testy fitosanitarne bulw ziemniaka w specjalistycznych laboratoriach. Dzięki temu jesteśmy w stanie sprawdzić, czy w naszych warzywach obecne są pestycydy. A wszystko to dlatego, że jako producent warzyw chcemy zapewnić naszym klientom nie tylko smaczny, ale też zdrowy i pełnowartościowy towar.

Traktor i kombajn

Gospodarstwo rolne Stanisław Kuduk

Gospodarstwo rolne Państwa Kuduk stale powiększa kolekcję nagród i wyróżnień. Regularnie powiększane gospodarstwo ma powierzchnię 2420 ha. Każdy kierunek produkcji jest doglądany osobiście przez członków rodziny Kuduk – zaufanie i pasja to gwarancja sukcesu.

Produkcja warzyw
Kuduk sp. z o.o.

Jak osiągnąć najwyższą jakość produktów? Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk stawia na profesjonalizm – wysoki standard sprzętu, korzystanie z nowoczesnych materiałów, innowacyjne metody badań, stałe monitorowanie stanu produktów rolnych.

Pole uprawne

 
Dlaczego warto wybrać warzywa z naszego gospodarstwa?

 
W naszej firmie wieloletnie doświadczenie idzie w parze z poszukiwaniem nowych metod uprawiania roli. Choć cenimy tradycję, to staramy się aby nasze gospodarstwo rolne było otwarte na nowoczesne, innowacyjne rozwiązania techniczne. Organizacja prac polowych jest osobiście doglądana przez założyciela gospodarstwa, Pana Stanisława Kuduka za pomocą wiatrakowca. Wszystkie płody rolne są hermetycznie przechowywane w nowoczesnych magazynach. Dzięki temu warzywa zachowują świeżość i nie tracą swoich właściwości. Mogą być dostarczane klientom praktycznie przez cały rok, niezależnie od warunków atmosferycznych.

 
Wysoka kultura rolna, nowoczesne metody uprawy ziemi oraz integrowana ochrona roślin to cechy wyróżniające Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk. Dzięki temu nasza firma może zapewnić produkty o najwyższym standardzie jakości.

Wpływ warunków pogodowych na jakość i cenę warzyw

Warunki pogodowe odgrywają kluczową rolę w uprawie warzyw, wpływając zarówno na ich jakość, jak i cenę na rynku. Zarówno nadmiar, jak i niedobór opadów, ekstremalne temperatury, a także występowanie niekorzystnych zjawisk atmosferycznych mogą znacząco wpłynąć na plony i jakość upraw, co ma bezpośrednie przełożenie na dostępność i cenę warzyw dla konsumentów. W niniejszym artykule przyjrzymy się bliżej temu, jak różne warunki pogodowe wpływają na jakość i cenę warzyw na rynku.

Ekstremalne temperatury a uprawa warzyw

susza na polu

Nagłe zmiany temperatury, zarówno ekstremalne upały, jak i gwałtowne spadki temperatury, mogą mieć negatywny wpływ na rośliny warzywne. Wysokie temperatury mogą prowadzić do przegrzewania się roślin, spalenia liści oraz utraty wilgoci, co skutkuje zmniejszeniem plonów oraz obniżeniem jakości owoców i warzyw, o czym powinni pamiętać m.in. producenci ziemniaków. Z kolei nagłe spadki temperatury mogą powodować przymrozki, które niszczą delikatne części roślin, takie jak pędy i owoce, co również prowadzi do strat w plonach i jakości warzyw.

Opady atmosferyczne

Nadmiar lub niedobór opadów atmosferycznych również mają istotny wpływ na uprawę warzyw. Brak odpowiedniej ilości wody może prowadzić do niedoboru wilgoci w glebie i wyschnięcia roślin, co ogranicza ich wzrost i plonowanie. Z kolei nadmiar opadów może powodować zbyt duże nawodnienie gleby, zalewanie roślin oraz występowanie chorób grzybowych i pleśniowych, co również może negatywnie wpłynąć na jakość i ilość zbiorów warzyw.

Ekstremalne zjawiska atmosferyczne

Dodatkowo, ekstremalne zjawiska atmosferyczne, takie jak gradobicie, silne wiatry czy burze, mogą poważnie uszkodzić uprawy warzyw, prowadząc do zniszczenia roślin, pędów i owoców. Takie zdarzenia często prowadzą do dużych strat w plonach, co skutkuje ograniczeniem dostępności warzyw na rynku oraz wzrostem ich cen dla konsumentów.