Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk

 
Rodzinne Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk Sp. z o. o. zlokalizowane są w Warcie Bolesławieckiej koło Raciborowic Górnych w województwie dolnośląskim. Początek działalności gospodarstwa przypada na 1973 rok. Wtedy to założyciel firmy, Pan Stanisław Kuduk zakupił pierwsze grunty rolne w województwie dolnośląskim. Od tego czasu, wraz z rozwojem firmy, są one systematycznie powiększane. Obecny areał ziemi wynosi już 2420 hektarów. Nasze rodzinne gospodarstwo rozwija się jednak nie tylko pod względem wielkości. Staramy się także wprowadzać nowatorskie metody uprawy ziemi i nowoczesne rozwiązania, takie jak specjalistyczny system nawadniania pól. Jednocześnie dbamy o zachowanie wysokiej kultury rolnej i kultywowanie tradycji, popartych naszym wieloletnim doświadczeniem w branży.

 
Czym zajmujemy się w naszym rodzinnym gospodarstwie rolnym?

 
Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk to przede wszystkim producent ziemniaków. Nasze warzywa zawdzięczają swoją wysoką jakość i walory smakowe między innymi współpracy, jaką nawiązaliśmy z wieloma ekspertami i fachowcami. Przeprowadzają oni coroczne kontrole jakości i zasobności gleb. Od tego czynnika bowiem zależy nie tylko jak obfite uzyskamy plony, ale też jakiej klasy będą zebrane ziemniaki oraz inne warzywa: buraki, marchew oraz cebula. Co ważne, dzięki inwestycji w specjalistyczny system nawadniania pól jesteśmy w stanie pozyskać stałe zbiory, niezależnie od warunków atmosferycznych, panujących w danym roku. Średnio produkujemy około 30 000 ton ziemniaków, 2100 ton cebuli, 2200 ton marchwi, 1400 ton buraków ćwikłowych, 2800 ton rzepaku ozimego i 8700 ton pszenicy ozimej.


Działalność spółki Produkcja Warzyw Kuduk

 
Również nasza spółka Produkcja Warzyw Kuduk przykłada ogromną wagę do systematycznego badania pozyskanych zbiorów. Przeprowadzamy regularne testy fitosanitarne bulw ziemniaka w specjalistycznych laboratoriach. Dzięki temu jesteśmy w stanie sprawdzić, czy w naszych warzywach obecne są pestycydy. A wszystko to dlatego, że jako producent warzyw chcemy zapewnić naszym klientom nie tylko smaczny, ale też zdrowy i pełnowartościowy towar.

Traktor i kombajn

Gospodarstwo rolne Stanisław Kuduk

Gospodarstwo rolne Państwa Kuduk stale powiększa kolekcję nagród i wyróżnień. Regularnie powiększane gospodarstwo ma powierzchnię 2420 ha. Każdy kierunek produkcji jest doglądany osobiście przez członków rodziny Kuduk – zaufanie i pasja to gwarancja sukcesu.

Produkcja warzyw
Kuduk sp. z o.o.

Jak osiągnąć najwyższą jakość produktów? Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk stawia na profesjonalizm – wysoki standard sprzętu, korzystanie z nowoczesnych materiałów, innowacyjne metody badań, stałe monitorowanie stanu produktów rolnych.

Pole uprawne

 
Dlaczego warto wybrać warzywa z naszego gospodarstwa?

 
W naszej firmie wieloletnie doświadczenie idzie w parze z poszukiwaniem nowych metod uprawiania roli. Choć cenimy tradycję, to staramy się aby nasze gospodarstwo rolne było otwarte na nowoczesne, innowacyjne rozwiązania techniczne. Organizacja prac polowych jest osobiście doglądana przez założyciela gospodarstwa, Pana Stanisława Kuduka za pomocą wiatrakowca. Wszystkie płody rolne są hermetycznie przechowywane w nowoczesnych magazynach. Dzięki temu warzywa zachowują świeżość i nie tracą swoich właściwości. Mogą być dostarczane klientom praktycznie przez cały rok, niezależnie od warunków atmosferycznych.

 
Wysoka kultura rolna, nowoczesne metody uprawy ziemi oraz integrowana ochrona roślin to cechy wyróżniające Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk. Dzięki temu nasza firma może zapewnić produkty o najwyższym standardzie jakości.

Odmiany ziemniaków jadalnych w Polsce

Ziemniaki odgrywały i odgrywają bardzo ważną rolę zarówno w polskiej kuchni, jak i w krajowym przemyśle spożywczym. To jedno z najczęściej uprawianych warzyw w Polsce. Obecnie rolnicy mają do wyboru ponad 130 różnych odmian, wśród których wyróżniamy ziemniaki jadalne, ziemniaki przeznaczone do przetwórstwa oraz ziemniaki skrobiowe.

 

Podział ziemniaków ze względu na długość okresu wegetacji

Podstawowego podziału odmian ziemniaków dokonujemy ze względu na długość okresu wegetacji. Na podstawie tej klasyfikacji wyróżniamy odmiany:

  • bardzo wczesne,
  • wczesne,
  • średnio wczesne,
  • średnio późne,
  • późne.

 

 

odmiany ziemniaków

Typ kulinarny ziemniaków jadalnych

W przypadku ziemniaków jadalnych najważniejszymi cechami, które decydują o ich przydatności, są: kształt (najbardziej zbliżony do okrągłego lub okrągło-owalnego), gładka skóra, płytkie osadzenie oczek. Do najbardziej cenionych walorów smakowych zaliczamy przede wszystkim brak obecnego posmaku i zapachu. W przypadku cech tekstury istotne znaczenie ma m.in. skłonność do rozgotowywania się, mączystość, konsystencja, wilgotność i delikatność.

W bulwach odmian jadalnych zawartość suchej masy nie powinna przekraczać 20%, a skrobi 16%. Oprócz tego typowo jadalne odmiany nie mogą wykazywać zdolności do ciemnienia miąższu — ani w stanie surowym, ani po ugotowaniu. Niedopuszczalne są też widoczne wady wewnętrzne, jak np. rdzawa plamistość czy pustowatość bulw.

Istotnym kryterium, które brane jest pod uwagę w przypadku odmian jadalnych, jest typ kulinarny, który związany jest z konsystencją miąższu ziemniaka i zależy od zawartości suchej masy i skrobi. Wyróżniamy 4 typy kulinarne ziemniaków:

  • typ A (zwięzły), tzw. sałatkowy: miąższ o zwięzłej konsystencji i delikatnej strukturze, daje się krajać, brak tendencji do rozgotowywania,
  • typ B (średnio zwięzły), ogólnoużytkowy: przeznaczony do wszechstronnego zastosowania, miąższ o średnio zwięzłej konstrukcji, lekką mączysty i wilgotny, mała skłonność do rozgotowywania się. Te odmiany są przeznaczone do bezpośredniego spożycia, np. w drugim daniu, zupie, purée.
  • typ C — typowo mączysty, sypki, miąższ wykazuje dużą skłonność do rozgotowywania się. Ten typ obejmuje odmiany o wysokiej zawartości skrobi i specyficznej, wyczuwalnie szorstkiej strukturze ziaren. Bardzo dobrze nadaje się do przygotowywania purée.
  • typ D — bardzo mączysty, rozgotowuje się całkowicie. Ten typ ma ograniczone zastosowanie do bezpośredniego spożycia.

Oprócz tego wyróżniamy szereg typów pośrednich, np.: AB (sałatkowy, przeznaczony do wszechstronnego użytku), BC (wszechstronnie użytkowy, podobny do odmian mączystych).

Większość polskich odmian ziemniaka należy do typu B oraz BC.

Przykładowe odmiany ziemniaków

Jak już zostało wspomniane, różnorodnych odmian uprawianych w naszym kraju jest wiele. Doskonałym tego przykładem jest nasze gospodarstwo rolne, które każdego roku zbiera niemal 30 tysięcy ton ziemniaków. Sprzedajemy rozmaite odmiany ziemniaków, między innymi: Osira, Lady Britta, Gala, Lady Rosetta, Colomba, Priska, Acoustic, Lady Claire, Lady Amarilla, Omega, Innovator, Arsenal, Excelence, Taurus, Markies, Lady Ann, Fontane. Wśród nich są odmiany idealnie nadające się na do konsumpcji, a także na frytki czy chipsy. Wszystkie oferowane przez nas ziemniaki cechują się wysoką jakością, a także optymalną zawartością skrobi i suchej masy.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.