Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk

 
Rodzinne Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk Sp. z o. o. zlokalizowane są w Warcie Bolesławieckiej koło Raciborowic Górnych w województwie dolnośląskim. Początek działalności gospodarstwa przypada na 1973 rok. Wtedy to założyciel firmy, Pan Stanisław Kuduk zakupił pierwsze grunty rolne w województwie dolnośląskim. Od tego czasu, wraz z rozwojem firmy, są one systematycznie powiększane. Obecny areał ziemi wynosi już 2420 hektarów. Nasze rodzinne gospodarstwo rozwija się jednak nie tylko pod względem wielkości. Staramy się także wprowadzać nowatorskie metody uprawy ziemi i nowoczesne rozwiązania, takie jak specjalistyczny system nawadniania pól. Jednocześnie dbamy o zachowanie wysokiej kultury rolnej i kultywowanie tradycji, popartych naszym wieloletnim doświadczeniem w branży.

 
Czym zajmujemy się w naszym rodzinnym gospodarstwie rolnym?

 
Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk to przede wszystkim producent ziemniaków. Nasze warzywa zawdzięczają swoją wysoką jakość i walory smakowe między innymi współpracy, jaką nawiązaliśmy z wieloma ekspertami i fachowcami. Przeprowadzają oni coroczne kontrole jakości i zasobności gleb. Od tego czynnika bowiem zależy nie tylko jak obfite uzyskamy plony, ale też jakiej klasy będą zebrane ziemniaki oraz inne warzywa: buraki, marchew oraz cebula. Co ważne, dzięki inwestycji w specjalistyczny system nawadniania pól jesteśmy w stanie pozyskać stałe zbiory, niezależnie od warunków atmosferycznych, panujących w danym roku. Średnio produkujemy około 30 000 ton ziemniaków, 2100 ton cebuli, 2200 ton marchwi, 1400 ton buraków ćwikłowych, 2800 ton rzepaku ozimego i 8700 ton pszenicy ozimej.


Działalność spółki Produkcja Warzyw Kuduk

 
Również nasza spółka Produkcja Warzyw Kuduk przykłada ogromną wagę do systematycznego badania pozyskanych zbiorów. Przeprowadzamy regularne testy fitosanitarne bulw ziemniaka w specjalistycznych laboratoriach. Dzięki temu jesteśmy w stanie sprawdzić, czy w naszych warzywach obecne są pestycydy. A wszystko to dlatego, że jako producent warzyw chcemy zapewnić naszym klientom nie tylko smaczny, ale też zdrowy i pełnowartościowy towar.

Traktor i kombajn

Gospodarstwo rolne Stanisław Kuduk

Gospodarstwo rolne Państwa Kuduk stale powiększa kolekcję nagród i wyróżnień. Regularnie powiększane gospodarstwo ma powierzchnię 2420 ha. Każdy kierunek produkcji jest doglądany osobiście przez członków rodziny Kuduk – zaufanie i pasja to gwarancja sukcesu.

Produkcja warzyw
Kuduk sp. z o.o.

Jak osiągnąć najwyższą jakość produktów? Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk stawia na profesjonalizm – wysoki standard sprzętu, korzystanie z nowoczesnych materiałów, innowacyjne metody badań, stałe monitorowanie stanu produktów rolnych.

Pole uprawne

 
Dlaczego warto wybrać warzywa z naszego gospodarstwa?

 
W naszej firmie wieloletnie doświadczenie idzie w parze z poszukiwaniem nowych metod uprawiania roli. Choć cenimy tradycję, to staramy się aby nasze gospodarstwo rolne było otwarte na nowoczesne, innowacyjne rozwiązania techniczne. Organizacja prac polowych jest osobiście doglądana przez założyciela gospodarstwa, Pana Stanisława Kuduka za pomocą wiatrakowca. Wszystkie płody rolne są hermetycznie przechowywane w nowoczesnych magazynach. Dzięki temu warzywa zachowują świeżość i nie tracą swoich właściwości. Mogą być dostarczane klientom praktycznie przez cały rok, niezależnie od warunków atmosferycznych.

 
Wysoka kultura rolna, nowoczesne metody uprawy ziemi oraz integrowana ochrona roślin to cechy wyróżniające Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk. Dzięki temu nasza firma może zapewnić produkty o najwyższym standardzie jakości.

O czym świadczy gładkość skóry ziemniaka?

Uprawa ziemniaków jest łatwa i można je sadzić nawet na działce. Warzywa wyrosną praktycznie w każdej glebie, przewiewnej i spulchnionej. Uprawa w ogródku nie jest specjalnie opłacalna, bo możemy je kupić w każdym sklepie spożywczym i na rynku. Ich produkcją na dużą skalę zajmują się duże gospodarstwa. Mają w swojej ofercie różnorodne odmiany, dlatego zaspokoją gusta wszystkich klientów.

Jakie ziemniaki kupować?

W Polsce mamy ponad 100 odmian ziemniaków, w tym sprowadzanych z zagranicy. Jest ich tak dużo, ponieważ mają różne przeznaczenie. Samo Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk oferuje kilkanaście gatunków. Jest w czym wybierać. Jest to wielki plus, ponieważ każdy z nas ma swoją ulubioną odmianę. Najważniejszą rzeczą podczas zakupu, jest ich jakość. Producenci konkurują ze sobą, bo konsument wybiera dobry towar, nawet gdy jest droższy. Kupujemy więc warzywa, które mają gładką skórkę, płytkie czka i regularny kształt bulw. Są wówczas zdrowe, możemy je gotować nawet ze skórką, a do tego nie musimy podczas obierania, nie ma dużo odrzutów.

O czym świadczy gładkość skóry ziemniaka?

Kupowane ziemniaki powinny mieć podobną wielkość i barwę oraz fakturę. O wysokiej jakości decyduje gładka skórka i jednej barwy miąższ. Ważny jest wygląd bulw. Nie mogą być uszkodzone, bo musimy je odkrawać. Nie kupujemy mokrych produktów, ponieważ mogą być nadgniłe i będą się szybko psuły. Pamiętajmy, żeby zwracać uwagę na „oczka”. Powinny być płytkie, gdyż nie tracimy zbyt wielu witamin i minerałów, przy obieraniu. Gładkie możemy gotować nawet „w mundurkach”, bo najwartościowsza jest skórka. Warto dokładnie przyjrzeć się ziemniakom, które kupujemy. Nie powinny mieć uszkodzeń, śladów gnicia i przebarwień, Dobrej jakości warzywa są wartościowe. Dobierajmy zawsze o podobnym kształcie, kolorze i rozmiarze. Wysoka jakość świadczy o dużej zawartości skrobi, suchej masy i właściwościach zdrowotnych. Warto zwracać uwagę, by produkty pochodziły z polskich gospodarstw rolnych.

ziemniak