Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jakie ziemniaki najlepiej nadają się do sałatek?

Ziemniaki należą do najpopularniejszych warzyw w Polsce. Istnieje wiele ich odmian, które różnią się nieco smakiem, a także wyglądem i zawartością skrobi. Jeśli lubisz sałatki na bazie ziemniaków, to powinieneś wybierać taką odmianę, która po ugotowaniu zachowuje odpowiednią, zwartą konsystencję. W tym artykule przybliżamy typy ziemniaków oraz podpowiadamy, jak je rozpoznać. Omówimy też korzyści dla zdrowia, jakie niesie za sobą spożywanie tych warzyw i podpowiemy, na co zwrócić uwagę kupując ziemniaki.

Poznaj typy ziemniaków.

Ziemniaki można podzielić na trzy typy, oznaczone literami A, B i C. Do sałatek nadają się ziemniaki typu A. Są one twarde i zawierają niewiele skrobi. Po ugotowaniu łatwo je kroić w kostkę lub plastry, bo się nie rozpadają. Nie ma obawy, że się rozgotują, a ich konsystencja pozostaje zwięzła. Ziemniaki typu A nadają się też do gotowania w łupinkach lub na grilla. Doskonałe na frytki są ziemniaki typu B. Przy smażeniu pozostają miękkie wewnątrz, a chrupkie z wierzchu. Jest to odmiana ziemniaków, które stają się kruche pod koniec gotowania, ale nie rozsypują się. Są średniej twardości i można z nich także robić pyszne placki smażone na patelni albo chipsy. Ostatni typ – typ C, sprawdzi się do przyrządzania klusek, puree, kopytek czy farszu. Jest najbardziej mączysty, bo zawiera wiele skrobi. Jak rozpoznać typy ziemniaków, jeśli nie mają one odpowiedniego oznaczenia? Istnieje na to pewien prosty sposób. Ziemniaka należy przekroić na pół, a następnie potrzeć połówki o siebie. Jeśli kleją się o siebie, to oznacza, że mamy do czynienia z miękką odmianą ziemniaka zawierającą sporo skrobi. Jeśli natomiast pojawi się woda między połówkami, jest to twardy rodzaj ziemniaka, idealny do sałatek, pyszny podawany w całości lub z grilla. Wszystkie typy ziemniaków świetnie smakują z mięsem i z każdym rodzajem warzyw. Jak rozpoznać dobre ziemniaki? Powinny być podobnej wielkości i mieć w miarę gładką skórkę. Należy unikać ziemniaków kiełkujących. Zielona skórka może oznaczać, że były one źle przechowywane. Jeśli ziemniaki nie są oczyszczone i występuje na nich niewielka ilość ziemi, zapobiega to ich szybkiemu wysuszaniu.

 

 

Jakie właściwości mają ziemniaki?

Ziemniaki zawierają sporą ilość błonnika, zwłaszcza w skórkach. Posiadają też więcej niż większość warzyw wartościowego białka. Są też dobrym źródłem witaminy C, A, B1, B2, B3, B6 i składników mineralnych takich jak żelazo, sód, cynk, potas, magnez, fosfor i wapń. Dobrze wpływają na pracę układu pokarmowego, wspomagają wzrok oraz obniżają ciśnienie krwi. Poza tym łagodzą stany zmęczenia. Dostarczają także organizmowi niacyny i cynku oraz pomagają w przekształcaniu glukozy w energię.

Choć ziemniaki wydają się pospolitym warzywem, to jednak ich właściwości są nieocenione dla zdrowia. Do tego istnieje mnóstwo sposobów ich wykorzystania w kuchni. Frytki, placki, kopytka, sałatki, ziemniaki z ogniska – wszystkie te dania smakują inaczej, mimo że podstawą ich wykonania jest to samo warzywo.