Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk

 
Rodzinne Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk Sp. z o. o. zlokalizowane są w Warcie Bolesławieckiej koło Raciborowic Górnych w województwie dolnośląskim. Początek działalności gospodarstwa przypada na 1973 rok. Wtedy to założyciel firmy, Pan Stanisław Kuduk zakupił pierwsze grunty rolne w województwie dolnośląskim. Od tego czasu, wraz z rozwojem firmy, są one systematycznie powiększane. Obecny areał ziemi wynosi już 2420 hektarów. Nasze rodzinne gospodarstwo rozwija się jednak nie tylko pod względem wielkości. Staramy się także wprowadzać nowatorskie metody uprawy ziemi i nowoczesne rozwiązania, takie jak specjalistyczny system nawadniania pól. Jednocześnie dbamy o zachowanie wysokiej kultury rolnej i kultywowanie tradycji, popartych naszym wieloletnim doświadczeniem w branży.

 
Czym zajmujemy się w naszym rodzinnym gospodarstwie rolnym?

 
Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk to przede wszystkim producent ziemniaków. Nasze warzywa zawdzięczają swoją wysoką jakość i walory smakowe między innymi współpracy, jaką nawiązaliśmy z wieloma ekspertami i fachowcami. Przeprowadzają oni coroczne kontrole jakości i zasobności gleb. Od tego czynnika bowiem zależy nie tylko jak obfite uzyskamy plony, ale też jakiej klasy będą zebrane ziemniaki oraz inne warzywa: buraki, marchew oraz cebula. Co ważne, dzięki inwestycji w specjalistyczny system nawadniania pól jesteśmy w stanie pozyskać stałe zbiory, niezależnie od warunków atmosferycznych, panujących w danym roku. Średnio produkujemy około 30 000 ton ziemniaków, 2100 ton cebuli, 2200 ton marchwi, 1400 ton buraków ćwikłowych, 2800 ton rzepaku ozimego i 8700 ton pszenicy ozimej.


Działalność spółki Produkcja Warzyw Kuduk

 
Również nasza spółka Produkcja Warzyw Kuduk przykłada ogromną wagę do systematycznego badania pozyskanych zbiorów. Przeprowadzamy regularne testy fitosanitarne bulw ziemniaka w specjalistycznych laboratoriach. Dzięki temu jesteśmy w stanie sprawdzić, czy w naszych warzywach obecne są pestycydy. A wszystko to dlatego, że jako producent warzyw chcemy zapewnić naszym klientom nie tylko smaczny, ale też zdrowy i pełnowartościowy towar.

Traktor i kombajn

Gospodarstwo rolne Stanisław Kuduk

Gospodarstwo rolne Państwa Kuduk stale powiększa kolekcję nagród i wyróżnień. Regularnie powiększane gospodarstwo ma powierzchnię 2420 ha. Każdy kierunek produkcji jest doglądany osobiście przez członków rodziny Kuduk – zaufanie i pasja to gwarancja sukcesu.

Produkcja warzyw
Kuduk sp. z o.o.

Jak osiągnąć najwyższą jakość produktów? Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk stawia na profesjonalizm – wysoki standard sprzętu, korzystanie z nowoczesnych materiałów, innowacyjne metody badań, stałe monitorowanie stanu produktów rolnych.

Pole uprawne

 
Dlaczego warto wybrać warzywa z naszego gospodarstwa?

 
W naszej firmie wieloletnie doświadczenie idzie w parze z poszukiwaniem nowych metod uprawiania roli. Choć cenimy tradycję, to staramy się aby nasze gospodarstwo rolne było otwarte na nowoczesne, innowacyjne rozwiązania techniczne. Organizacja prac polowych jest osobiście doglądana przez założyciela gospodarstwa, Pana Stanisława Kuduka za pomocą wiatrakowca. Wszystkie płody rolne są hermetycznie przechowywane w nowoczesnych magazynach. Dzięki temu warzywa zachowują świeżość i nie tracą swoich właściwości. Mogą być dostarczane klientom praktycznie przez cały rok, niezależnie od warunków atmosferycznych.

 
Wysoka kultura rolna, nowoczesne metody uprawy ziemi oraz integrowana ochrona roślin to cechy wyróżniające Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk. Dzięki temu nasza firma może zapewnić produkty o najwyższym standardzie jakości.

Jakie ziemniaki najlepiej nadają się do sałatek?

Ziemniaki należą do najpopularniejszych warzyw w Polsce. Istnieje wiele ich odmian, które różnią się nieco smakiem, a także wyglądem i zawartością skrobi. Jeśli lubisz sałatki na bazie ziemniaków, to powinieneś wybierać taką odmianę, która po ugotowaniu zachowuje odpowiednią, zwartą konsystencję. W tym artykule przybliżamy typy ziemniaków oraz podpowiadamy, jak je rozpoznać. Omówimy też korzyści dla zdrowia, jakie niesie za sobą spożywanie tych warzyw i podpowiemy, na co zwrócić uwagę kupując ziemniaki.

Poznaj typy ziemniaków

Ziemniaki można podzielić na trzy typy, oznaczone literami A, B i C. Do sałatek nadają się ziemniaki typu A. Są one twarde i zawierają niewiele skrobi. Po ugotowaniu łatwo je kroić w kostkę lub plastry, bo się nie rozpadają. Nie ma obawy, że się rozgotują, a ich konsystencja pozostaje zwięzła. Ziemniaki typu A nadają się też do gotowania w łupinkach lub na grilla. Doskonałe na frytki są ziemniaki typu B. Przy smażeniu pozostają miękkie wewnątrz, a chrupkie z wierzchu. Jest to odmiana ziemniaków, które stają się kruche pod koniec gotowania, ale nie rozsypują się. Są średniej twardości i można z nich także robić pyszne placki smażone na patelni albo chipsy. Ostatni typ – typ C, sprawdzi się do przyrządzania klusek, puree, kopytek czy farszu. Jest najbardziej mączysty, bo zawiera wiele skrobi. Jak rozpoznać typy ziemniaków, jeśli nie mają one odpowiedniego oznaczenia? Istnieje na to pewien prosty sposób. Ziemniaka należy przekroić na pół, a następnie potrzeć połówki o siebie. Jeśli kleją się o siebie, to oznacza, że mamy do czynienia z miękką odmianą ziemniaka zawierającą sporo skrobi. Jeśli natomiast pojawi się woda między połówkami, jest to twardy rodzaj ziemniaka, idealny do sałatek, pyszny podawany w całości lub z grilla. Wszystkie typy ziemniaków świetnie smakują z mięsem i z każdym rodzajem warzyw. Jak rozpoznać dobre ziemniaki? Powinny być podobnej wielkości i mieć w miarę gładką skórkę. Należy unikać ziemniaków kiełkujących. Zielona skórka może oznaczać, że były one źle przechowywane. Jeśli ziemniaki nie są oczyszczone i występuje na nich niewielka ilość ziemi, zapobiega to ich szybkiemu wysuszaniu.

 

 

sałatka

Jakie właściwości mają ziemniaki?

Ziemniaki zawierają sporą ilość błonnika, zwłaszcza w skórkach. Posiadają też więcej niż większość warzyw wartościowego białka. Są też dobrym źródłem witaminy C, A, B1, B2, B3, B6 i składników mineralnych takich jak żelazo, sód, cynk, potas, magnez, fosfor i wapń. Dobrze wpływają na pracę układu pokarmowego, wspomagają wzrok oraz obniżają ciśnienie krwi. Poza tym łagodzą stany zmęczenia. Dostarczają także organizmowi niacyny i cynku oraz pomagają w przekształcaniu glukozy w energię.

Choć ziemniaki wydają się pospolitym warzywem, to jednak ich właściwości są nieocenione dla zdrowia. Do tego istnieje mnóstwo sposobów ich wykorzystania w kuchni. Frytki, placki, kopytka, sałatki, ziemniaki z ogniska – wszystkie te dania smakują inaczej, mimo że podstawą ich wykonania jest to samo warzywo.