Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk

 
Rodzinne Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk Sp. z o. o. zlokalizowane są w Warcie Bolesławieckiej koło Raciborowic Górnych w województwie dolnośląskim. Początek działalności gospodarstwa przypada na 1973 rok. Wtedy to założyciel firmy, Pan Stanisław Kuduk zakupił pierwsze grunty rolne w województwie dolnośląskim. Od tego czasu, wraz z rozwojem firmy, są one systematycznie powiększane. Obecny areał ziemi wynosi już 2420 hektarów. Nasze rodzinne gospodarstwo rozwija się jednak nie tylko pod względem wielkości. Staramy się także wprowadzać nowatorskie metody uprawy ziemi i nowoczesne rozwiązania, takie jak specjalistyczny system nawadniania pól. Jednocześnie dbamy o zachowanie wysokiej kultury rolnej i kultywowanie tradycji, popartych naszym wieloletnim doświadczeniem w branży.

 
Czym zajmujemy się w naszym rodzinnym gospodarstwie rolnym?

 
Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk to przede wszystkim producent ziemniaków. Nasze warzywa zawdzięczają swoją wysoką jakość i walory smakowe między innymi współpracy, jaką nawiązaliśmy z wieloma ekspertami i fachowcami. Przeprowadzają oni coroczne kontrole jakości i zasobności gleb. Od tego czynnika bowiem zależy nie tylko jak obfite uzyskamy plony, ale też jakiej klasy będą zebrane ziemniaki oraz inne warzywa: buraki, marchew oraz cebula. Co ważne, dzięki inwestycji w specjalistyczny system nawadniania pól jesteśmy w stanie pozyskać stałe zbiory, niezależnie od warunków atmosferycznych, panujących w danym roku. Średnio produkujemy około 30 000 ton ziemniaków, 2100 ton cebuli, 2200 ton marchwi, 1400 ton buraków ćwikłowych, 2800 ton rzepaku ozimego i 8700 ton pszenicy ozimej.


Działalność spółki Produkcja Warzyw Kuduk

 
Również nasza spółka Produkcja Warzyw Kuduk przykłada ogromną wagę do systematycznego badania pozyskanych zbiorów. Przeprowadzamy regularne testy fitosanitarne bulw ziemniaka w specjalistycznych laboratoriach. Dzięki temu jesteśmy w stanie sprawdzić, czy w naszych warzywach obecne są pestycydy. A wszystko to dlatego, że jako producent warzyw chcemy zapewnić naszym klientom nie tylko smaczny, ale też zdrowy i pełnowartościowy towar.

Traktor i kombajn

Gospodarstwo rolne Stanisław Kuduk

Gospodarstwo rolne Państwa Kuduk stale powiększa kolekcję nagród i wyróżnień. Regularnie powiększane gospodarstwo ma powierzchnię 2420 ha. Każdy kierunek produkcji jest doglądany osobiście przez członków rodziny Kuduk – zaufanie i pasja to gwarancja sukcesu.

Produkcja warzyw
Kuduk sp. z o.o.

Jak osiągnąć najwyższą jakość produktów? Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk stawia na profesjonalizm – wysoki standard sprzętu, korzystanie z nowoczesnych materiałów, innowacyjne metody badań, stałe monitorowanie stanu produktów rolnych.

Pole uprawne

 
Dlaczego warto wybrać warzywa z naszego gospodarstwa?

 
W naszej firmie wieloletnie doświadczenie idzie w parze z poszukiwaniem nowych metod uprawiania roli. Choć cenimy tradycję, to staramy się aby nasze gospodarstwo rolne było otwarte na nowoczesne, innowacyjne rozwiązania techniczne. Organizacja prac polowych jest osobiście doglądana przez założyciela gospodarstwa, Pana Stanisława Kuduka za pomocą wiatrakowca. Wszystkie płody rolne są hermetycznie przechowywane w nowoczesnych magazynach. Dzięki temu warzywa zachowują świeżość i nie tracą swoich właściwości. Mogą być dostarczane klientom praktycznie przez cały rok, niezależnie od warunków atmosferycznych.

 
Wysoka kultura rolna, nowoczesne metody uprawy ziemi oraz integrowana ochrona roślin to cechy wyróżniające Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk. Dzięki temu nasza firma może zapewnić produkty o najwyższym standardzie jakości.

Jakie właściwości zdrowotne ma cebula?

Cebula to warzywo znane nam wszystkim, choć wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jakimi właściwościami zdrowotnymi i leczniczymi się charakteryzuje. Dowiedzmy się więc, dlaczego warto na stałe włączyć cebulę do swojej diety.

Lekarstwo na raka

Jak przekazują bieżące statystyki, rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym na świecie w przypadku mężczyzn oraz drugim u kobiet. Jak jednak pokazały badania opublikowane w „Asia Pacific Journal of Clinical Oncology”, spożywanie warzyw takich jak czosnek, por i właśnie cebula, może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. Jedzenie tej grupy warzyw pozwala też zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka przełyku, jak więc widać, bez wątpienia warto włączyć ją do codziennego jadłospisu.

Cebula na nadciśnienie

Kolejną właściwością zdrowotną cebuli jest wysoka zawartość potasu. Dzięki temu jej regularne spożywanie wpływa na zmniejszenie złego cholesterolu, czyli LDL i tym samym może pomóc osobom chorym na nadciśnienie. To ostatnie dotyka w naszym kraju około 10 mln osób, problem ten jest więc poważny i w dłuższej perspektywie czasu może prowadzić m.in. do niewydolności serca, zawału i udaru mózgu. Sprzedawcy cebuli i innych warzyw cebulowatych mogą więc śmiało polecać to warzywo swoim klientom, jako jeden z ważniejszych produktów dla zdrowia.

 

cebula

Na grypę i przeziębienie

Cebula słynie także z zastosowania w przypadku grypy i przeziębienia. Jest to zasługa substancji bakteriobójczych, które posiada, a także wysokiej zawartości witaminy C. Ta ostatnia odpowiada również za redukowanie stanów zapalnych oraz wspiera regenerację komórek odpornościowych.

Zastosowanie przy cukrzycy

Kolejną właściwością zdrowotną cebuli jest pozytywne działanie na organizmy osób z cukrzycą. Wynika to z tego, że warzywo to posiada chrom pomagający przy kontrolowaniu poziomu glukozy i jej wolniejszym uwalnianiu. Tym samym nie tylko zapobiega cukrzycy, ale jest polecane osobom, u których została ona zdiagnozowana.

Zapobieganie osteoporozie

Problemem w krajach wysoko rozwiniętych jest też osteoporoza. Okazuje się, że zastosowanie także i w tej sytuacji ma cebula. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Bernie pokazały, że spożywanie zaledwie jednego grama suchej cebuli w ciągu dnia (przez okres czterech tygodni), doprowadziło do zwiększenia ilości minerałów w kościach o około 17 proc. Choć badania były przeprowadzone na szczurach, to wyników tych bez wątpienia nie należy ignorować.

Jak widać cebula ma wiele właściwości zdrowotnych i leczniczych, warto więc włączyć ją do codziennego menu. Nasza Spółka Produkcji Warzyw również zajmuje się sprzedażą tego warzywa, przede wszystkim w ilościach hurtowych.