Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jakie wartości odżywcze kryją się w ziemniakach?

Ziemniak jest jednym z podstawowych produktów spożywczych dostępnych cały rok, bez ograniczeń. Jego wartość energetyczna, w zależności od kierunku użytkowania, wynosi od 50 do 90 kcal na 100 g świeżej masy bulw. Porównując ziemniaka do ryżu, ma on o 30 kcal na 100 g mniej.

Dodatkowo sposób ich przyrządzania również może wpłynąć na obniżenie wartości kalorycznej. Wybierając gotowanie lub pieczenie w mundurkach zapewnicie sobie więcej wartości odżywczych niż dodając mleko, masło czy smażenie w głębokim tłuszczu.

Zdrowy ziemniak

O wartości odżywczej bulw świadczy zawartość białka, węglowodanów, tłuszczy, witamin, soli mineralnych, jak i substancji bioaktywnych. Zawartość skrobi ma znaczenie ze względu na przydatność bulw ziemniaka do przetwórstwa i gastronomii. Ponadto wielocukier ten jest rozkładany do glukozy, która stanowi podstawowe źródło energii niezbędnej do funkcjonowania organizmu człowieka. Biorąc pod uwagę białko ziemniaków pod względem składu aminokwasów, jest on zbliżony do białka jaja kurzego. Dlatego też wykorzystanie ziemniaka w żywieniu może rekompensować niedobór tych aminokwasów występujący w ziarnie zbóż. W ziemniaku występują też nierozpuszczalne substancje nieskrobiowe, będące głównie składnikami ścian komórkowych, takie jak: celuloza, hemicelulozy, ligniny itp. Tworzą one tzw. błonnik pokarmowy w ilości ok. 2,3% masy bulw. Dzięki temu ułatwiają powstawanie enzymów trawiennych, a także poprawiają perystaltykę jelit oraz adsorbują kwasy żółciowe i toksyczne metale ciężkie. Porcja gotowanych ziemniaków w ilości 180 g dostarcza około 3 g błonnika, co stanowi ponad 10% dziennego zalecanego spożycia. Wartościowy ziemniak powinien być wolny od pestycydów, taką pewność dadzą nam gospodarstwa wykorzystujące testy fitosanitarne bulw ziemniaka.

worek ziemniakow

Różne zastosowania ziemniaków

Bulwy ziemniaka świetnie sprawdzają się nie tylko w gastronomii, ale również jako wsparcie dla twojego zdrowia. Przy bólach reumatycznych, bólach brzucha czy ucha, warto zastosować ziemniaki jako okład na bolące miejsce. Użycie ich jest banalnie proste, ponieważ wystarczy je ugotować, rozgnieść, włożyć do płóciennego woreczka i położyć na bolące miejsce.

Surowe ziemniaki natomiast mogą pomóc w przypadku migreny lub siniaków (przyśpieszając ich znikanie). Bulwy można stosować również na trądzik, odmrożenia, liszaje oraz poparzenia.

Rodzaje ziemniaków

Czym różnią się ziemniaki? Może was to zaskoczyć, ale wieloma cechami. W Polsce zarejestrowanych jest prawie 130 odmian, a na całym globie znamy ok. 10 tysięcy rodzajów ziemniaków. Odmiany można odróżnić od siebie wielkością i kolorem bulw, smakiem oraz terminem zbioru. Jednak dla gastronomii ważniejszy jest typ ziemniaka, a nie jego odmiana, ponieważ dzięki temu możemy dobrać odpowiednią bulwę do potrawy. Typy ziemniaków oznaczone są pierwszymi literami alfabetu:

  • Typ A - ziemniaki twarde i wilgotne. Mające niską zawartości skrobi. Inaczej nazywa się je ziemniakami sałatkowymi. Są doskonałe do gotowania w mundurkach, pieczenia, na grilla oraz właśnie sałatek.              
  • Typ B - ziemniaki o średniej twardości. Zawartość skrobi również jest na średnim poziomie. Nazywane są ziemniakami ogólnoużytkowymi. Podczas gotowania nie rozsypują się, świetnie nadają się do gotowania, duszenia, pieczenia i smażenia.
  • Typ C - zawiera spore ilości skrobi. Nazywany się go ziemniakiem mączystym. Charakteryzuje się jasnym i sypkim miąższem. Przeznaczony do dań mączystych takich jak kopytka, pyzy, kluski śląskie. Ten typ świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania placków, puree oraz farszów.

Niewątpliwie na jakość ziemniaków ma wpływ produkcja rolna, która powinna być na najwyższym i nowoczesnym poziomie. Wybierając gospodarstwa wykorzystujące hermetyczne przechowywanie warzyw w czasie transportu mamy pewność, że zachowają one świeżość i nie stracą swoich właściwości.