Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk

 
Rodzinne Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk Sp. z o. o. zlokalizowane są w Warcie Bolesławieckiej koło Raciborowic Górnych w województwie dolnośląskim. Początek działalności gospodarstwa przypada na 1973 rok. Wtedy to założyciel firmy, Pan Stanisław Kuduk zakupił pierwsze grunty rolne w województwie dolnośląskim. Od tego czasu, wraz z rozwojem firmy, są one systematycznie powiększane. Obecny areał ziemi wynosi już 2420 hektarów. Nasze rodzinne gospodarstwo rozwija się jednak nie tylko pod względem wielkości. Staramy się także wprowadzać nowatorskie metody uprawy ziemi i nowoczesne rozwiązania, takie jak specjalistyczny system nawadniania pól. Jednocześnie dbamy o zachowanie wysokiej kultury rolnej i kultywowanie tradycji, popartych naszym wieloletnim doświadczeniem w branży.

 
Czym zajmujemy się w naszym rodzinnym gospodarstwie rolnym?

 
Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk to przede wszystkim producent ziemniaków. Nasze warzywa zawdzięczają swoją wysoką jakość i walory smakowe między innymi współpracy, jaką nawiązaliśmy z wieloma ekspertami i fachowcami. Przeprowadzają oni coroczne kontrole jakości i zasobności gleb. Od tego czynnika bowiem zależy nie tylko jak obfite uzyskamy plony, ale też jakiej klasy będą zebrane ziemniaki oraz inne warzywa: buraki, marchew oraz cebula. Co ważne, dzięki inwestycji w specjalistyczny system nawadniania pól jesteśmy w stanie pozyskać stałe zbiory, niezależnie od warunków atmosferycznych, panujących w danym roku. Średnio produkujemy około 30 000 ton ziemniaków, 2100 ton cebuli, 2200 ton marchwi, 1400 ton buraków ćwikłowych, 2800 ton rzepaku ozimego i 8700 ton pszenicy ozimej.


Działalność spółki Produkcja Warzyw Kuduk

 
Również nasza spółka Produkcja Warzyw Kuduk przykłada ogromną wagę do systematycznego badania pozyskanych zbiorów. Przeprowadzamy regularne testy fitosanitarne bulw ziemniaka w specjalistycznych laboratoriach. Dzięki temu jesteśmy w stanie sprawdzić, czy w naszych warzywach obecne są pestycydy. A wszystko to dlatego, że jako producent warzyw chcemy zapewnić naszym klientom nie tylko smaczny, ale też zdrowy i pełnowartościowy towar.

Traktor i kombajn

Gospodarstwo rolne Stanisław Kuduk

Gospodarstwo rolne Państwa Kuduk stale powiększa kolekcję nagród i wyróżnień. Regularnie powiększane gospodarstwo ma powierzchnię 2420 ha. Każdy kierunek produkcji jest doglądany osobiście przez członków rodziny Kuduk – zaufanie i pasja to gwarancja sukcesu.

Produkcja warzyw
Kuduk sp. z o.o.

Jak osiągnąć najwyższą jakość produktów? Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk stawia na profesjonalizm – wysoki standard sprzętu, korzystanie z nowoczesnych materiałów, innowacyjne metody badań, stałe monitorowanie stanu produktów rolnych.

Pole uprawne

 
Dlaczego warto wybrać warzywa z naszego gospodarstwa?

 
W naszej firmie wieloletnie doświadczenie idzie w parze z poszukiwaniem nowych metod uprawiania roli. Choć cenimy tradycję, to staramy się aby nasze gospodarstwo rolne było otwarte na nowoczesne, innowacyjne rozwiązania techniczne. Organizacja prac polowych jest osobiście doglądana przez założyciela gospodarstwa, Pana Stanisława Kuduka za pomocą wiatrakowca. Wszystkie płody rolne są hermetycznie przechowywane w nowoczesnych magazynach. Dzięki temu warzywa zachowują świeżość i nie tracą swoich właściwości. Mogą być dostarczane klientom praktycznie przez cały rok, niezależnie od warunków atmosferycznych.

 
Wysoka kultura rolna, nowoczesne metody uprawy ziemi oraz integrowana ochrona roślin to cechy wyróżniające Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk. Dzięki temu nasza firma może zapewnić produkty o najwyższym standardzie jakości.

Jakie wartości odżywcze kryją się w ziemniakach?

Ziemniak jest jednym z podstawowych produktów spożywczych dostępnych cały rok, bez ograniczeń. Jego wartość energetyczna, w zależności od kierunku użytkowania, wynosi od 50 do 90 kcal na 100 g świeżej masy bulw. Porównując ziemniaka do ryżu, ma on o 30 kcal na 100 g mniej.

Dodatkowo sposób ich przyrządzania również może wpłynąć na obniżenie wartości kalorycznej. Wybierając gotowanie lub pieczenie w mundurkach zapewnicie sobie więcej wartości odżywczych niż dodając mleko, masło czy smażenie w głębokim tłuszczu.

Zdrowy ziemniak

O wartości odżywczej bulw świadczy zawartość białka, węglowodanów, tłuszczy, witamin, soli mineralnych, jak i substancji bioaktywnych. Zawartość skrobi ma znaczenie ze względu na przydatność bulw ziemniaka do przetwórstwa i gastronomii. Ponadto wielocukier ten jest rozkładany do glukozy, która stanowi podstawowe źródło energii niezbędnej do funkcjonowania organizmu człowieka. Biorąc pod uwagę białko ziemniaków pod względem składu aminokwasów, jest on zbliżony do białka jaja kurzego. Dlatego też wykorzystanie ziemniaka w żywieniu może rekompensować niedobór tych aminokwasów występujący w ziarnie zbóż. W ziemniaku występują też nierozpuszczalne substancje nieskrobiowe, będące głównie składnikami ścian komórkowych, takie jak: celuloza, hemicelulozy, ligniny itp. Tworzą one tzw. błonnik pokarmowy w ilości ok. 2,3% masy bulw. Dzięki temu ułatwiają powstawanie enzymów trawiennych, a także poprawiają perystaltykę jelit oraz adsorbują kwasy żółciowe i toksyczne metale ciężkie. Porcja gotowanych ziemniaków w ilości 180 g dostarcza około 3 g błonnika, co stanowi ponad 10% dziennego zalecanego spożycia. Wartościowy ziemniak powinien być wolny od pestycydów, taką pewność dadzą nam gospodarstwa wykorzystujące testy fitosanitarne bulw ziemniaka.

worek ziemniakow

Różne zastosowania ziemniaków

Bulwy ziemniaka świetnie sprawdzają się nie tylko w gastronomii, ale również jako wsparcie dla twojego zdrowia. Przy bólach reumatycznych, bólach brzucha czy ucha, warto zastosować ziemniaki jako okład na bolące miejsce. Użycie ich jest banalnie proste, ponieważ wystarczy je ugotować, rozgnieść, włożyć do płóciennego woreczka i położyć na bolące miejsce.

Surowe ziemniaki natomiast mogą pomóc w przypadku migreny lub siniaków (przyśpieszając ich znikanie). Bulwy można stosować również na trądzik, odmrożenia, liszaje oraz poparzenia.

Rodzaje ziemniaków

Czym różnią się ziemniaki? Może was to zaskoczyć, ale wieloma cechami. W Polsce zarejestrowanych jest prawie 130 odmian, a na całym globie znamy ok. 10 tysięcy rodzajów ziemniaków. Odmiany można odróżnić od siebie wielkością i kolorem bulw, smakiem oraz terminem zbioru. Jednak dla gastronomii ważniejszy jest typ ziemniaka, a nie jego odmiana, ponieważ dzięki temu możemy dobrać odpowiednią bulwę do potrawy. Typy ziemniaków oznaczone są pierwszymi literami alfabetu:

  • Typ A - ziemniaki twarde i wilgotne. Mające niską zawartości skrobi. Inaczej nazywa się je ziemniakami sałatkowymi. Są doskonałe do gotowania w mundurkach, pieczenia, na grilla oraz właśnie sałatek.              
  • Typ B - ziemniaki o średniej twardości. Zawartość skrobi również jest na średnim poziomie. Nazywane są ziemniakami ogólnoużytkowymi. Podczas gotowania nie rozsypują się, świetnie nadają się do gotowania, duszenia, pieczenia i smażenia.
  • Typ C - zawiera spore ilości skrobi. Nazywany się go ziemniakiem mączystym. Charakteryzuje się jasnym i sypkim miąższem. Przeznaczony do dań mączystych takich jak kopytka, pyzy, kluski śląskie. Ten typ świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania placków, puree oraz farszów.

Niewątpliwie na jakość ziemniaków ma wpływ produkcja rolna, która powinna być na najwyższym i nowoczesnym poziomie. Wybierając gospodarstwa wykorzystujące hermetyczne przechowywanie warzyw w czasie transportu mamy pewność, że zachowają one świeżość i nie stracą swoich właściwości.