Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jakie bulwy ziemniaków określamy mianem sadzeniaków?

Ziemniak to jedno z popularniejszych warzyw spożywanych przez Polaków. Oprócz walorów smakowych wyróżnia się też tym, że jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit i zwiększa uczucie sytości. Mówiąc o ziemniakach, warto poświęcić szczególną uwagę sadzeniakom. Które bulwy określamy w ten sposób?  Na co zwracać uwagę, wybierając je?

Sadzeniaki, czyli… normalne ziemniaki 

Określanie ziemniaków sadzeniakami może wskazywać na to, że nadają się wyłącznie do sadzenia. Nic bardziej mylnego! Są to normalne ziemniaki, które można spożywać. Często jednak zdarza się tak, że nie wyglądają najlepiej, ponieważ są małe albo mają plamy, co skutkuje tym, że rolnicy decydują się na obsadzenie grządek rolniczych właśnie nimi. Producenci ziemniaków wiedzą jednak, że kluczowa jest odpowiednia pielęgnacja warzyw, aby otrzymać produkty wysokiej jakości. Najlepszym okresem na sadzenie jest późna zima albo okres rozpoczynający wiosnę. Takie praktyki zagwarantują dobry wzrost i rozwój.

Czym powinny się wyróżniać sadzeniaki? 

sadzeniak

Często zdarza się tak, że rolnicy decydują się na wykorzystanie do sadzenia ziemniaków z własnych upraw. Niektórzy jednak wolą skorzystać z usług firmy zajmującej się sprzedażą ziemniaków. Wówczas najlepiej sięgać po produkty, które wyróżniają się dobrą zdrowotnością. Istotne jest również, aby warzywa były odporne na choroby i uszkodzenia mechaniczne.

Nie bez znaczenia jest wysoka trwałość przechowalnicza, zwłaszcza w przypadku większych pól uprawnych. Rolnicy muszą zwracać uwagę na to, aby dobierać odpowiednią odmianę sadzeniaków, do gleby, którą dysponują. Warto też wiedzieć o 4 popularnych typach kulinarnych ziemniaka:

  • typ A – sałatkowy,
  • typ B – ogólnoużytkowy,
  • typ C- mączysty,
  • typ D – bardzo mączysty.