Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk

 
Rodzinne Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk Sp. z o. o. zlokalizowane są w Warcie Bolesławieckiej koło Raciborowic Górnych w województwie dolnośląskim. Początek działalności gospodarstwa przypada na 1973 rok. Wtedy to założyciel firmy, Pan Stanisław Kuduk zakupił pierwsze grunty rolne w województwie dolnośląskim. Od tego czasu, wraz z rozwojem firmy, są one systematycznie powiększane. Obecny areał ziemi wynosi już 2420 hektarów. Nasze rodzinne gospodarstwo rozwija się jednak nie tylko pod względem wielkości. Staramy się także wprowadzać nowatorskie metody uprawy ziemi i nowoczesne rozwiązania, takie jak specjalistyczny system nawadniania pól. Jednocześnie dbamy o zachowanie wysokiej kultury rolnej i kultywowanie tradycji, popartych naszym wieloletnim doświadczeniem w branży.

 
Czym zajmujemy się w naszym rodzinnym gospodarstwie rolnym?

 
Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk to przede wszystkim producent ziemniaków. Nasze warzywa zawdzięczają swoją wysoką jakość i walory smakowe między innymi współpracy, jaką nawiązaliśmy z wieloma ekspertami i fachowcami. Przeprowadzają oni coroczne kontrole jakości i zasobności gleb. Od tego czynnika bowiem zależy nie tylko jak obfite uzyskamy plony, ale też jakiej klasy będą zebrane ziemniaki oraz inne warzywa: buraki, marchew oraz cebula. Co ważne, dzięki inwestycji w specjalistyczny system nawadniania pól jesteśmy w stanie pozyskać stałe zbiory, niezależnie od warunków atmosferycznych, panujących w danym roku. Średnio produkujemy około 30 000 ton ziemniaków, 2100 ton cebuli, 2200 ton marchwi, 1400 ton buraków ćwikłowych, 2800 ton rzepaku ozimego i 8700 ton pszenicy ozimej.


Działalność spółki Produkcja Warzyw Kuduk

 
Również nasza spółka Produkcja Warzyw Kuduk przykłada ogromną wagę do systematycznego badania pozyskanych zbiorów. Przeprowadzamy regularne testy fitosanitarne bulw ziemniaka w specjalistycznych laboratoriach. Dzięki temu jesteśmy w stanie sprawdzić, czy w naszych warzywach obecne są pestycydy. A wszystko to dlatego, że jako producent warzyw chcemy zapewnić naszym klientom nie tylko smaczny, ale też zdrowy i pełnowartościowy towar.

Traktor i kombajn

Gospodarstwo rolne Stanisław Kuduk

Gospodarstwo rolne Państwa Kuduk stale powiększa kolekcję nagród i wyróżnień. Regularnie powiększane gospodarstwo ma powierzchnię 2420 ha. Każdy kierunek produkcji jest doglądany osobiście przez członków rodziny Kuduk – zaufanie i pasja to gwarancja sukcesu.

Produkcja warzyw
Kuduk sp. z o.o.

Jak osiągnąć najwyższą jakość produktów? Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk stawia na profesjonalizm – wysoki standard sprzętu, korzystanie z nowoczesnych materiałów, innowacyjne metody badań, stałe monitorowanie stanu produktów rolnych.

Pole uprawne

 
Dlaczego warto wybrać warzywa z naszego gospodarstwa?

 
W naszej firmie wieloletnie doświadczenie idzie w parze z poszukiwaniem nowych metod uprawiania roli. Choć cenimy tradycję, to staramy się aby nasze gospodarstwo rolne było otwarte na nowoczesne, innowacyjne rozwiązania techniczne. Organizacja prac polowych jest osobiście doglądana przez założyciela gospodarstwa, Pana Stanisława Kuduka za pomocą wiatrakowca. Wszystkie płody rolne są hermetycznie przechowywane w nowoczesnych magazynach. Dzięki temu warzywa zachowują świeżość i nie tracą swoich właściwości. Mogą być dostarczane klientom praktycznie przez cały rok, niezależnie od warunków atmosferycznych.

 
Wysoka kultura rolna, nowoczesne metody uprawy ziemi oraz integrowana ochrona roślin to cechy wyróżniające Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk. Dzięki temu nasza firma może zapewnić produkty o najwyższym standardzie jakości.

Jaką cebulę wybrać do handlu?

Cebula jest rośliną, której uprawa najlepiej sprawdza się w klimacie umiarkowanym. Nie ma zbyt dużych wymagań cieplnych, a optymalna temperatura kiełkowania nasion to 5-6 stopni. Siewki mogą przetrwać nawet kilka stopni poniżej zera. Poza temperaturą w uprawie kluczowe znaczenie odgrywa nawodnienie, szczególnie istotne w suchych, letnich miesiącach. Polska, która znajduje się w strefie klimatu umiarkowanego, według danych Eurostatu odpowiada za ponad 13,5% powierzchni uprawy tego warzywa w UE. Tym samym w 2019 roku nasz kraj uplasował się na 9 miejscu wśród światowych eksporterów. Na polskim rynku znaleźć można wiele odmian tego warzywa, jednakże dla czołowych hodowców liczą się takie rodzaje, które zapewnią im jak najwydajniejsze plony przeznaczone do konkretnych segmentów spożywczych.

Jakie wyróżnia się odmiany cebuli?

Klasyfikacja cebuli obejmuje różnorodne kryteria. Wyróżnia się odmiany roślin na podstawie wielkości, barwy, smaku oraz rodzaju miąższu. Kluczowa jest również pora dojrzewania. W zależności od okresu wegetacyjnego znaleźć można odmiany wczesne, średnio wczesne oraz średnio późne i późne. Wszystkie te cechy mają duże znaczenie w sprzedaży warzyw i odpowiadają za ich przeznaczenie. W dobieraniu odpowiedniej do potrzeb uprawy najbardziej pomagają opisy na opakowaniach nasion, aczkolwiek warto znać kilka niepodważalnych zasad efektywnego siewu. Tym samym hodowcy warzyw, którym zależy na regularnym dostarczaniu świeżych roślin na rynek, powinni bazować na łagodnych odmianach o słodkim i soczystym miąższu takich jak np. Cymes, Efekt czy odmiana Czerniakowska.

Do bezpośredniego spożycia nadają się za to cebule z odmian: Irka, Kristine, Majka, Rawska, Algida, czy Amigo. Produkcja warzyw, które mają zachowywać świeżość przez dłuższy czas, powinna uwzględniać za to następujące odmiany: Golden Spike, Inga, Jambalaya czy Polana. Rodzaje te wyróżnia odpowiednia twardość oraz to, że nie wybija się w nich szczypiór. Do przetwórstwa najczęściej wykorzystuje się natomiast cebulę o łatwo odchodzących łuskach oraz białym miąższu z gatunków takich jak m.in.: Sterling, Bila czy Octavia. Mniejsza zawartość suchej masy pożądana jest w odmianach przeznaczonych do zamrażania, z kolei większa do suszenia. Tym samym gatunkiem, który najlepiej sprawdzi się do tego drugiego celu, jest Alibaba.

 

 

cebula

Odmiany przeznaczone do uprawy ozimej powinny się z kolei charakteryzować przede wszystkim odpornością na niższe, nierzadko minusowe temperatury. Do tego celu świetnie sprawdzą się takie wczesne odmiany jak Hielo (o białej łusce), Swift czy Electric (o czerwono-fioletowych łuskach). Wśród średnio wczesnych wymienić można gatunki: Wolf F1 (o jasnobrązowej łusce i ciemnozielonym szczypiorze), Panther F1 (o złotej łusce) oraz Balstar (rodzaj twardych cebul ze szczypiorem). Wysoką zimowość przy jednoczesnym szybkim tempie wzrostu zapewnia też Labrador, odmiana cebuli o słomkowożółtej barwie i łagodnym w smaku miąższu, która zbiera się w pęczkach lub klasyfikuje do obierania na biało.