Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jaką cebulę wybrać do handlu?

Cebula jest rośliną, której uprawa najlepiej sprawdza się w klimacie umiarkowanym. Nie ma zbyt dużych wymagań cieplnych, a optymalna temperatura kiełkowania nasion to 5-6 stopni. Siewki mogą przetrwać nawet kilka stopni poniżej zera. Poza temperaturą w uprawie kluczowe znaczenie odgrywa nawodnienie, szczególnie istotne w suchych, letnich miesiącach. Polska, która znajduje się w strefie klimatu umiarkowanego, według danych Eurostatu odpowiada za ponad 13,5% powierzchni uprawy tego warzywa w UE. Tym samym w 2019 roku nasz kraj uplasował się na 9 miejscu wśród światowych eksporterów. Na polskim rynku znaleźć można wiele odmian tego warzywa, jednakże dla czołowych hodowców liczą się takie rodzaje, które zapewnią im jak najwydajniejsze plony przeznaczone do konkretnych segmentów spożywczych.

Jakie wyróżnia się odmiany cebuli?

Klasyfikacja cebuli obejmuje różnorodne kryteria. Wyróżnia się odmiany roślin na podstawie wielkości, barwy, smaku oraz rodzaju miąższu. Kluczowa jest również pora dojrzewania. W zależności od okresu wegetacyjnego znaleźć można odmiany wczesne, średnio wczesne oraz średnio późne i późne. Wszystkie te cechy mają duże znaczenie w sprzedaży warzyw i odpowiadają za ich przeznaczenie. W dobieraniu odpowiedniej do potrzeb uprawy najbardziej pomagają opisy na opakowaniach nasion, aczkolwiek warto znać kilka niepodważalnych zasad efektywnego siewu. Tym samym hodowcy warzyw, którym zależy na regularnym dostarczaniu świeżych roślin na rynek, powinni bazować na łagodnych odmianach o słodkim i soczystym miąższu takich jak np. Cymes, Efekt czy odmiana Czerniakowska.

Do bezpośredniego spożycia nadają się za to cebule z odmian: Irka, Kristine, Majka, Rawska, Algida, czy Amigo. Produkcja warzyw, które mają zachowywać świeżość przez dłuższy czas, powinna uwzględniać za to następujące odmiany: Golden Spike, Inga, Jambalaya czy Polana. Rodzaje te wyróżnia odpowiednia twardość oraz to, że nie wybija się w nich szczypiór. Do przetwórstwa najczęściej wykorzystuje się natomiast cebulę o łatwo odchodzących łuskach oraz białym miąższu z gatunków takich jak m.in.: Sterling, Bila czy Octavia. Mniejsza zawartość suchej masy pożądana jest w odmianach przeznaczonych do zamrażania, z kolei większa do suszenia. Tym samym gatunkiem, który najlepiej sprawdzi się do tego drugiego celu, jest Alibaba.

 

 

cebula

Odmiany przeznaczone do uprawy ozimej powinny się z kolei charakteryzować przede wszystkim odpornością na niższe, nierzadko minusowe temperatury. Do tego celu świetnie sprawdzą się takie wczesne odmiany jak Hielo (o białej łusce), Swift czy Electric (o czerwono-fioletowych łuskach). Wśród średnio wczesnych wymienić można gatunki: Wolf F1 (o jasnobrązowej łusce i ciemnozielonym szczypiorze), Panther F1 (o złotej łusce) oraz Balstar (rodzaj twardych cebul ze szczypiorem). Wysoką zimowość przy jednoczesnym szybkim tempie wzrostu zapewnia też Labrador, odmiana cebuli o słomkowożółtej barwie i łagodnym w smaku miąższu, która zbiera się w pęczkach lub klasyfikuje do obierania na biało.