Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk

 
Rodzinne Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk Sp. z o. o. zlokalizowane są w Warcie Bolesławieckiej koło Raciborowic Górnych w województwie dolnośląskim. Początek działalności gospodarstwa przypada na 1973 rok. Wtedy to założyciel firmy, Pan Stanisław Kuduk zakupił pierwsze grunty rolne w województwie dolnośląskim. Od tego czasu, wraz z rozwojem firmy, są one systematycznie powiększane. Obecny areał ziemi wynosi już 2420 hektarów. Nasze rodzinne gospodarstwo rozwija się jednak nie tylko pod względem wielkości. Staramy się także wprowadzać nowatorskie metody uprawy ziemi i nowoczesne rozwiązania, takie jak specjalistyczny system nawadniania pól. Jednocześnie dbamy o zachowanie wysokiej kultury rolnej i kultywowanie tradycji, popartych naszym wieloletnim doświadczeniem w branży.

 
Czym zajmujemy się w naszym rodzinnym gospodarstwie rolnym?

 
Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk to przede wszystkim producent ziemniaków. Nasze warzywa zawdzięczają swoją wysoką jakość i walory smakowe między innymi współpracy, jaką nawiązaliśmy z wieloma ekspertami i fachowcami. Przeprowadzają oni coroczne kontrole jakości i zasobności gleb. Od tego czynnika bowiem zależy nie tylko jak obfite uzyskamy plony, ale też jakiej klasy będą zebrane ziemniaki oraz inne warzywa: buraki, marchew oraz cebula. Co ważne, dzięki inwestycji w specjalistyczny system nawadniania pól jesteśmy w stanie pozyskać stałe zbiory, niezależnie od warunków atmosferycznych, panujących w danym roku. Średnio produkujemy około 30 000 ton ziemniaków, 2100 ton cebuli, 2200 ton marchwi, 1400 ton buraków ćwikłowych, 2800 ton rzepaku ozimego i 8700 ton pszenicy ozimej.


Działalność spółki Produkcja Warzyw Kuduk

 
Również nasza spółka Produkcja Warzyw Kuduk przykłada ogromną wagę do systematycznego badania pozyskanych zbiorów. Przeprowadzamy regularne testy fitosanitarne bulw ziemniaka w specjalistycznych laboratoriach. Dzięki temu jesteśmy w stanie sprawdzić, czy w naszych warzywach obecne są pestycydy. A wszystko to dlatego, że jako producent warzyw chcemy zapewnić naszym klientom nie tylko smaczny, ale też zdrowy i pełnowartościowy towar.

Traktor i kombajn

Gospodarstwo rolne Stanisław Kuduk

Gospodarstwo rolne Państwa Kuduk stale powiększa kolekcję nagród i wyróżnień. Regularnie powiększane gospodarstwo ma powierzchnię 2420 ha. Każdy kierunek produkcji jest doglądany osobiście przez członków rodziny Kuduk – zaufanie i pasja to gwarancja sukcesu.

Produkcja warzyw
Kuduk sp. z o.o.

Jak osiągnąć najwyższą jakość produktów? Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk stawia na profesjonalizm – wysoki standard sprzętu, korzystanie z nowoczesnych materiałów, innowacyjne metody badań, stałe monitorowanie stanu produktów rolnych.

Pole uprawne

 
Dlaczego warto wybrać warzywa z naszego gospodarstwa?

 
W naszej firmie wieloletnie doświadczenie idzie w parze z poszukiwaniem nowych metod uprawiania roli. Choć cenimy tradycję, to staramy się aby nasze gospodarstwo rolne było otwarte na nowoczesne, innowacyjne rozwiązania techniczne. Organizacja prac polowych jest osobiście doglądana przez założyciela gospodarstwa, Pana Stanisława Kuduka za pomocą wiatrakowca. Wszystkie płody rolne są hermetycznie przechowywane w nowoczesnych magazynach. Dzięki temu warzywa zachowują świeżość i nie tracą swoich właściwości. Mogą być dostarczane klientom praktycznie przez cały rok, niezależnie od warunków atmosferycznych.

 
Wysoka kultura rolna, nowoczesne metody uprawy ziemi oraz integrowana ochrona roślin to cechy wyróżniające Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk. Dzięki temu nasza firma może zapewnić produkty o najwyższym standardzie jakości.

Jak wybrać ziemniaki na frytki?

Frytki to potrawa znana w większości krajów, choć ich udokumentowana historia rozpoczęła się w Belgii w XVIII wieku. Już wtedy wiedziano, że kluczem do ich przyrządzenia są odpowiednie ziemniaki. Jakie kryteria powinny one spełniać?

 

Idealne ziemniaki na frytki

Frytki to naprawdę prosta potrawa, która smakuje większości osób, aby jednak powstały frytki idealne, niezbędna jest odpowiednia odmiana ziemniaków. Ich rodzajów jest jednak ponad 100, jak więc wybrać odpowiednie?

Najlepsze w tym przypadku są tzw. ziemniaki typu B, czyli ogólnoużytkowe idealnie nadające się do frytek. Ich cechą charakterystyczną jest średnia twardość, dzięki czemu znakomicie sprawdzają się do smażenia. Powód? Skórka pod wpływem obróbki termicznej staje się chrupiąca, co jest podstawowym kryterium dla smakoszy frytek.

Oczywiście niemniej ważne jest wnętrze ziemniaków, które powinno być pulchne. Również gwarantują to ziemniaki typu B.

W poszukiwaniu ziemniaków idealnych

Na szczęście kupując ziemniaki na frytki, można dość łatwo poznać, czy sprawdzą się one do przyrządzenia tych idealnych, pełnych smaku. Istotnym kryterium wyboru jest gładka skórka, która świadczy o tym, że warzywo jest wysokiej jakości. Nie powinna więc mieć ona uszkodzeń, czy co gorsza, śladów gnicia.

 

pokrojone ziemniaki

 

Smażenie idealnych frytek

Mamy już podstawę, czyli idealne ziemniaki. Niemniej ważny jest jednak również sposób obróbki termicznej. Podstawą jest olej o wysokiej temperaturze dymienia i jego temperatura, która powinna mieścić się w przedziale od 130 do około 170°C. Co ciekawe, idealną metodą jest wstępne upieczenie frytek, wyjęcie i ponowne podsmażenie, tym razem do wyższej temperatury bliskiej 200°C. Dzięki temu skorupka frytek staje się niemalże idealnie chrupka, zaś wnętrze wciąż pozostaje miękkie.

Jak widać, znalezienie idealnych ziemniaków na frytki wcale nie jest takie trudne, choć w przypadku zakupów np. na potrzeby działalności restauracyjnej, niezbędne jest skorzystanie z pomocy zaufanego dostawcy, który je dostarczy. Jeśli szukają Państwo właśnie takiej hurtowni ziemniaków, serdecznie zachęcamy do skorzystania z oferty naszej firmy. Gwarantujemy konkurencyjne ceny, zwłaszcza przy długoterminowej współpracy.