Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk

 
Rodzinne Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk Sp. z o. o. zlokalizowane są w Warcie Bolesławieckiej koło Raciborowic Górnych w województwie dolnośląskim. Początek działalności gospodarstwa przypada na 1973 rok. Wtedy to założyciel firmy, Pan Stanisław Kuduk zakupił pierwsze grunty rolne w województwie dolnośląskim. Od tego czasu, wraz z rozwojem firmy, są one systematycznie powiększane. Obecny areał ziemi wynosi już 2420 hektarów. Nasze rodzinne gospodarstwo rozwija się jednak nie tylko pod względem wielkości. Staramy się także wprowadzać nowatorskie metody uprawy ziemi i nowoczesne rozwiązania, takie jak specjalistyczny system nawadniania pól. Jednocześnie dbamy o zachowanie wysokiej kultury rolnej i kultywowanie tradycji, popartych naszym wieloletnim doświadczeniem w branży.

 
Czym zajmujemy się w naszym rodzinnym gospodarstwie rolnym?

 
Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk to przede wszystkim producent ziemniaków. Nasze warzywa zawdzięczają swoją wysoką jakość i walory smakowe między innymi współpracy, jaką nawiązaliśmy z wieloma ekspertami i fachowcami. Przeprowadzają oni coroczne kontrole jakości i zasobności gleb. Od tego czynnika bowiem zależy nie tylko jak obfite uzyskamy plony, ale też jakiej klasy będą zebrane ziemniaki oraz inne warzywa: buraki, marchew oraz cebula. Co ważne, dzięki inwestycji w specjalistyczny system nawadniania pól jesteśmy w stanie pozyskać stałe zbiory, niezależnie od warunków atmosferycznych, panujących w danym roku. Średnio produkujemy około 30 000 ton ziemniaków, 2100 ton cebuli, 2200 ton marchwi, 1400 ton buraków ćwikłowych, 2800 ton rzepaku ozimego i 8700 ton pszenicy ozimej.


Działalność spółki Produkcja Warzyw Kuduk

 
Również nasza spółka Produkcja Warzyw Kuduk przykłada ogromną wagę do systematycznego badania pozyskanych zbiorów. Przeprowadzamy regularne testy fitosanitarne bulw ziemniaka w specjalistycznych laboratoriach. Dzięki temu jesteśmy w stanie sprawdzić, czy w naszych warzywach obecne są pestycydy. A wszystko to dlatego, że jako producent warzyw chcemy zapewnić naszym klientom nie tylko smaczny, ale też zdrowy i pełnowartościowy towar.

Traktor i kombajn

Gospodarstwo rolne Stanisław Kuduk

Gospodarstwo rolne Państwa Kuduk stale powiększa kolekcję nagród i wyróżnień. Regularnie powiększane gospodarstwo ma powierzchnię 2420 ha. Każdy kierunek produkcji jest doglądany osobiście przez członków rodziny Kuduk – zaufanie i pasja to gwarancja sukcesu.

Produkcja warzyw
Kuduk sp. z o.o.

Jak osiągnąć najwyższą jakość produktów? Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk stawia na profesjonalizm – wysoki standard sprzętu, korzystanie z nowoczesnych materiałów, innowacyjne metody badań, stałe monitorowanie stanu produktów rolnych.

Pole uprawne

 
Dlaczego warto wybrać warzywa z naszego gospodarstwa?

 
W naszej firmie wieloletnie doświadczenie idzie w parze z poszukiwaniem nowych metod uprawiania roli. Choć cenimy tradycję, to staramy się aby nasze gospodarstwo rolne było otwarte na nowoczesne, innowacyjne rozwiązania techniczne. Organizacja prac polowych jest osobiście doglądana przez założyciela gospodarstwa, Pana Stanisława Kuduka za pomocą wiatrakowca. Wszystkie płody rolne są hermetycznie przechowywane w nowoczesnych magazynach. Dzięki temu warzywa zachowują świeżość i nie tracą swoich właściwości. Mogą być dostarczane klientom praktycznie przez cały rok, niezależnie od warunków atmosferycznych.

 
Wysoka kultura rolna, nowoczesne metody uprawy ziemi oraz integrowana ochrona roślin to cechy wyróżniające Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk. Dzięki temu nasza firma może zapewnić produkty o najwyższym standardzie jakości.

Jak oszacować optymalny termin zbioru ziemniaka?

Ziemniaki są gotowe do zbioru średnio od ok. 90 do 150 dni od posadzenia. Wszystko zależy jednak od tego, jaką odmianę uprawiamy. Dokładny termin zbiorów zależy również od warunków pogodowych (przede wszystkim temperatury) oraz wilgotności gleby.

Ziemniaki bardzo wczesne, wczesne, średnio wczesne oraz późne

Odmiany ziemniaka klasyfikowane są w zależności od długości okresu wegetacji, po którym w sposób naturalny dojrzewają i zbierany jest plon. Pod tym względem wyróżniamy odmiany bardzo wczesne, wczesne, średniowczesne oraz późne, czyli plon główny.

Najwcześniej zbiera się odmiany bardzo wczesne. W tym przypadku największe bulwy mogą być zbierane już pod koniec czerwca, czyli po ok. 90 dniach od posadzenia, a więc wtedy, gdy części zielone zaczynają kwitnąć.

Plon główny, a więc odmiana późną, powinna pozostać w ziemi jak najdłużej. W tym przypadku zbiory powinny być zaplanowane najwcześniej od połowy sierpnia do końca września.

W naszym kraju dokładny termin zbiorów plonu głównego zależy od warunków pogodowych, a dokładniej przymrozków. Jeśli jesień jest ciepła, wykopki odmian późnych można odłożyć nawet do 10 października.

 

młode ziemniaki

Kiedy ziemniaki są gotowe do zbiorów?

Oprócz ogólnych zaleceń dotyczących terminów zbiorów trzeba zwrócić uwagę również na warunki atmosferyczne. Zbiór ziemniaków należy przeprowadzać w czasie suchej i ciepłej pogody. Temperatura gleby powinna utrzymywać się powyżej 10°C przy wilgotności nie większej niż 15%. Im gleba wilgotniejsza i ma niższą temperaturę, tym większa podatność bulw na uszkodzenia mechaniczne. W chłodnych warunkach glebowych skórka ziemniaków będzie bardziej narażona na uszkodzenia przez pręty kopaczek lub kombajnów, a także w trakcie rozładunku.

Dokładny termin zbiorów zależy też od kondycji roślin. Ziemniaki jadalne powinny być zbierane wtedy, gdy bulwy osiągnął już pełną dojrzałość, a więc ich skórka łatwo się ściera pod naciskiem kciuka, a część nadziemna rośliny zaczyna obumierać.

Warto dodać, że tylko bulwy dojrzałe, zdrowe i nieuszkodzone mechanicznie będą się prawidłowo przechowywać. Wszelkie uszkodzenia mogą sprzyjać rozwojowi infekcji bakteryjnych, co może powodować znaczne straty zbiorów. Szczególną staranność i ostrożność należy zachować podczas zbiorów odmian jadalnych i dla przetwórstwa spożywczego, ponieważ wszelkie wady zewnętrzne i wewnętrzne mogą zdyskwalifikować je z obrotu rynkowego.