Jak oszacować optymalny termin zbioru ziemniaka?
Ziemniaki są gotowe do zbioru średnio od ok. 90 do 150 dni od posadzenia. Wszystko zależy jednak od tego, jaką odmianę uprawiamy. Dokładny termin zbiorów zależy również od warunków pogodowych (przede wszystkim temperatury) oraz wilgotności gleby.
Ziemniaki bardzo wczesne, wczesne, średnio wczesne oraz późne
Odmiany ziemniaka klasyfikowane są w zależności od długości okresu wegetacji, po którym w sposób naturalny dojrzewają i zbierany jest plon. Pod tym względem wyróżniamy odmiany bardzo wczesne, wczesne, średniowczesne oraz późne, czyli plon główny.
Najwcześniej zbiera się odmiany bardzo wczesne. W tym przypadku największe bulwy mogą być zbierane już pod koniec czerwca, czyli po ok. 90 dniach od posadzenia, a więc wtedy, gdy części zielone zaczynają kwitnąć.
Plon główny, a więc odmiana późną, powinna pozostać w ziemi jak najdłużej. W tym przypadku zbiory powinny być zaplanowane najwcześniej od połowy sierpnia do końca września.
W naszym kraju dokładny termin zbiorów plonu głównego zależy od warunków pogodowych, a dokładniej przymrozków. Jeśli jesień jest ciepła, wykopki odmian późnych można odłożyć nawet do 10 października.
Kiedy ziemniaki są gotowe do zbiorów?
Oprócz ogólnych zaleceń dotyczących terminów zbiorów trzeba zwrócić uwagę również na warunki atmosferyczne. Zbiór ziemniaków należy przeprowadzać w czasie suchej i ciepłej pogody. Temperatura gleby powinna utrzymywać się powyżej 10°C przy wilgotności nie większej niż 15%. Im gleba wilgotniejsza i ma niższą temperaturę, tym większa podatność bulw na uszkodzenia mechaniczne. W chłodnych warunkach glebowych skórka ziemniaków będzie bardziej narażona na uszkodzenia przez pręty kopaczek lub kombajnów, a także w trakcie rozładunku.
Dokładny termin zbiorów zależy też od kondycji roślin. Ziemniaki jadalne powinny być zbierane wtedy, gdy bulwy osiągnął już pełną dojrzałość, a więc ich skórka łatwo się ściera pod naciskiem kciuka, a część nadziemna rośliny zaczyna obumierać.
Warto dodać, że tylko bulwy dojrzałe, zdrowe i nieuszkodzone mechanicznie będą się prawidłowo przechowywać. Wszelkie uszkodzenia mogą sprzyjać rozwojowi infekcji bakteryjnych, co może powodować znaczne straty zbiorów. Szczególną staranność i ostrożność należy zachować podczas zbiorów odmian jadalnych i dla przetwórstwa spożywczego, ponieważ wszelkie wady zewnętrzne i wewnętrzne mogą zdyskwalifikować je z obrotu rynkowego.