Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Ile ziemniaków produkuje się rocznie w Polsce?

Polska znajduje się w czołówce krajów spożywających oraz produkujących ziemniaki. Chociaż jego spożycie w ostatnich latach spada, to jednak nadal jest ono wyższe niż w większości krajów UE. Zwiększa się jednak areału uprawy, co jest podyktowane rosnącym popytem na te warzywa z przeznaczeniem do przetwórstwa spożywczego (m.in. frytki, chipsy).

Polska w czołówce producentów ziemniaków UE

Wśród krajów UE Polska znajduje się w czołówce producentów ziemniaków. Więcej produkuje się tylko w Niemczech. Za nami są m.in. Holandia i Francja. Największym światowym producentem były i nadal są Chiny. W światowych rankingach wyprzedza nas kilka innych krajów, w tym Indie, Rosja, Ukraina, USA i Bangladesz.

Na podstawie szacunków IHAR-PIB i IERiGŻ-PIB w roku 2019 w Polsce powierzchnia uprawy ziemniaków wynosiła ok. 304 tys. ha i była większa niż w roku poprzednim o ok. 2%. To zapewniło plony na poziomie 225 dt/ha. Dla przykładu, w roku 2018 zbiory ziemniaków zapewniły 251 dt/ha, a w latach 2011-2015 - średnio 234 dt/ha. Można więc zauważyć tendencję spadkową.

W marcu br., czyli w okresie sadzenia ziemniaków, przewidywano, że areał uprawy ziemniaka w naszym kraju wzrośnie o ok. 310 tys. ha. To z kolei zapewniłoby zbiory na poziomie ok. 8,7 mln ton — przy przeciętnych warunkach pogodowych. Widać się wyraźny wzrost produkcji ziemniaków w porównaniu z rokiem ubiegłym.

 

produkcja ziemniaków

Zwiększa się powierzchnia uprawy ziemniaków jadalnych

Chociaż w sezonie 2018-2019 spożycie ziemniaków w Polsce zmalało o ok. 3,2% w przeliczeniu na mieszkańca (IERiGŻ), to jednak w roku 2020 odnotowano zwiększającą się powierzchnię jego uprawy. Wysokie ceny tych warzyw w latach ubiegłych zachęciły rolników nie tylko w Polsce, ale i Europie Zachodniej i Środkowo-Wschodniej do powiększania areału.

Ziemniaki jadalne wciąż należą do najczęściej spożywanych warzyw w Polsce. Oprócz ceny i popularności w kuchni polskiej czynnikiem wpływającym na skalę uprawy na też wielkość popytu wynikająca z przetwórstwa spożywczego — głównie na frytki i chipsy.