Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Dlaczego warto jeść marchewkę?

Z dobroczynnych właściwości marchewki może skorzystać naprawdę każdy. To wartościowe, smaczne i zdrowe warzywo uprawiane jest na całym świecie. Marchewka ma ponad 100 odmian i co ciekawe, nie każda jest pomarańczowa. Można spotkać odmiany w kolorze białym, żółtym, czerwonym, a nawet ciemnofioletowym. Dlaczego warto regularnie jeść marchew?

Marchew – skarbnica wartości odżywczych

Marchew jest jednym z częściej kupowanych warzyw – dokonując zakupu, warto zwrócić uwagę na jej wysoką jakość. Skąd bierze się popularność marchewki? Przede wszystkim jest bogatym źródłem tego beta-karotenu, czyli silnego przeciwutleniacza, który w organizmie zamienia się w witaminę A. Ta z kolei pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, korzystnie działa na wzrok, chroni przed chorobami serca, miażdżycą i rozwojem nowotworów, a dzieciom pomaga rosnąć. Jej niedobór może skutkować zmniejszeniem odporności na infekcje, zaburzeniami funkcjonowania układu nerwowego, a u kobiet zanikiem miesiączki. Oprócz beta-karotenu marchewka dostarcza wielu innych witamin i minerałów – przede wszystkim B1, B2, C, D i E oraz kwasu foliowego, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, cynku, jodu oraz potasu. Zawarte w niej przeciwutleniacze spowalniają także procesy starzenia organizmu.

Marchewka na zdrowie

Regularne spożywanie marchewki może przynieść potężne korzyści dla zdrowia. Dzięki obecności dużej ilości błonnika marchewka pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, dzięki czemu zapobiega zaparciom i sprzyja wydalaniu produktów przemiany materii. Zawarte w niej minerały i witaminy nie tylko działają wzmacniająco i chronią organizm przed anemią, ale również pomagają w trawieniu oraz zapobiegają wrzodom żołądka. Marchew zabija szkodliwe bakterie w jamie ustnej i pomaga zapobiegać próchnicy. Można jej używać do wspomagania gojenia ran i stanów zapalnych. Obecna w tym warzywie celuloza pomaga w pozbyciu się szkodliwego cholesterolu, chroniąc organizm przed miażdżycą i chorobami wieńcowymi. Ponadto dodanie jej do posiłku sprawia, że jest on bardziej sycący, dlatego świetnie sprawdzi się jako element diety u osób walczących ze zbędnymi kilogramami i dbających o sylwetkę.