Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Czym jest certyfikat GlobalGAP?

Działalność rolnicza wiąże się z koniecznością spełnienia wielu wymagań, co ma na celu dostarczanie bezpiecznych i dobrych jakościowo produktów. Mowa tutaj na przykład o różnego rodzaju certyfikatach. Do najpopularniejszych zaliczamy Global G.A.P, który jest globalnie akceptowalny i potwierdza stosowanie dobrych praktyk rolniczych. Jakie dokładnie informacje zawiera i kto musi się o niego starać?

Jaki jest cel certyfikatu Global G.A.P? 

Certyfikat Global G.A.P to dokument, o którym z pewnością słyszała większość osób prowadzących działalność rolniczą. O jego uzyskanie starają się między innymi producenci warzyw. Ma na celu minimalizację niekorzystnego wpływu działalności rolniczej na środowisko. Chodzi tutaj między innymi o środki chemiczne stosowane do nawożenia. W związku z tym przedsiębiorcy muszą brać pod uwagę:

  • dobre traktowanie zwierząt,
  • odpowiedzialność (między innymi w kwestii podejścia do konsumenta),
  • wymagania etyczne (w tym związane z warunkami pracy).

warzywa i owoce

Jak uzyskać certyfikat i jakie warunki trzeba spełnić? 

Staranie się o uzyskanie certyfikatu Global G.A.P składa się z kilku etapów. Przedsiębiorcy, którzy zajmują się produkcją ziemniaków czy innych warzyw, w pierwszej kolejności muszą zarejestrować działalność w jednostce certyfikującej oraz dokonać samooceny firmy przy użyciu list kontrolnych (dostarczanych przez Global G.A.P). Kolejnym krokiem jest ustalenie terminu audytu. Na koniec trzeba dostosować produkcję żywności do certyfikatu. Aby go otrzymać, trzeba spełnić następujące warunki:

  • prawidłowo oznaczać, przechowywać i stosować wszelkie substancje (na przykład leki dla zwierząt, pasze czy nawozy),
  • dbać o higienę pracy (poprawnie nawozić, nawadniać czy gospodarować odpadami),

podejmować takie praktyki, które są zgodne z zasadami pozwalającymi na otrzymanie wysokiej jakości i bezpieczeństwa żywności.