Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk

 
Rodzinne Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk Sp. z o. o. zlokalizowane są w Warcie Bolesławieckiej koło Raciborowic Górnych w województwie dolnośląskim. Początek działalności gospodarstwa przypada na 1973 rok. Wtedy to założyciel firmy, Pan Stanisław Kuduk zakupił pierwsze grunty rolne w województwie dolnośląskim. Od tego czasu, wraz z rozwojem firmy, są one systematycznie powiększane. Obecny areał ziemi wynosi już 2420 hektarów. Nasze rodzinne gospodarstwo rozwija się jednak nie tylko pod względem wielkości. Staramy się także wprowadzać nowatorskie metody uprawy ziemi i nowoczesne rozwiązania, takie jak specjalistyczny system nawadniania pól. Jednocześnie dbamy o zachowanie wysokiej kultury rolnej i kultywowanie tradycji, popartych naszym wieloletnim doświadczeniem w branży.

 
Czym zajmujemy się w naszym rodzinnym gospodarstwie rolnym?

 
Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk to przede wszystkim producent ziemniaków. Nasze warzywa zawdzięczają swoją wysoką jakość i walory smakowe między innymi współpracy, jaką nawiązaliśmy z wieloma ekspertami i fachowcami. Przeprowadzają oni coroczne kontrole jakości i zasobności gleb. Od tego czynnika bowiem zależy nie tylko jak obfite uzyskamy plony, ale też jakiej klasy będą zebrane ziemniaki oraz inne warzywa: buraki, marchew oraz cebula. Co ważne, dzięki inwestycji w specjalistyczny system nawadniania pól jesteśmy w stanie pozyskać stałe zbiory, niezależnie od warunków atmosferycznych, panujących w danym roku. Średnio produkujemy około 30 000 ton ziemniaków, 2100 ton cebuli, 2200 ton marchwi, 1400 ton buraków ćwikłowych, 2800 ton rzepaku ozimego i 8700 ton pszenicy ozimej.


Działalność spółki Produkcja Warzyw Kuduk

 
Również nasza spółka Produkcja Warzyw Kuduk przykłada ogromną wagę do systematycznego badania pozyskanych zbiorów. Przeprowadzamy regularne testy fitosanitarne bulw ziemniaka w specjalistycznych laboratoriach. Dzięki temu jesteśmy w stanie sprawdzić, czy w naszych warzywach obecne są pestycydy. A wszystko to dlatego, że jako producent warzyw chcemy zapewnić naszym klientom nie tylko smaczny, ale też zdrowy i pełnowartościowy towar.

Traktor i kombajn

Gospodarstwo rolne Stanisław Kuduk

Gospodarstwo rolne Państwa Kuduk stale powiększa kolekcję nagród i wyróżnień. Regularnie powiększane gospodarstwo ma powierzchnię 2420 ha. Każdy kierunek produkcji jest doglądany osobiście przez członków rodziny Kuduk – zaufanie i pasja to gwarancja sukcesu.

Produkcja warzyw
Kuduk sp. z o.o.

Jak osiągnąć najwyższą jakość produktów? Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk stawia na profesjonalizm – wysoki standard sprzętu, korzystanie z nowoczesnych materiałów, innowacyjne metody badań, stałe monitorowanie stanu produktów rolnych.

Pole uprawne

 
Dlaczego warto wybrać warzywa z naszego gospodarstwa?

 
W naszej firmie wieloletnie doświadczenie idzie w parze z poszukiwaniem nowych metod uprawiania roli. Choć cenimy tradycję, to staramy się aby nasze gospodarstwo rolne było otwarte na nowoczesne, innowacyjne rozwiązania techniczne. Organizacja prac polowych jest osobiście doglądana przez założyciela gospodarstwa, Pana Stanisława Kuduka za pomocą wiatrakowca. Wszystkie płody rolne są hermetycznie przechowywane w nowoczesnych magazynach. Dzięki temu warzywa zachowują świeżość i nie tracą swoich właściwości. Mogą być dostarczane klientom praktycznie przez cały rok, niezależnie od warunków atmosferycznych.

 
Wysoka kultura rolna, nowoczesne metody uprawy ziemi oraz integrowana ochrona roślin to cechy wyróżniające Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk. Dzięki temu nasza firma może zapewnić produkty o najwyższym standardzie jakości.

Czy skrobia ziemniaczana jest dobra dla zdrowia?

Skrobia ziemniaczana to substancja, która naturalnie występuje w ziemniakach. Jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym, a także w naszych kuchniach, np. do zagęszczania zup i sosów. Ze względu na jej powszechne użycie, warto dowiedzieć się, jaki ma wpływ na nasze zdrowie.

Czym właściwie jest skrobia ziemniaczana?

Skrobia ziemniaczana jest polisacharydem, który pełni rolę materiału zapasowego roślin. Ziarno skrobiowe ma strukturę krystaliczną. Tworzą ją makrocząsteczki skrobi o budowie rozgałęzionej — amylopektyna i amyloza.

Pozyskiwana jest w ramach mechanicznego oddzielenia ziarenek skrobi od pozostałych części składowych ziemniaka. Następnie poddawana jest innym procesom, takim jak m.in. jak wypłukiwanie, czyszczenie, suszenie, odsiewanie.

Ze względu na swoje właściwości skrobia jest jednym z najbardziej wielofunkcyjnych surowców w przemyśle spożywczym, ale nie tylko. Powszechnie wykorzystywana jest również w farmacji, a także kosmetyce. Stosowana jest do nadawania produktom odpowiedniej tekstury, wyglądu, wilgotności, konsystencji i trwałości podczas przechowywania.

Warto przy tym dodać, że skrobia ziemniaczana nie jest tym samym co mąka ziemniaczana, chociaż bardzo często mylnie używamy tych nazw zamiennie. Występuje między nimi sporo różnic, w tym przede wszystkim w procesie produkcji. Mąka ziemniaczana wytwarzana jest z gotowanych, całych ziemniaków (łącznie ze skórką), które są suszone i mielone. Skrobia powstaje z warzyw świeżych, z których pozyskuje się osadzoną skrobię i poddaje odpowiednim procesom produkcyjnym (opisanym powyżej).

W naszej ofercie można znaleźć różne odmiany ziemniaków, które cechują się wysoką jakością, a także optymalną zawartością skrobi i suchej masy.

 

 

 

skrobia

Skrobia ziemniaczana i jej wpływ na organizm

Skrobi ziemniaczanej nie należy się obawiać, gdyż jest substancją naturalną, która w żaden sposób nie wpływa szkodliwie na nasze zdrowie. Wręcz przeciwnie, warto docenić jej korzystny wpływ na organizm. Stanowi źródło złożonych węglowodanów, które ulegają przekształceniu w glukozę, będącą źródłem energii. Zawiera też witaminę C i B6.

W medycynie naturalnej doskonale znane i wykorzystywane są właściwości skrobi ziemniaczanej. Można z niej przyrządzić kisiel o działaniu łagodzącym dolegliwości układu pokarmowego, np. biegunki, gdyż skutecznie osłania przewód pokarmowy.

Skrobia występuje w formie pudru, który można użyć w celu łagodzenia podrażnień skóry i oparzeń słonecznych — doskonale pochłania wilgoć i może przyspieszać proces gojenia.