Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk

 
Rodzinne Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk Sp. z o. o. zlokalizowane są w Warcie Bolesławieckiej koło Raciborowic Górnych w województwie dolnośląskim. Początek działalności gospodarstwa przypada na 1973 rok. Wtedy to założyciel firmy, Pan Stanisław Kuduk zakupił pierwsze grunty rolne w województwie dolnośląskim. Od tego czasu, wraz z rozwojem firmy, są one systematycznie powiększane. Obecny areał ziemi wynosi już 2420 hektarów. Nasze rodzinne gospodarstwo rozwija się jednak nie tylko pod względem wielkości. Staramy się także wprowadzać nowatorskie metody uprawy ziemi i nowoczesne rozwiązania, takie jak specjalistyczny system nawadniania pól. Jednocześnie dbamy o zachowanie wysokiej kultury rolnej i kultywowanie tradycji, popartych naszym wieloletnim doświadczeniem w branży.

 
Czym zajmujemy się w naszym rodzinnym gospodarstwie rolnym?

 
Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk to przede wszystkim producent ziemniaków. Nasze warzywa zawdzięczają swoją wysoką jakość i walory smakowe między innymi współpracy, jaką nawiązaliśmy z wieloma ekspertami i fachowcami. Przeprowadzają oni coroczne kontrole jakości i zasobności gleb. Od tego czynnika bowiem zależy nie tylko jak obfite uzyskamy plony, ale też jakiej klasy będą zebrane ziemniaki oraz inne warzywa: buraki, marchew oraz cebula. Co ważne, dzięki inwestycji w specjalistyczny system nawadniania pól jesteśmy w stanie pozyskać stałe zbiory, niezależnie od warunków atmosferycznych, panujących w danym roku. Średnio produkujemy około 30 000 ton ziemniaków, 2100 ton cebuli, 2200 ton marchwi, 1400 ton buraków ćwikłowych, 2800 ton rzepaku ozimego i 8700 ton pszenicy ozimej.


Działalność spółki Produkcja Warzyw Kuduk

 
Również nasza spółka Produkcja Warzyw Kuduk przykłada ogromną wagę do systematycznego badania pozyskanych zbiorów. Przeprowadzamy regularne testy fitosanitarne bulw ziemniaka w specjalistycznych laboratoriach. Dzięki temu jesteśmy w stanie sprawdzić, czy w naszych warzywach obecne są pestycydy. A wszystko to dlatego, że jako producent warzyw chcemy zapewnić naszym klientom nie tylko smaczny, ale też zdrowy i pełnowartościowy towar.

Traktor i kombajn

Gospodarstwo rolne Stanisław Kuduk

Gospodarstwo rolne Państwa Kuduk stale powiększa kolekcję nagród i wyróżnień. Regularnie powiększane gospodarstwo ma powierzchnię 2420 ha. Każdy kierunek produkcji jest doglądany osobiście przez członków rodziny Kuduk – zaufanie i pasja to gwarancja sukcesu.

Produkcja warzyw
Kuduk sp. z o.o.

Jak osiągnąć najwyższą jakość produktów? Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk stawia na profesjonalizm – wysoki standard sprzętu, korzystanie z nowoczesnych materiałów, innowacyjne metody badań, stałe monitorowanie stanu produktów rolnych.

Pole uprawne

 
Dlaczego warto wybrać warzywa z naszego gospodarstwa?

 
W naszej firmie wieloletnie doświadczenie idzie w parze z poszukiwaniem nowych metod uprawiania roli. Choć cenimy tradycję, to staramy się aby nasze gospodarstwo rolne było otwarte na nowoczesne, innowacyjne rozwiązania techniczne. Organizacja prac polowych jest osobiście doglądana przez założyciela gospodarstwa, Pana Stanisława Kuduka za pomocą wiatrakowca. Wszystkie płody rolne są hermetycznie przechowywane w nowoczesnych magazynach. Dzięki temu warzywa zachowują świeżość i nie tracą swoich właściwości. Mogą być dostarczane klientom praktycznie przez cały rok, niezależnie od warunków atmosferycznych.

 
Wysoka kultura rolna, nowoczesne metody uprawy ziemi oraz integrowana ochrona roślin to cechy wyróżniające Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk. Dzięki temu nasza firma może zapewnić produkty o najwyższym standardzie jakości.

A, B i C - typy kulinarne ziemniaków

Każdy z nas zna ziemniaki pod różną postacią. Mama podawała nam je gotowane, w formie smażonych frytek, pieczone w piekarniku lub pod postacią puree. Najsmaczniejsze były te młode, polane masełkiem. Na tym kończy się wiedza przeciętnego Polaka na temat ziemniaków.

Tymczasem okazuje się, że ziemniaki nie tylko występują w różnych odmianach (takich jak np. Osira, Gala, Lady Rosetta, Priska czy Omega), ale także mają różne typy kulinarne. Na czym one polegają, ile ich jest i w jaki sposób pozwalają rozróżnić ziemniaki? Zapraszamy do lektury!

Typy kulinarne ziemniaków - czym są?

Ziemniaki podzielono na 3 podstawowe typy kulinarne, aby ułatwić konsumentowi wybór i decyzję, do czego dany rodzaj ziemniaka najlepiej wykorzystać. Dzięki oznaczeniu takiemu zarówno rolnik, jak i ostateczny klient mogą ocenić, czy dany ziemniak ma więcej czy mniej suchej masy i skrobi oraz – co za tym idzie – do jakiej potrawy najlepiej się nada.

 

Ziemniaki – typ A

Ziemniaki z typu A zawierają najwięcej skrobi i wilgotny miąższ, który wręcz przykleja się do noża w trakcie krojenia. Z tego względu typ A inaczej nazywa się sałatkowym  ziemniaki tego typu najlepiej nadają się między innymi do sałatek, ale także na grilla czy do pieczenia. Wszystko dzięki temu, że są najtwardsze, nie jest łatwo je rozgotować, za to bez trudu można je ładnie pokroić i nie będą się “kruszyć” czy rozpadać na kawałki. Po ugotowaniu zachowują z kolei jędrność i soczystość. Ziemniaki typu A świetnie sprawdzą się też na przykład w plackach ziemniaczanych albo do ugotowania w mundurkach. Nie będą z kolei najlepiej wyglądać jako smażone frytki, gdyż nie zarumienią się tak ładnie jak inne typy kulinarne. Do typu A zaliczymy między innymi takie odmiany jak: Albina, Belana, Cykada, Frezja czy Mariska.

 

typy ziemniakow

Ziemniaki – typ B

Ten typ nazywa się najczęściej użytkowym, co już wiele nam mówi o jego charakterystyce. Jako że jest to środkowy z trzech głównych typów kulinarnych ziemniaków, możemy bez obaw nazwać go “złotym środkiem”. Dlaczego? Ponieważ w tym właśnie typie mieści się najwięcej odmian ziemniaków - Albina, Aksamitka, Atol, Baszta, Gala, Jagoda, Jaśmin, Malwa, Oda i wiele innych. Ziemniaki typu B mają więcej skrobi niż te typu A, dlatego są też mniej wilgotne, a bardziej mączyste. Ten typ łatwo podlega jednak wszelkiej obróbce, dlatego jest tak powszechnie stosowany. Jest najbardziej uniwersalny, dlatego jest najchętniej wybierany przez osoby, które nie znają poszczególnych typów kulinarnych ziemniaków i nie wiedzą, który będzie odpowiedni do danej potrawy. Typ B jest zawsze bezpieczny, bo przygotujemy z niego bez problemu większość domowych potraw.

Ziemniaki – typ C

Ostatni z trzech podstawowych typów kulinarnych ziemniaków jest najbardziej mączysty - i tak też jest powszechnie nazywany. Ziemniaki typu C mają dużo skrobi i dużo suchej masy, przez co łatwo się rozpadają. Przy niektórych potrawach jest to jednak wręcz pożądana cecha - może tak być na przykład w wypadku wszelkiego rodzaju klusek, kopytek czy placków. Do takich ziemniaków w różnych daniach możemy dodać mniej mąki, ale musimy uważać, bo lubią się rozgotowywać. Nadadzą się też na puree lub do zagęszczenia zup. Do tego typu zaliczymy odmiany takie jak: Anielka, Bursztyn, Centa, Etiuda, Koral czy Mila.

Ziemniaki – typy pośrednie

Oprócz trzech podstawowych i najważniejszych typów ziemniaków, wyróżniamy także typy pośrednie występujące pomiędzy nimi: AB oraz BC. Pierwszy z nich nazywamy typem sałatkowym wszechstronnie użytkowym, gdyż posiada on cechy zbliżone zarówno do typu A, jak i typu B. Z kolei typ BC nazywa się wszechstronnie użytkowym i zazwyczaj zalicza się do niego odmiany nieco bardziej mączyste niż te z typu B.