Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

A, B i C - typy kulinarne ziemniaków

Każdy z nas zna ziemniaki pod różną postacią. Mama podawała nam je gotowane, w formie smażonych frytek, pieczone w piekarniku lub pod postacią puree. Najsmaczniejsze były te młode, polane masełkiem. Na tym kończy się wiedza przeciętnego Polaka na temat ziemniaków.

Tymczasem okazuje się, że ziemniaki nie tylko występują w różnych odmianach (takich jak np. Osira, Gala, Lady Rosetta, Priska czy Omega), ale także mają różne typy kulinarne. Na czym one polegają, ile ich jest i w jaki sposób pozwalają rozróżnić ziemniaki? Zapraszamy do lektury!

Typy kulinarne ziemniaków - czym są?

Ziemniaki podzielono na 3 podstawowe typy kulinarne, aby ułatwić konsumentowi wybór i decyzję, do czego dany rodzaj ziemniaka najlepiej wykorzystać. Dzięki oznaczeniu takiemu zarówno rolnik, jak i ostateczny klient mogą ocenić, czy dany ziemniak ma więcej czy mniej suchej masy i skrobi oraz – co za tym idzie – do jakiej potrawy najlepiej się nada.

 

Ziemniaki – typ A

Ziemniaki z typu A zawierają najwięcej skrobi i wilgotny miąższ, który wręcz przykleja się do noża w trakcie krojenia. Z tego względu typ A inaczej nazywa się sałatkowym  ziemniaki tego typu najlepiej nadają się między innymi do sałatek, ale także na grilla czy do pieczenia. Wszystko dzięki temu, że są najtwardsze, nie jest łatwo je rozgotować, za to bez trudu można je ładnie pokroić i nie będą się “kruszyć” czy rozpadać na kawałki. Po ugotowaniu zachowują z kolei jędrność i soczystość. Ziemniaki typu A świetnie sprawdzą się też na przykład w plackach ziemniaczanych albo do ugotowania w mundurkach. Nie będą z kolei najlepiej wyglądać jako smażone frytki, gdyż nie zarumienią się tak ładnie jak inne typy kulinarne. Do typu A zaliczymy między innymi takie odmiany jak: Albina, Belana, Cykada, Frezja czy Mariska.

 

typy ziemniakow

Ziemniaki – typ B

Ten typ nazywa się najczęściej użytkowym, co już wiele nam mówi o jego charakterystyce. Jako że jest to środkowy z trzech głównych typów kulinarnych ziemniaków, możemy bez obaw nazwać go “złotym środkiem”. Dlaczego? Ponieważ w tym właśnie typie mieści się najwięcej odmian ziemniaków - Albina, Aksamitka, Atol, Baszta, Gala, Jagoda, Jaśmin, Malwa, Oda i wiele innych. Ziemniaki typu B mają więcej skrobi niż te typu A, dlatego są też mniej wilgotne, a bardziej mączyste. Ten typ łatwo podlega jednak wszelkiej obróbce, dlatego jest tak powszechnie stosowany. Jest najbardziej uniwersalny, dlatego jest najchętniej wybierany przez osoby, które nie znają poszczególnych typów kulinarnych ziemniaków i nie wiedzą, który będzie odpowiedni do danej potrawy. Typ B jest zawsze bezpieczny, bo przygotujemy z niego bez problemu większość domowych potraw.

Ziemniaki – typ C

Ostatni z trzech podstawowych typów kulinarnych ziemniaków jest najbardziej mączysty - i tak też jest powszechnie nazywany. Ziemniaki typu C mają dużo skrobi i dużo suchej masy, przez co łatwo się rozpadają. Przy niektórych potrawach jest to jednak wręcz pożądana cecha - może tak być na przykład w wypadku wszelkiego rodzaju klusek, kopytek czy placków. Do takich ziemniaków w różnych daniach możemy dodać mniej mąki, ale musimy uważać, bo lubią się rozgotowywać. Nadadzą się też na puree lub do zagęszczenia zup. Do tego typu zaliczymy odmiany takie jak: Anielka, Bursztyn, Centa, Etiuda, Koral czy Mila.

Ziemniaki – typy pośrednie

Oprócz trzech podstawowych i najważniejszych typów ziemniaków, wyróżniamy także typy pośrednie występujące pomiędzy nimi: AB oraz BC. Pierwszy z nich nazywamy typem sałatkowym wszechstronnie użytkowym, gdyż posiada on cechy zbliżone zarówno do typu A, jak i typu B. Z kolei typ BC nazywa się wszechstronnie użytkowym i zazwyczaj zalicza się do niego odmiany nieco bardziej mączyste niż te z typu B.