Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk

 
Rodzinne Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk Sp. z o. o. zlokalizowane są w Warcie Bolesławieckiej koło Raciborowic Górnych w województwie dolnośląskim. Początek działalności gospodarstwa przypada na 1973 rok. Wtedy to założyciel firmy, Pan Stanisław Kuduk zakupił pierwsze grunty rolne w województwie dolnośląskim. Od tego czasu, wraz z rozwojem firmy, są one systematycznie powiększane. Obecny areał ziemi wynosi już 2420 hektarów. Nasze rodzinne gospodarstwo rozwija się jednak nie tylko pod względem wielkości. Staramy się także wprowadzać nowatorskie metody uprawy ziemi i nowoczesne rozwiązania, takie jak specjalistyczny system nawadniania pól. Jednocześnie dbamy o zachowanie wysokiej kultury rolnej i kultywowanie tradycji, popartych naszym wieloletnim doświadczeniem w branży.

 
Czym zajmujemy się w naszym rodzinnym gospodarstwie rolnym?

 
Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk to przede wszystkim producent ziemniaków. Nasze warzywa zawdzięczają swoją wysoką jakość i walory smakowe między innymi współpracy, jaką nawiązaliśmy z wieloma ekspertami i fachowcami. Przeprowadzają oni coroczne kontrole jakości i zasobności gleb. Od tego czynnika bowiem zależy nie tylko jak obfite uzyskamy plony, ale też jakiej klasy będą zebrane ziemniaki oraz inne warzywa: buraki, marchew oraz cebula. Co ważne, dzięki inwestycji w specjalistyczny system nawadniania pól jesteśmy w stanie pozyskać stałe zbiory, niezależnie od warunków atmosferycznych, panujących w danym roku. Średnio produkujemy około 30 000 ton ziemniaków, 2100 ton cebuli, 2200 ton marchwi, 1400 ton buraków ćwikłowych, 2800 ton rzepaku ozimego i 8700 ton pszenicy ozimej.


Działalność spółki Produkcja Warzyw Kuduk

 
Również nasza spółka Produkcja Warzyw Kuduk przykłada ogromną wagę do systematycznego badania pozyskanych zbiorów. Przeprowadzamy regularne testy fitosanitarne bulw ziemniaka w specjalistycznych laboratoriach. Dzięki temu jesteśmy w stanie sprawdzić, czy w naszych warzywach obecne są pestycydy. A wszystko to dlatego, że jako producent warzyw chcemy zapewnić naszym klientom nie tylko smaczny, ale też zdrowy i pełnowartościowy towar.

Traktor i kombajn

Gospodarstwo rolne Stanisław Kuduk

Gospodarstwo rolne Państwa Kuduk stale powiększa kolekcję nagród i wyróżnień. Regularnie powiększane gospodarstwo ma powierzchnię 2420 ha. Każdy kierunek produkcji jest doglądany osobiście przez członków rodziny Kuduk – zaufanie i pasja to gwarancja sukcesu.

Produkcja warzyw
Kuduk sp. z o.o.

Jak osiągnąć najwyższą jakość produktów? Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk stawia na profesjonalizm – wysoki standard sprzętu, korzystanie z nowoczesnych materiałów, innowacyjne metody badań, stałe monitorowanie stanu produktów rolnych.

Pole uprawne

 
Dlaczego warto wybrać warzywa z naszego gospodarstwa?

 
W naszej firmie wieloletnie doświadczenie idzie w parze z poszukiwaniem nowych metod uprawiania roli. Choć cenimy tradycję, to staramy się aby nasze gospodarstwo rolne było otwarte na nowoczesne, innowacyjne rozwiązania techniczne. Organizacja prac polowych jest osobiście doglądana przez założyciela gospodarstwa, Pana Stanisława Kuduka za pomocą wiatrakowca. Wszystkie płody rolne są hermetycznie przechowywane w nowoczesnych magazynach. Dzięki temu warzywa zachowują świeżość i nie tracą swoich właściwości. Mogą być dostarczane klientom praktycznie przez cały rok, niezależnie od warunków atmosferycznych.

 
Wysoka kultura rolna, nowoczesne metody uprawy ziemi oraz integrowana ochrona roślin to cechy wyróżniające Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk. Dzięki temu nasza firma może zapewnić produkty o najwyższym standardzie jakości.

Blog

koszyk z warzywami

Wybór hurtowego dostawcy warzyw: certyfikaty i normy jakości

Wybór hurtowego dostawcy warzyw to ważna decyzja, która ma wpływ na jakość produktów dostarczanych do twojego biznesu. Warto inwestować czas w badanie potencjalnych dostawców i współpracować z nimi w długoterminowej perspektywie. Oto kilka kwestii związanych z certyfikatami i normami jakości, które warto rozważyć podczas wyboru dostawcy warzyw.

Czytaj więcej

obrane ziemniaki

Czy ziemniaki są tuczące?

Ziemniaki są jednym z najbardziej popularnych warzyw na świecie, a w Polsce stanowią podstawowy składnik diety. W ostatnich latach jednak ziemniaki zyskały złą sławę jako produkt tuczący, co wprowadza wiele osób w błąd. Czy rzeczywiście powinniśmy obawiać się kalorii zawartych w ziemniakach i ograniczać ich spożycie?

Czytaj więcej

gotowane ziemniaki

Czy ziemniaki tuczą?

Osoby chcące mieć kontrolę nad swoją wagą baczną uwagę zwracają na właściwości zjadanych produktów żywnościowych. Ponieważ w powszechnym przekonaniu ziemniaki są tuczące, często eliminuje się je z diety. W rzeczywistości warzywo to nie sprzyja powstawaniu otyłości, wręcz przeciwnie, cechuje je niska kaloryczność, nieporównywalna z często wybieranymi przetworami mącznymi np. makaronami lub produktami uważanymi za sprzyjające odchudzaniu np. kaszami. Bulwy oferowane przez producentów ziemniaków okażą się więc idealnym składnikiem zróżnicowanego i zdrowego jadłospisu. Przekonajmy się, jakie wartości odżywcze mają ziemniaki i w jakiej formie warto jej jeść.

Czytaj więcej

ziemniaki na polu

Jak przygotować glebę pod uprawę ziemniaka?

Ziemniaki to warzywa zawierające wiele cennych składników odżywczych. Poza łatwo przyswajalnymi węglowodanami mają one sporo witaminy C oraz witamin z grupy B. Zawierają też mikro- i makroelementy – potas, magnez, żelazo i wapń. Szczególne znaczenie ma obecność w nich aminokwasów egzogennych, tj. takich, które nie są niewytwarzane przez organizm np. lizyny, leucyny i treoniny. Producenci ziemniaków oferują wiele odmian przeznaczonych do zastosowań kulinarnych od sprawdzających się przy gotowaniu, przez stworzone do przygotowywania frytek aż po idealne na kopytka czy placki. Uprawa ziemniaków wymaga jednak specjalnych zabiegów agrotechnicznych i właściwego przygotowania gleby.

Czytaj więcej

pieczone ziemniaki

Ziemniaki w diecie wegańskiej

Dieta wegańska zdobywa coraz większą popularność i jest wybierana zarówno z powodów etycznych, jak i dla poprawy zdrowia i samopoczucia. Wyeliminowanie pokarmów odzwierzęcych, a więc nie tylko mięsa oraz jego przetworów, lecz również mleka, nabiału, jajek czy miodu oznacza konieczność zastąpienia ich roślinami, które będą w stanie dostarczyć wszystkie niezbędne substancje odżywcze. Ważnym sojusznikiem dla osób jedzących wyłącznie surowe lub przetworzone roślinny są producenci ziemniaków. Warzywo to okazuje się bogatym źródłem składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przekonajmy się, co można znaleźć w ziemniakach i sprawdźmy, w jakiej formie będą najsmaczniejsze.

Czytaj więcej

marchewka

Marchew, cebula i buraki. Jak wpływają na nasze zdrowie?

Marchew, cebula i buraki to warzywa, które od wieków są nieodłącznym elementem kuchni polskiej. Już nasze babcie doskonale wiedziały, że te skromne warzywa mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Współczesne badania potwierdzają ich właściwości prozdrowotne.

Czytaj więcej

Różne odmiany cebuli

Jak wygląda rynek uprawy cebuli w Polsce?

Uprawa warzyw jest istotną częścią produkcji rolnej w naszym kraju, a ich udział w stosunku do pozostałych roślin utrzymuje się na bardzo wysokim poziomie. Wśród wytwarzanych na największą skalę znajdują się ziemniaki, marchew i kapusta. Poczesne miejsce, jeżeli chodzi o wielkość zbiorów, zajmują także producenci cebuli. Przekonajmy się, z czego wynika popularność tego warzywa i sprawdźmy, gdzie jest ono uprawiane na najpowszechniej.

Czytaj więcej

Obiad na talerzu

Jakie ziemniaki nie nadają się do smażenia?

Przygotowywanie poszczególnych potraw oraz dodatków do nich wymaga starannego doboru składników, ponieważ nie wszystkie rodzaje produktów będą nadawały się do określonych zastosowań i metod obróbki. Dotyczy to niemal wszystkich używanych komponentów od rozmaitych gatunków mięs aż po warzywa. Zasada ta dotyczy także oferowanych na sprzedaż ziemniaków, które występują w ogromnej liczbie odmian i okazują się najlepsze tylko przy określonym sposobie postępowania. Jest to uzależnione od charakterystyki bulw, specyficznej dla konkretnych ich typów. Przekonajmy się, jak dzieli się ziemniaki ze względu na zastosowanie i sprawdźmy, dlaczego ma to znaczenie.

Czytaj więcej